

Italská nakládaná sušená rajčata
Suroviny
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek vinného tmavého octa
- 200 g sušených rajčat
- 2 bobkové listy
- 6 snítek tymiánu
- 4 stroužky drobně nakrájeného česneku
- 4 suché chilli papričky
- 1 a 1/2 hrnku panenského olivového oleje
Postup přípravy receptu
Do mísy nalijeme vodu a ocet, přidáme rajčata a necháme 2 hodiny odstát. Dobře osušíme a dáme do horkých suchých sklenic společně s bylinkami, česnekem a chilli.
Zalijeme olejem a uzavřeme. Olej z rajčat používáme do salátů, na potření pizzy a nakládání masa. Ocet je také skvělý do salátů a nakládání nebo všude tam, kde se používá ochucený ocet.
Poznámka od kuchařky
Jsou k nerozeznání od těch kupovaných. Sušená rajčata mají u nás v zelenině normálně na váhu. Jsou super.
Autor: Luckymili. Zdroj:www.recepty.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Italská nakládaná sušená rajčata
-
Ja susim rajcata v susicce(letos cirka 50 kg) pak je protahnu v octove koupeli a nakladam s bylinkami do repkoveho oleje lisovaneho za studena(olivovy nam nechutna). Mateli prehrsli rajcat,zkuste konfitovana ,jsou vyborna.
-
-
Rajčata jsou výborná i olej z nich. Jen to sušení mě moc nejde a radši kupuju.
-
Využívám současných tropických veder a suším rajčatové plátky na slunci. Mám tři skleničky, jsou skvělá!
-
Jó,sušená rajčata jsou super,nepoužívám je dlouho,protože jsem se toho bála,ale jedna pani z italských sýrů mi poradila,jak je nakládat a fakt BOMBA,aspoň pro mě.Nakráje rajčata na kousky,jak velké chceš,já dělám menší a prokládat do skleničky od zavařeniny střídavě:rajčata,lístky čerstvé bazalky a prokládat s česnekem nakrájený na klečka atd,česneku,kdo jak má rád,já tak střídmě.No a pak zalít olivovým olejem,já používám Borgest extra mild,mám ráda světlý.No a nechat uleže aspon 2dny v ledničce.Vydrží tam dlouho.Je to vynikající do čínrůzných myšmašů a já to dávám i jako marinádu na plátky krkovičky,nebo kýty-prostě každý maso,kdo jaký má rád.Když pak opékám maso na pánvi,tak už nepoužívám olej a ty orestovaný rajčata,jako příloha-vynikající.
-
já suším rajčata v troubě na vrstvě mořské soli.
-
tajja: ne, když se mi nechce vytahovat sušičku, suším v troubě. Krájím tak na 1 cm, pečící papír. Teplota maximálně 50-60°C, obracím cca po 20 min. Pokud máš ventilátor, ideální, pokud ne, pootevřená trouba. Suším asi 3 hodiny, vypnu, nechám vychladnouta zkusím jestli jsou vláčná, ale nešustí. Jakmile praskají jsou moc vysušená. Ale i tak se dají používat.
Fakt je, že musíš respektovat vlastní troubu -
mám dotázek
potřebuju na usušení rajat sušičku? nebo to jde jakou houby?? a na jak tluste platky krajíte rajčata před usušením? děkuju za odpověď
-
Teď na mě kouklo tohle
Tento rok zrealizuji z vlastní sklizně, sušičku na ovoce mám, tak si myslím, že na usušení rajčátek bude v pohodě a už se těším, protože ceny za hotový výrobek jsou opravdu šílené -
Jen hlásím, že u nás v zelenině se objevila sušená rajčata z nové sklizně a podražila o pouhou korunu
Takže nyní 20,-Kč/100g
-
Tak jsem teď namočila a naložím.Skvělý nápad.
-
Magdalenko, děkuju, má radost, že Ti chutnalo
-
zizala (Jarka), sú skvelé, doporučujem všetkým milovníkom sušených paradajok!
Doteraz som nakladala bez namáčania, hoci kamarátka Talianka mi vravela, že ona ich pred použitím - sušené paradajky - vhodí na chvíľku do vriacej vody a potom osuší.
Recept patrí medzi tie naj...TOP! -
Idem si naložiť podľa tohoto receptu, doteraz som nakladala bez namáčania. Vďaka za recept, akosi mi doteraz unikal...+
-
Žížalko, tak toto si budu muset jednoznačně udělat a ráda. Máš 7. boda