Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hraběnčiny řezy: Oblíbený český moučník z jablek se snadno dělá a chutná božsky. S vlašskými ořechy nebo rozinkami je ještě lepší
Zdroj: Toprecepty, Jikotka

Hraběnčiny řezy patří mezi další dobroty, které možná voněly na babiččině stole. Jablečný dezert je jednoduchý na přípravu a díky našim tipům získáte návod na báječný moučník. Přesvědčte se o tom.

Proč dát na stůl hraběnčiny řezy co nejdříve

Když nevíte, jaký dezert připravit z jablek, je právě tento tou báječnou volbou. Hraběnčiny řezy sestávají z několika vrstev. Úplně naspod je křehké těsto, na něm jsou nastrouhaná jablka a ty pokrývá peřinka z vyšlehaného sněhu, doplněná tenkou vrstvou části vychlazeného těsta.

Všechno dohromady tvoří v ústech dokonalou chuťovou harmonii. Připravit tento moučník přitom není nic těžkého. Stačí jen držet se několika zásad.

Na co nezapomenout

Při plánování času myslete na to, že těsto je třeba nechat alespoň půlhodinu v chladničce (část těsta v mrazáku). Jak zajistit, aby bylo těsto nenavlhlé a zároveň šťavnaté? Mezi triky, které zajistí právě šťavnatost a dobrou texturu patří to, že je třeba jablka nastrouhat na velké slzy (nebo nakrájet na tenké plátky). Můžete i se slupkou, pokud vám to nevadí. Ale určitě je nestrouhejte najemno, pustily by moc šťávy a těsto promáčely. 

Množství cukru, který použijete, záleží na tom, jaká jablka budete zpracovávat. Ta sladší už tolik doslazovat cukrem nepotřebují. Takže zkrátka předem ochutnejte. 

Když budete připravovat sněhovou vrstvu, můžete přidat i trochu cukru (zhruba 70-100 g), sníh bude nejen sladší, ale bude i lépe držet. Cukr přidávejte ke konci šlehání. Zpevnění může napomoci i lžička bramborového škrobu. O tom, jak vyšlehat pevný sníh, jsme psali v naší sekci Tipy a triky.

Jak upéct hraběnčiny řezy

Na přípravu těsta budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 150 g cukru moučka, 3/4 prášku do pečiva a 4 žloutky. Na náplň si připravte: 4 velká jablka, vanilkový cukr, 1 –2 lžíce cukru (podle kyselosti jablek), skořici (podle chuti) a na sníh 4 bílky.

Jak na to? Odváženou mouku prosejte do mísy a přisypte i prášek do pečiva. Máslo nakrájejte na plátky. Připravte si misku na bílky, ve které půjdou ušlehat. Rozklepněte vajíčka, žloutek dejte k máslu, bílek do druhé misky. K máslu přidejte ještě cukr a všechny ingredience zpracujte do těsta. Z těsta oddělte třetinu, která nakonec přijde navrch dezertu. Nejprve ji ale dejte do mikrotenového sáčku, dobře uzavřete a dejte zhruba na půlhodinu do mrazáku. Zbývající část zabalte do mikrotenu také, ale dejte ji na stejnou dobu do ledničky.

Z bílků ušlehejte pevný sníh. Troubu předehřejte na 180 °C. Jablka nastrouhejte nahrubo. Z bílků ušlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Připravte si plech a vyložte ho i po stranách pečicím papírem. Těsto vyndejte z ledničky, mírně ho nechte povolit, a pak ho rozválejte na plechu do nízké placky. Na to nandejte jablka, posypte je skořicí a vanilkovým cukrem. Navrch rovnoměrně rozprostřete sníh. Vyndejte těsto z mrazáku a nastrouhejte ho na velké slzy na sníh.

Plech dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova. Trvá to zhruba 35-45 minut. Hotový dezert vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Krájejte ho až potom, co trochu vychladne. Pokud chcete, můžete ještě povrch posypat moučkovým cukrem.

Náš tip: Připravte si hraběnčiny řezy podle tohoto video receptu:

Jak obměnit hraběnčiny řezy

Šťavnatost jablek ještě podpoří rozinky, ideálně namočené v rumu, dezert pak bude voňavější. Na těsto pod vrstvu jablek a na vrstvu jablek můžete dát nahrubo nasekané vlašské ořechy.

Jindy můžete jablka posypat šťavnatým strouhaným kokosem. Někdo zase na jablka dává 250g vaničku tvarohu smíchanou se lžicí cukru. Připravte si hraběnčiny řezy s tvarohem a jablky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více