Posvícenské staročeské hnětýnky: Zdobené koláčky z jižních Čech voní rumem, krásně vypadají a ještě lépe chutnají
16. 10. 2025 Vaření
Na posvícení se pečou hlavně koláče, na to Havelské, které připadá na nadcházejí víkend, se ale připravovala ještě jedna sladká specialita – hnětýnky. Nejde ovšem o žádné kynuté koláče či housky, jak by se mohl někdo domnívat, ale o lahodné malé moučníky, které vynikají nejen svou chutí, ale hlavně nádhernou zdobností.
Pečivo z jižních Čech
Hnětýnky jsou méně známým sladkým pečivem, které se připravovalo nejčastěji na posvícení, ovšem nejen na to Havelské, ale vlastně i při různých dalších slavnostních příležitostech. Jsou spojené s oblastí jižních Čech, kde jsou známé již od dávných dob.
Hnětýnky se pekly hlavně na Prácheňsku, historickém území, které se rozkládá na rozhraní Jihočeského, Plzeňského a okrajově i Středočeského kraje. V závislosti na kraji se jim mění i názvy, na Prachaticku se jim říká mětýnky, častěji je ale nazývají hnětýnky nebo hnětynky.
Mohlo by vás zajímat
Hnětýnky mnoha podob
Hnětýnky se mohou dělat z různých druhů těst – kynutého, křehkého i třeného. Název ovšem získaly podle toho, že se těsto hněte. Na některých místech se původně dokonce jako hnětýnky označovaly jednoduché tužší placky nebo zdobené kynuté koláčky s tvarohovou či makovou náplní.
V současnosti se názvy hnětýnky nebo mětýnky spojují s křehkým cukrovím, které má podobu jakýchsi sušenek nebo báboviček a trochu připomíná cukroví vánoční. Těsto se dělá buď tekutější, a to se pak nalévá do speciálních formiček, nebo se pevnější těsto normálně vyválí a pak se z něj vykrajují tvary – obvykle kytičky nebo kolečka.
Polevy a cukrové zdobení
Co je ale pro hnětýnky nejvíc typické, je krásné zdobení. Hnětýnky často dávaly dívky svým milým při tancovačkách, proto se snažily, aby byly co nejkrásnější. Upečené sušenky nebo mini buchtičky se přelévají nejčastěji čokoládovou nebo cukrovou polevou a následně se zdobí cukrovými perličkami nebo podobnými sladkými ozdobami.
Často se na ně dělají ornamenty bílou čokoládou nebo bílkovou polevou nebo se na ně dávají barevné lentilky, které je hezky rozjasní. Krásně se na nich ale vyjímají i mandle, sušené ovoce nebo jedlé květy.
Recept na třené hnětýnky
Hospodyňky se mezi sebou předhánějí, kdo bude mít hnětýnky krásnější a některé tak často vypadají jako malá sladká umělecká díla. Není tedy nijak překvapivé, že se při příležitosti Havelského posvícení na některých místech jižních Čech konají i soutěže o nejkrásnější hnětýnku nebo mětýnku.
Tyto malé zdobené koláčky si obvykle každý peče doma a běžně se v obchodech neprodávají, až na výjimky. My jsme na ně například narazili v létě v Písku v místní prodejně farmářských potravin a zároveň kavárně Johanka (více v naši galerii pod článkem). Zdejší hnětynky chutnají jako upečené hutnější třené nebo piškotové těsto, ale mezi všemi koláčky se na pultě náramně vyjímaly.
Zkuste si podobné upéct podle našeho receptu. Budete potřebovat: Na ozdobu: čokoládovou nebo citronovou polevu, cukrové zdobení, lentilky, sušené květy, želatinové bonbony, ozdoby z marcipánu a podobně.
- Hnětýnky vložte do trouby
Fotogalerie - Posvícenské staročeské hnětýnky: Zdobené koláčky z jižních Čech voní rumem, krásně vypadají a ještě lépe chutnají
Náš tip: S Havelským posvícením se pojí i cukroví známé jako posvícenské ořechy. Ty si můžete upéct podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více