Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Posvícenská mětýnka z Kouřimi: Sladký závin podle receptu ze skanzenu voní skořicí a mákem a chutná skvěle
Zdroj: se souhlasem skanzenu v Kouřimi

Za starých časů se během posvícení a při dalších svátečních příležitostech pekly různé koláče. Vedle těch klasických kulatých to byly také třeba mětýnky. Dělaly se z kynutého těsta, z něhož se tvořily na jejich povrchu krásné ozdoby, a náplň mohly mít jakoukoliv, zkrátka tu koláčovou. 

Mětýnky jako posvícenské pečivo

Mětýnky byly jedním z tradičních posvícenských druhů pečiva, které se peklo při příležitosti oslav konce zemědělského roku. Právě jich na podzim probíhala celá řada a vždy byly spojeny s hodováním.

Kromě tradičních posvícenských dobrot, jako byly třeba pečené husy nebo kachny na těchto oslavách nesměly chybět hlavně různé druhy koláčů a dalšího sladkého pečiva, které se lišilo kraj od kraje. Jedním z nich byly třeba mětýnky

Mětýnky nebo hnětýnky?

Toto sladké pečivo se pojí hlavně s oblastí jižních a středních Čech. Někde se jim říkalo i hnětýnky, ty ale vypadaly obvykle trochu jinak. Nepřipravovaly se totiž z kynutého těsta, ale z křehkého a připomínaly spíš jemné máslové sušenky, navíc byly často zdobené čokoládou a různým cukrovým zdobením.

To klasické mětýnky byly úplně jiné a podobaly se spíš kynutým koláčům, což potvrzovaly i tradiční koláčové náplně, jež se do nich používaly. I kynuté mětýnky se ovšem zdobily. Z kousků kynutého těsta se tvořily různé ornamenty (nejčastěji různé zamilované), které dělaly z mětýnek vpravdě sváteční nazdobený moučník. 

Pečivo pro tanečníky

V kraji kolem středočeské Kouřimi, se mětýnky pekly prý již od 18. století, a to hlavně o posvícení. Mětýnky pak dávala svobodná děvčata jako dárek svým tanečníkům u muziky.  Těsto na ně je patřičně bohaté, sladké, plné másla a s lahodnou náplní uvnitř. Ta se dávala stejná jako do koláčů nebo buchet.

Mětýnky tak mohly být makové, povidlové nebo tvarohové. V některých receptech se část másla nahrazovala sádlem, mětýnky s ním totiž byly křehčí.

Na Kouřimsku měly mětýnky tvar závinu, někde byly ale kulaté jako koláče a spodní vrstvu těsta zakrývala ještě horní. Právě na horní část se pak dávaly různé vyřezávané ornamenty z těsta.

Kulaté koláče se na některých místech ještě obtáčely copem spleteným ze dvou tenkých válečků těsta. Říkalo se, že se těsto zamotalo tolikrát, kolikrát si u muziky obdarovaný chlapec s dívkou zatancoval. 

Kouřimská mětýnka s makovou náplní

Mětýnky jsou oblíbeným moučníkem, který pečou při různých akcích, hlavně posvíceních, ve skanzenu v Kouřimi. Připravují je podle prastarého receptu a nyní si je podle něj můžete upéct i vy. A nenechte se zmást množstvím másla, které se do těsta přidává. Vzhledem k bohatosti mětýnek ho tam opravdu tolik patří. A jak tedy mětýnku uděláte?

Budete potřebovat: 1 kg polohrubé mouky, 1 dkg soli, 10 dkg cukru, 60 dkg másla, 10 dkg kvasnic, 6 žloutků, 2 dl mléka a citronovou kůru. Na makovou nádivku si připravte: 250 g mletého máku, asi 300-330 ml mléka, 2-4 lžíce cukru (podle chuti), strouhanou citronovou kůru, 0,5-1 lžičky skořice a 1 lžíce pikantní marmelády (nejlepší je rybízová nebo višňová). 

  1. V mléce s trochou mouky (asi 100 g) a částí cukru zadělejte kvásek. Přikryjte a nechte kynout. Máslo utřete se zbytkem cukru a se žloutky. Přidejte sůl, mouku, citronovou kůru a vykynutý kvásek. Těsto řádně prohněťte a vyválejte z něj plát. Část těsta si nechte na ozdobu. 
  2. Na nádivku přiveďte k varu mléko a vsypte do něj mletý mák. Za stálého míchání chvilku povařte. Odstavte a vmíchejte ostatní suroviny.
  3. Můžete přimíchat i 1-2 lžíce rumu, náplň pak bude voňavější. Můžete ji také dochutit rozinkami, sušenými brusinkami nebo strouhanými jablky.
  4. Náplň nechte vychladnout a pak jí potřete těsto. (Pokud by vám náplň zbyla, můžete si ji zamrazit na později). Plát stočte jako závin a povrch ozdobte vykrájenými tvary z těsta. Potřete vejcem a pečte do zlatova. 

Náš tip: Jak na výbornou makovou náplň, zjistíte pomocí našeho video receptu. 

Zdroj informací: 
Skanzenkourim.cz: Kouřimská mětýnka

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více