Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Martin Zounar patří mezi populární české herce. Jeho láska k dobrému jídlu ho ovšem málem stála víc, než si myslel. Kvůli své váze, která se vyšplhala až na 128 kilogramů, nedostal několik rolí, navíc se sám necítil komfortně. Proto se rozhodl proti nadváze zabojovat a přebytečných kil se zbavit. Jak se mu to povedlo, s tím se svěřil v rozhovoru pro Toprecepty.cz

Hubne celá vesnice i s Martinem

Herec, známý ze seriálů Chlapci a chlapi či Ordinace v růžové zahradě, je známý svou stále dobrou náladou. Tu neztrácel ani v momentě, kdy se rozhodl, že zatočí s nadváhou a pustil se boje s ní. Martin Zounar, který v současnosti moderuje na televizi Prima reality show Hubne celá vesnice, tak moc dobře ví, o čem shazování skutečně je. Tak jsme ho právě o tomto tématu taky vyzpovídali. 

Mínus dvacet bez legrace 

Martine, máte za sebou velký hubnoucí úspěch, shodil jste přes 20 kilo. Co stálo na jeho začátku?
Samozřejmě jde o to, že člověk přichází o věci, které jsou mu drahé, příjemné a milé. Lyžování, vycházky, pohyb u vody. Ale chybělo mi i oblečení, taky v oblasti mé profese jsem ztratil typ, byl jsem zkrátka „balík“.

Váha tedy může ovlivnit u herce třeba i jeho pracovní vytížení? 
Ne každá role je Falstaff, tedy obtloustlý milovník dobrého jídla a pití (smích).

Po zkušenosti se shazováním váhy pro vás projekt Hubne celá vesnice musí být ideální, můžete předávat své zkušenosti. Nebo se pletu?

Předávat zkušenosti jsem mohl, ale fakt je ten, že v době, kdy jsme toto natáčeli, jsem čekal na operaci a v ten čas jsem měl pohyb omezený. Aktuálně jsem ze shozených pětadvaceti kilogramů zase deset nabral. Nejsem z toho nadšený. I dnes mě pohyb bolí a přitom je to základ toho, jak hubnete. A abyste vůbec hubnul. Buřta si můžete dát, když ho vyběháte.

Někteří odborníci říkají, že základ hubnutí je strava, ne pohyb. Ale nebudu vám to vyvracet. Pojďme raději k "hubnoucí vesnici". V čem je tento pořad unikátní?
Je to první česká reality show o české vesnici a ta má mnoho témat. Co dodat víc… Je to o nás, Češích. Proto si myslím, že je fajn vidět, co se na vesnicích děje. Stejné je to s kluby domácích zvířat, fotbalistů i nimrody. Všichni by mezi sebou mohli soutěžit. To je zkrátka česká nátura.

Česká nátura je asi taky to, dělat si všechno po svém. Je to dobrý nápad? 
U hubnutí určitě ne. Odborníci a lékař, to je základ, a ne se snažit sám. Oni vycházejí z vyšetření krve a tak. Odbornost se vyplatí. Zhubnete zdravě a s vědomím, že se vám nic nestane. Když si sami naordinujete cokoliv, nevíte, jak to dopadne.

Prozraďte nám, jak moc se omezil váš jídelníček? Je třeba nějaké jídlo, které jste si nikdy nechtěl odepřít a nyní musíte?
Podle pana docenta Matoulka se neřídím nesmysly typu, že ovoce jen dopoledne a pečivo nikdy. Člověk je všežravec, jen je třeba vědět, co a v jakém poměru jíst. Kalorické tabulky hodně pomohou.

Co je podle vás při hubnutí nejdůležitější?

Musí vás to bavit. Jinak se nedostanete nikam. Když to nebaví hlavu, nezhubnete nic.

Je podle vaší zkušenosti složitější zhubnout, nebo si pak váhu udržet?
Určitě není jednoduché váhu udržet, nejtěžší je ale dosáhnout cíle, který jste si dali. Když zhubnete třeba patnáct z třiceti kilogramů, cíl se zamlží. Navíc už je to na vás vidět, okolí vás chválí… Dobré je ale vydržet a jít si za svým.

V jaké je nyní Martin Zounar formě zjistíte v naší fotogalerii:

Náš tip: Při hubnutí si můžete dopřát například skvělé kuře, připravené podle našeho videoreceptu:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více