Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázvorový sirup místo tabletek: Pár kapek do vody  jako účinná prevence, v čaji zase zahřeje a pomůže při nachlazení i viróze
Zdroj: Toprecepty.cz

Zázvor je výbornou surovinou v chladných obdobích. Dokonale prohřeje a hodí se i na virózy. Připravte si zázvorový sirup proti nachlazení do zásoby, abyste si ho mohli vzít pokaždé, když vás přepadne respirační choroba.

Jak pomáhá zázvor na nachlazení

S chladnými dny se potřebujeme zásobit vitaminy a dalšími cennými látkami, které nám pomohou se vypořádat s bacily. A stačí se podívat do spíže a vytáhnout z ní některé potraviny. Ať už jsou to citrusy, mandle, nebo třeba zázvor. Právě takový zázvor patří mezi přírodní prostředky, po kterých saháme jako po prvních. 

Vlastně jde o oddenek rostliny zvané zázvor lékařský. Zázvor hodně využívá asijská kuchyně (obzvláště indická a čínská). Najdeme ho ve sladkých i slaných pokrmech. Zázvor má typickou výraznou kořeněnou štiplavou chuť, a tak je s ním třeba zacházet opatrně. Cenné jsou ovšem jeho antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, jak se můžeme dočíst ve studii z roku 2015. Poprvé se o něm písemně zmiňoval čínský filozof Konfucius, který žil na přelomu 5. a 6. století před naším letopočtem.

Jak využít zázvor na nachlazení

Zázvor je možné konzumovat v různých podobách. Dá se i jíst syrový, ovšem ve velmi malém množství. Můžeme kousek uříznout a chvíli ho žvýkat. Zbytek vyplivneme. Skvělý je zázvorový čaj a také zázvorový sirup. Kápnout do vody nebo čaje ho můžeme jako prevenci i v boji s nachlazením. 

Zdravé

Zdravý způsob stravování a zdravá výživa obecně jsou trendy, které se v posledních letech těší velké oblibě. Pojmy jako superpotravina, smoothie nebo chia pudink dávno nejsou žádnou neznámou. A…

Jak připravit zázvorový sirup proti nachlazení

Kromě zázvoru se využívá citron. Protože se přidávají dva neloupané, je dobré ovoce pořídit chemicky neošetřené. Na přípravu sirupu si přichystejte: 40 dkg zázvoru, 1,25 l vody, 3 citrony a 2 kg cukru.

Jak na to? Středně velký zázvor omyjte, i se slupkou nastrouhejte, případně nakrájejte do kastrolu. Přilijte vodu. Dva citrony dobře omyjte, nakrájejte natenko a přidejte k zázvoru. Přiveďte k varu a vařte asi 10 min. Pak hrnec odstavte z plotny a nechte vylouhovat 24 hodin.

Druhý den sceďte do druhého hrnce a přidejte do něj cukr (můžete dát i méně než 2 kg). Přiveďte k varu a vařte pět minut. Ze zbylého citronu vymačkejte šťávu, přidejte do sirupu a ten nechte vychladnout. Sirup nalijte do láhve a uschovejte v chladnu.

Zdroje informací: 
vitalia.cz: Nové výzkumy, léčebný efekt zázvoru
ncbi.nlm.nih.gov: Ginger From Ancient Times to the New Outlook
https://academicjournals.org: Comparative studies of antibacterial effect of some antibiotics and ginger (Zingiber officinale) on two pathogenic bacteria  

Náš tip: Připravte si zázvorový sirup podle tohoto videoreceptu: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více