Proč přidat ocet do těsta na bramborové knedlíky? Fígl našich babiček zaručí, že se knedlík nerozpadne a bude skvělý
10. 10. 2025 Vaření
Bramborové knedlíky patří mezi klasiku české kuchyně. Každá rodina má svůj osvědčený recept a v některých z nich objevuje i ocet. Pojďme se podívat, co má přesně v těstě za funkci – a proč by se na něj rozhodně nemělo zapomínat.
Chemie v hrnci
Hlavní složkou brambor je škrob. Právě s ním ocet reaguje a tím zlepšuje vlastnosti těsta. Kyselé prostředí totiž způsobí, že se škrobové granule méně rozpadají a těsto zůstává pevnější i po uvaření. Výsledkem je knedlík, který drží tvar, nerozvaří se a nelepí. Bez přidání octa má bramborové těsto tendenci být mazlavé a při vaření ztrácet soudržnost.
Hlídač barvy
Dalším efektem je zachování světlé barvy knedlíku (použít ale musíte světlý ocet). Brambory po nastrouhání rády šednou, protože škrob reaguje se vzdušným kyslíkem a oxiduje. Ocet tento proces zpomaluje. Mírně okyselené prostředí brání hnědnutí, takže těsto zůstane světlé a i po uvaření mají knedlíky hezkou barvu.
To se hodí zejména při použití starších brambor, které mají tendenci tmavnout rychleji než nové.
Mohlo by vás zajímat
Vliv na chuť
Někdo se obává, že ocet v knedlíku bude cítit. Není. V malém množství se chuť octa ztratí během vaření a zůstane jen jemný, sotva znatelný nádech, který spíš zvýrazní chuť samotných brambor.
Ocet tedy nefunguje jako dochucovadlo, ale spíše jako neviditelný pomocník. Přesto se vyplatí použít jemnější druh – třeba kvasný lihový nebo jablečný – a nikoli výrazný vinný ocet, který by mohl být příliš aromatický.
Tajemství vláčného těsta
Kromě chemických důvodů má ocet i praktický efekt při zpracování těsta. Díky němu se těsto méně lepí na prsty a pracovní plochu. To ocení každý, kdo někdy dělal bramborové knedlíky z čerstvě nastrouhaných, ještě teplých brambor. Kyselé prostředí totiž mírně upravuje texturu těsta a usnadňuje jeho tvarování.
Zajímavé je, že podobný trik se používá i v jiných kuchyních – třeba do těsta na gnocchi se také často přidává kapka citronové šťávy. Princip je stejný: udržet těsto pevné, ale zároveň nadýchané.
Kolik octa přidat a kdy
Kolik octa přijde na jaké množství těsta? Obvykle stačí velmi malé množství octa – jedna až dvě lžičky na dávku těsta, ale klidně i více - maximálně se uvádí 1 polévková lžíce na 1 kg brambor.
Pokud nechcete přidat ocet přímo do těsta, druhou možností je okyselit vodu, v níž se budou knedlíky vařit. Na 2-3 litry vody použijte 1 lžíci octa.
A jaký ocet zvolit? Kvůli barvě knedlíku i kvůli chuti, jak už jsme uvedli výše, je výhodnější ocet světlý, rýžový nebo z bílého vína. Použít lze ale i klasický kvasný lihový nebo jablečný.
Zdroj informací: Scielo.br, Springer.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více