Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně jsou chutnou podzimní zeleninou, kterou můžeme skladovat při dobrém uložení řadu měsíců. Během té doby si z dýní postupně připravujeme různé speciality. Nejoblíbenější jsou polévky, ale můžeme zkusit dýni zapékat, péct nebo z ní udělat chutnou pomazánku.

Z dýní uvaříme mnoho dobrot. Používáme dužninu bez měkkého vnitřku s jádry, který musíme odstranit. Kromě dýně Hokkaido, jejíž slupka při tepelné úpravě změkne, je třeba ostatní druhy dýní zbavit slupky.

Jak očistit dýni

Je to snadné a jde to rychle. Pomůže názorné video.

  1. Dýni oloupeme pomocí škrabky.
  2. Pak ji rozkrojíme. Když ji rozdělíme na poloviny nebo čtvrtiny, bude se s ní lépe manipulovat.
  3. Odkrojíme stopku.
  4. Lžící vydlabeme měkký střed se semeny. Semena můžeme propláchnout, osušit a upražit.
  5. Dýni nakrájíme na požadovaný tvar.

Z nakrájené dýně se dá připravit mnoho výborných pokrmů, jedním z nich je kandovaná dýně.

 

Komentáře

Další tipy a triky