Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 podzimních jídel na zahřátí: Dáte si křenovou omáčku s uzeným nebo chilli con carne?
Zdroj: Toprecepty, pelda

S klesajícími venkovními teplotami stoupá naše touha zahřát se nejen zvenku teplými kabáty, ale také zevnitř dobrým vydatným jídlem. Právě jídlo dokáže v pošmourném dni pozvednout náladu a prozářit den. Nabízíme vám proto devět možností, jak získat důvod k úsměvu prostřednictvím kouzla kuchyně!

Co nás zahřeje

Jsou potraviny, které svými složkami přirozeně tělo ochlazují a pak jiné, které nás naopak zahřívají. Právě v období podzimu a zimy bychom měli vědomě dávat přednost těm druhým. Mezi typicky podzimní zahřívací suroviny patří zemitá kořenová zelenina, maso, vejce, ale i obiloviny, pohanka a koření, například skořice nebo chilli. Zahřívací účinky mají i zázvor a křen. Zkuste tedy zakomponovat do svého jídelníčku právě tyhle ingredience. My vám dnes nabízíme inspiraci, ve kterých jídlech je využít.

Polévky

Polévky patří mezi takové malé zázraky v kuchyni. Splňují totiž hned dva požadavky v jednom, někdy i tři. A totiž: zasytí nás, doplní tekutiny a ještě obvykle také dodají tělu potřebné vitaminy, minerály a vlákninu. Zejména tedy ty zeleninové. Masité polévky zase zajistí přísun bílkovin. Na podzim jsou proto oblíbené jak bohaté německé eintopfy, tak třeba ukrajinský boršč, italská zeleninová polévka minestrone, nebo naše bramboračka, česnečka, fazolová či čočková polévka. Následující recepty nabízejí vždy parádní základ, ale kromě toho ještě něco navíc. Ochutnejte třeba zeleninovou polévku, vylepšenou o sýrový toast, nebo jinou verzi, doplněnou bulgurem, případně si dejte čočkovku, říznutou křenem. Zahřejí vás úplně všechny, tak volte dle své chuti:

Guláše

Guláš v originálním maďarském pojetí vypadá spíše jako naše polévka z hovězího masa. Jídlu, kterému my říkáme guláš, je podobnější francouzské ragú nebo maďarský perkelt. Každopádně, když v Čechách nebo na Moravě řeknete „guláš se šesti“, každý ví, o co jde. A právě guláš je parádní podzimní pokrm, který je hutný, dodá nám tak dost energie a ještě doplní tělu bílkoviny. Navíc jde o velice oblíbené jídlo. Proto jsme se guláši věnovali více už před týdnem. Dnes nabízíme zase trochu jiné recepty. Uvaříte si třeba šumavský srnčí guláš, zajímavý guláš z trouby, nebo vepřový guláš s fazolemi.

Pikantní pokrmy

Jak už jsme psali výše, mezi zahřívací suroviny patří i chilli, křen nebo zázvor. Přitom jídlo nemusí být vždycky zrovna v takové síle, že vám „shoří v ústech“, všechny tři ingredience by se měly používat jako koření, tedy s mírou. Jídlo mají jen ochutit, nikoli být jeho základem. Byť u pravého mexického chilli con carne se s chilli moc nešetří. Zároveň do tohoto pokrmu patří také čokoláda, jež má rovněž zahřívací efekt. Ač se to možná nezdá, kombinace mletého hovězího masa, ostrého chilli a čokolády funguje perfektně. Zkusíte to? Pokud tohle není zrovna váš „šálek kávy“, vsaďte třeba na křenovou omáčku s uzeným nebo topinky s ostrou játrovou směsí.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více