Podzimní stravování podle horoskopu: Štírům hrozí přibírání, Berani pozor na pálivá jídla, radí astroložka Baudyšová
13. 10. 2025 Rozhovory a reportáže
Chladné a větrné podzimní počasí ovlivňuje naši náladu i stravování. Mění se nám totiž chutě, návyky i způsob toho, jak jíme. Důvodů je mnoho a jedním z nich je i naše znamení zvěrokruhu. O tom, jak nás ovlivňuje, si Toprecepty.cz povídaly s renomovanou astroložkou Mariou Baudišovou Jirků.
Podzimní stravovací návyky
Naše chutě a potřeby ohledně jídla se na podzim viditelně mění. Jak k tomu ovšem přispívá naše znamení? „S příchodem znamení Vah se dostáváme k tématu vkusu a harmonie. Budou se nám chutě více tříbit, nelitujeme času spojeného s estetickou stránkou věci, hledáme harmonické prolínání chutí,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Maria Baudyšová Jirků.
„Na druhou stranu preference nyní směřují víc k užívání si společenského života, a téma vaření může být odsunuto na vedlejší kolej. Nicméně ti z nás, kdo jsou čerstvě zamilovaní, pro svého partnera udělají první poslední, aby mu splnili jeho přání, a to včetně jeho oblíbených jídel,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Komu hrozí přibírání
Dobrá strava, které je dostatek, však může u někoho znamenat i nepříjemnou změnu na váze. „Může se to týkat Štírů a Býků, přichází do hry jejich téma zabezpečení se na horší časy. Zejména to bude spojené se Sluncem procházejícím znamením Štíra, tedy v období od 23. 10. do 21. 11.,“ varuje uznávaná astroložka s tím, že i Ryby a Raci někdy inklinují k zaoblenosti, a biorytmy spojené s přípravou na zimní období to mohou ovlivnit.
Naopak jsou i znamení, která na podzim sáhnou raději po lehčí stravě právě proto, aby nenastaly problémy s přibráním. „Střelci mohou v poslední části podzimu volit tento režim a prospěl by jim. Podobně Panny, které o sebe umí zdravotně pečovat, mohou přejít na lehčí stravu obohacenou o ořechy a semínka,“ říká Baudyšová. Střelci, Vodnáři a Blíženci podle ní mívají to štěstí, že na nich mlsání většinou nebývá vidět.
Na co si dát pozor
Podle renomované astroložky patrně nemá podzimní rovnodennost (22. září) vliv na chutě lidí, ale Váhy inklinují ke společenským akcím a užívání si veškerých radostí života. „Proto bych čekala změnu chutí obecně, možná více u znamení s Vahami spřátelených – u Vodnářů, Blíženců, Lvů a Střelců,“ uvádí.
I když se podle Baudyšové nedá úplně snadno říct, jaké sezonní suroviny by měla jednotlivá znamení zařadit do jídelníčku, aby se cítila v rovnováze, lze jim doporučit pár tipů. „Obecně bude dělat dobře lehčí strava Beranům, Rakům, Vahám a Kozorohům. Berani by měli vynechat ostré kořeněné pokrmy, ale zkuste jim to vysvětlit,“ říká astroložka s úsměvem. „Raci jsou citlivější zejména v období Vah, od 23. 9. do 23. 10., pomůže jim vynechat jídlo dráždící žaludek. Podobně jsou na tom Kozorozi. Vhodné obecně jsou ořechy a ovoce, pro Berany, Raky a Kozorohy mohou být do druhé třetiny října trochu komplikací houby,“ dodává.
Jak je to s pitím
Kromě jídla je pro lidský organismus také velmi důležité, aby byl dostatečně hydratovaný. Obecně na to lidé myslí převážně v horkém létě, ale jak je to na podzim? „Pitný režim bychom si měli na podzim hlídat všichni – Saturn prochází znamením Ryb a může to způsobovat složitosti v hospodaření s tekutinami, ztrátu pocitu žízně,“ vysvětluje astroložka.
Důležité je v sychravých dnech, kdy hrozí nachlazení, využívat kromě moderní medicíny i přírodní zdroje, třeba bylinky. „Na nachlazení jsou v podzimních plískanicích citlivější zejména Ryby. Kromě nich i Panny, které ale mají výhodu v zažité péči o své zdraví, takže se s bylinkami umí kamarádit. Imunní nejsou ani Blíženci a Střelci,“ upozorňuje Baudyšová.
Na co se zaměřit
Existuje však nějaké doporučení, které by se týkalo všech znamení pro podzimní měsíce? „Využít příležitost sklizně pozdního ovoce a ořechů a nekonzervované potraviny na maximum. Užít si sezonu kvalitních drůbežích mas, jako jsou husy a kachny, a dopřát si poctivou domácí stravu,“ říká Maria Baudyšová pro Toprecepty.cz. „Zásadní je ale dbát na klid a pohodu – dostatek odpočinku, bylinkové zklidňující čaje, esenciální oleje. V současné hektické době je to stejně důležité pro péči o tělo jako výživa,“ připomíná astroložka.
Náš tip: Využijte rad Marii Baudyšové a dopřejte si skvělou kachnu. Připravit si ji můžete podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více