Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí

rebeka Kuchařka: rebeka

4 porce Vepřové maso 33 názorů

Suroviny

4 silnější plátky vepřové krkovice bez kosti(pro kostihryzce klidně s kostí )
čerstvě drcený pepř
sůl (pepř lze nahradit pepřovým kořením od Kotanyi )
menší svazek rozmarýnu
3 lžíce oleje nebo sádla
2 cibule nejlépe červené ( měla jsem růžovou )
1 kg bílého hlávkového zelí
2 červená jablka
400 ml bílého suchého vína
4 lžíce pomerančového džemu
5 cm čerstvého zázvoru
2 lžíce bílého vinného octa či citronové šťávy
2 lžíce krupicového cukru
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si připravíme maso. Zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily.

  2. Potřeme olejem (dala jsem olivový) a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu. Nesolíme. Dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc.

  3. V den D si do pekáčku (který je vhodný i na pečení v troubě) dáme tuk (olej nebo sádlo) a nahrubo nakrájené cibule. Necháme zesklovatět a přidáme nakrouhané zelí.

  4. Přilijeme víno a vaříme, dokud zelí nezačne měknout. Poté přidáme jablka i se slupkou, nakrájená na osminky a samozřejmě bez jadřinců.

  5. Do zelí vmícháme 2 lžíce džemu, do kterého přidáme na jemno nastrouhaný zázvor, dále cukr, ocet a sůl. Vaříme dalších cca 5 minut. Zelí ochutnáme a doladíme chutě.

  6. Mezitím si ve druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk, vložíme krkovici, kterou těsně před tím osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut.

  7. Po této době maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékáme asi tak dalších 6 minutek.

  8. Maso přemístíme do kastrolu se zelím. Do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme deci vína, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso.

  9. Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 150°C (horkovzduch). Pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím. Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku.

Poznámka

Inspiraci jsem čerpala v listopadovém čísle Apetitu, ale recept jsem si upravila dle dostupných surovin.

Je to šťavnatá záležitost..zelí je jakoby karamelové, vonící rozmarýnem a lehce pikantní díky zázvoru. Pomerančový džem tomu všemu dodal zajímavou dimenzi.

Jako přílohu jsme měli vařené brambory, ale docela jistě by se hodil i čerstvý chleba.

Budu ráda, když někdo vyzkoušíte. Je to velmi zajímavá, nevšední chuť. Mým strávníkům aspoň chutnalo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 213 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí

  • RubyRom RubyRom

    Tak to musí být velká bašta, musím vyzkoušet! Skvělé! :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veverka Veverka(neregistrovaná)

    Vypadá to krásně a určitě to bude dobrůtka - zkusím :yes: :yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak to mi uniklo a nemělo:-O Už ukládám a připravím k realizaci. Pomerančový džem mám svůj a ostatní už snadno dokoupím :-):yes:+20

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    KOMI: jsem nesmírně potěšena, že jste si vybrala tento recept, a že chutnalo, děkuji:-K:-)

    Odpovědět

  • KOMI KOMI(neregistrovaný)

    v sobotu jsem se rozhodla nevzdychat na fotkou a vyzkoušela Váš recept - to zelí je úžasné a výborné:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Sarovka: no, ten nápad nebyl až tak můj.. jenom malé úpravy;-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    :-p:-p:-p:yes::yes::yes: Fotka moc krásná.:yes:

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Rebi, proč nebydlíš blíž:-?:-!;-) To je nádhera:-8:-K Nápad, zpracování, talíř, aranžmá:-K

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KKrásná fotka i recept:yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    jarka skrobakova: děkuju, Jaruško:-K a určitě zkus, stojí za to;-) a dej vědět, jak chutnalo;-):-)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Rebi, tak tohle teda vyzkouším příští víkend, moc mě láká to zelíčko, ale to masíčko vypadá teké moc jedle. Foto luxus:-K:yes::-p

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Anna Kocikova: holky a kluku;-) moc děkuju, je to od vás milé:-K

    1974andrea::-D:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Božínku,tomu říkám nedělička jako vyšitá;-):-*Moc krásné papání:-K+13:yes::-KDala bych si říct;-):-!

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    rebeka:Já myslela, že tam smrdí ten exkr...:-D:-)). Jak sebechvála?:-O Musíme se taky někdy samy pochválit, když se dílo zdaří, ne;-):-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    maris::-8 děkuji, Maruško:-K

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: pečená vepřová krkovice pečená krkovice v celku pomalu pečené vepřové maso pomalu pecena krkovicka pečená krkovice pomalé pečení vepřového masa krkovička pečená na zelí pečená vepřová krkovice recepty vepřová krkovice pečená pecena krkovicka se zelim vepřová krkovice na zelí vepřová krkovice pečená v celku krkovice na zelí pecena krkovička v celku vepřova krkovička, pečeně, recepty pomalu pečená krkovička v celku pečená vepřová krkovička krkovička na zelí pečená vepřová krkovička recept pomalu pečené maso

Zapomněl/a jsem heslo