Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čas zavařování kompotů ještě nekončí. Po letním a podzimním ovoci si nyní můžete nasladko zavařit i dýni. Dýňový kompot je jednou z nejlepších možností, jak zpracovat i obří dýni. Jeho příprava je snadná, poměrně i rychlá a ještě chutná jako kompot z ananasu.

Dýně nejen na Halloween

Dýně si v posledních letech spojujeme hlavně s Halloweenem – tím americkým svátkem, který k nám přinesl strašidelné dekorace, dlabání dýní i různé tematické moučníky. Právě do nich se často používá dýňová dužina, třeba i ta získaná z dýňového strašáka, která je zbarví do oranžova – barvy, jež je pro Halloween společně s černou typická. 

Jakou dýni na kompot?

V minulosti se ale dýně obvykle zpracovávaly do podoby kompotu. Hodí se na něj jakákoliv dýně – použít můžete třeba i moderní hokaido, kterou není nutné loupat a vyniká jasně oranžovou barvou, nebo podlouhlou máslovou dýni (butternut).

Naše babičky ale v minulosti na kompot používaly i u nás dřív běžnou velkou dýni neboli tykev obecnou. Ta je vodnatější a méně sladká, proto se hodí do sladkokyselého nálevu. Po zavaření bývá příjemně měkká, což zajišťuje typickou texturu kompotu. 

Dýni oživí koření i citrusy

Na kompot je třeba vybrat pevnější dýni, rozhodně by neměla být přezrálá, příliš měkká nebo dokonce poškozená. Dýni je třeba pořádně očistit a zbavit vláken a semínek a nakrájet ji na rovnoměrné kostičky. Ideální je velikost 1,5-2 cm, aby se dýně uvařila tak akorát. 

Předností dýně je, že dobře přejímá chutě, proto se často zavařuje s různými druhy koření nebo esencemi. Výborně se chuťově snoubí se skořicí, hřebíčkem, ale také s vanilkou. Šmrnc dodá nálevu i trocha rumu. Sladkokyselou chuť zase zvýrazní citrusy. Šťáva z citronu navíc zajistí svěžejší barvu dýně. Tu můžete podpořit i tím, že do nálevu přidáte špetku kurkumy. Pro oživení chuti lze přidat i kyselinu citronovou, jež navíc zajistí i delší trvanlivost kompotu

Jak na dýni à la ananas?

Dýně často slouží k přípravě kompotů, které připomínají ty ovocné – třeba broskvový, častěji ale ananasový. Úprava dýně à la ananas patří k nejpopulárnějším. Ananasovou chuť si navíc můžete podpořit pomocí ananasové esence, kterou běžně koupíte v supermarketech, případně v prodejnách s potřebami pro cukráře.

Pokud si tento dýňový kompot s chutí ananasu pamatujete z dětství, můžete si jej nyní připravit podle našeho receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 3 kg očištěné dýně, 750 g cukru krupice, 1,5 l vody, 3 lžičky kyseliny citronové, 3-4 lžičky ananasového aroma. 

  1. Dýni omyjte, oloupejte, vydlabejte z ní semínka a z dužiny si odvažte 3 kg. Ta nakrájejte na menší kostičky.
  2. Dejte je do velké nádoby, zasypejte cukrem, přidejte vodu, kyselinu citronovou, ananasové aroma a zamíchejte.
  3. Dvě hodiny nechte odležet, pak směs přendejte do hrnce a svařte ji do sklovita.
  4. Ještě horký kompot plňte do čistých vysterilovaných sklenic, otřete jim hrdla, zavíčkujte je čistými víčky a sterilujte v hrnci při teplotě 85 °C 20 minut.

Recepty k tomuto článku