

Jelení guláš podle Jirky
Suroviny 4 porce
- 1000 g jelení maso
- 10 dkg sádla
- 2 velké cibule
- slanina
- 2 velké lžíce sladké papriky
- rajský protlak
- sůl
- gulášové koření
- 2 stroužky česneku
- kmín
- majoránka
- citrónová kůra
- hladká mouka
- vývar
Postup přípravy receptu
Maso ze zvěřiny na přípravu guláše marinujeme alespoň 24 hodin ve směsi vody a octa v poměru 5:1 s nakrájenou cibulí a lžičkou plnotučné hořčice a nakrájenou slaninou.
Na sádle osmažíme dočervena nakrájenou cibuli a přidáme papriku. Ihned zastříkneme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme naložené maso, dále protlak, sůl, trochu gulášového koření, česnek, majoránku, jednu lžičku kmínu, nastrouhanou kůru ze čtvrtiny citrónu a zalijeme 0,5 l vody.
Když je maso měkké, tak jej vyndáme a šťávu zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky, zasmažíme a zalijeme vývarem. Povaříme, přecedíme a přidáme maso. Podáváme samozřejmě s knedlíkem......
Poznámka od kuchařky
Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jelení guláš podle Jirky
-
Podlévám pouze kvalitním červeným vínem, nedávám mouku ani citron a místo rajského protlaku přidávám brusinky. Vkládám foto, které než jsem vyfotila, guláš byl studený
-
já tedy nevím, ale maso bylo dost kyselé, a to jsem ho měl v nálevu jen asi 15 hodin
-
Jelení guláš jsem jedla ve Vimperku na svatbě a bylo to nezapomenutelné papaníčko. Jelení maso jsem také viděla v Makru, ale jen mražené. Koupím a vyzkouším. Dík za recept.
-
Znám, vynikající záležitost, knedlík, omáčku na kraj půl kolečko citronu a půl kolečko pomeranče,kopec klikvy a nahoru kopeček šlehačky. Mňamózní.
-
Jenny určitě ano!!
-
Jirko ano, zvyrazni chut omacky, ale ne masa. Myslim, ze divocina je prave pro svoji nezamenitelnost delikatni.
-
Jenny ...no nevím,jestli by ten recept šel i na srnu
-
Ten protlak tam dost zvýrazní tu chut,nevěřil jsem tomu,ale je to tak .....
-
Zdar Jirko, jeleni maso je opravdu na gulas perfektni, ale proc ho znasilnujes RAJSKYM PROTLAKEM?
-
mám v mrazáku jen srnu,může být...???+6
-
No,mi se sem tam poštěstí dostat jelení od zetě. Myslím, že to mají z Makra a i cena je docela přijatelná
-
Bibinka ...děkuju za upozornění
..Jelení maso jsem sháněl dlouho a nakonec ho sehnal v Tesku,maj tam plno mražené zvěřiny
-
Jurgen, kde vzít jelena, to bys nám neřekl viď
Ale má ten gulášek kráááásnou barvičku, tak bude jistě dobrej, proto ti dávám 4.bod(máš v surovinách 2x majoránku
)
-
-