Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žemlovka s jablky a pudinkem chutná fantasticky k obědu i jako dezert.
Zdroj: Toprecepty.cz

Zbyly vám rohlíky a máte bohatou zásobu jablek? Nastává perfektní čas na žemlovku. Starší rohlíky zvláční mléko a vejce a o voňavou šťavnatou náplň se postarají jablíčka. Přidejte k nim další suroviny a vytáhnete z trouby lahodnou žemlovku, že už příště nebudete chtít jinou. V čem tkví její kouzlo?

Co je žemlovka

Ať už jí říkáme „zemlbába, semlovka“ nebo zkrátka jednoduše žemlovka, toto sladké jídlo patří k pokladům české kuchyně. Spojuje jednoduché suroviny, které společně vytvoří sytý a lahodný plnohodnotný pokrm. 

Připravujeme ji z tvrdšího pečiva, které by jinak skončilo v koši – i proto ji naši předkové považovali za praktické a úsporné jídlo a říkali jí „pudink pro chudé“. Sladká vůně pečených jablek a másla se linula z nejedné vesnické kuchyně a dodnes žemlovka patří mezi nejoblíbenější moučníky nejen u nás, ale i na Slovensku či v Rakousku.

Jak na perfektní domácí žemlovku

  • Výběr pečiva 
    Žemlovka je zapečená směs staršího bílého pečiva. Ideální je neutrální nebo sladké pečivo den dva staré. Nakrájené plátky by měly být stejně silné, aby se rovnoměrně propekly. Ať už použijeme rohlíky, veku, toustový chléb či vánočku, pečivo by mělo být z předchozího dne – příliš čerstvé se v mléčné směsi rozpadne, tvrdé se naopak hůře nasákne mlékem. 
  • Volba mléka 
    Používáme plnotučné mléko, které pečivu dodá vláčnost a chuť. Nahradit ho můžeme i smetanou na vaření (12%). Vejce propojí všechny složky a pomohou zpevnit těsto.
  • Vhodné ovoce 
    Nejčastěji máme tuto pochoutku spojenou s jablky. Této variantě se kdysi říkalo „jablkovec“. Jablka volíme spíše kyselejší, aby vyvážila sladkost tvarohu či cukru. Ale ani žemlovky s třešněmi (třešňovec), hruškami, meruňkami nebo dokonce se švestkami nechyběly na stolech našich předků. 
  • Vylepšení žemlovky
    S pudinkem získá žemlovka jemnější, krémovou konzistenci. Velmi časté je přidání tvarohu, obohaceného rozinkami. Někdy navrch dáváme „čepici“ ze sněhu z dobře vyšlehaných bílků a zapékáme ji.  

Žemlovka má být nadýchaná, vláčná a na povrchu krásně zapečená dozlatova. Podáváme ji teplou, můžeme ji doplnit o vanilkový krém nebo šlehačku.

I dnes, kdy stále více dbáme na omezení plýtvání potravinami, je právě žemlovka výborná volba třeba k obědu. Když ji nesníme všechnu, dá se ohřát v troubě či mikrovlnce. Druhý den chutná také skvěle, pokud na ní není sněhová čepice.

Jak ochutit žemlovku

Žemlovku obvykle podáváme jako sladký oběd, ale báječně poslouží i jako dezert. Jak dosáhnout toho, aby byla perfektní? 

  • Cukr se hodí bílý nebo třtinový, podle chuti. Ochutit s ním můžeme mléčnou směs, tvaroh i pudink podle toho, jak sladké jídlo máme rádi.
  • Skořice je ideální na podtrhnutí sladké a hřejivé chuti. Dodá vůni a zvýrazní sladkost jablek.
  • Vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu do mléka či tvarohu zlepší jejich chuť a žemlovce dodá vůni vanilky.
  • Strouhaná citronová kůra oživí chuť a dodá lehkou svěžest. Obzvlášť, pokud je v žemlovce tvaroh.
  • Jablka můžeme zakápnout trochou citronové šťávy. Zabrání zhnědnutí a vyváží sladkost.
  • V jablečné verzi vyniknou i vlašské ořechy. Ať už mleté nebo nasekané, dáváme je mezi vrstvy s jablky.
  • V žemlovce využíváme i tuk. Chuťově nejlepší volbou je máslo, margaríny mohou změnit výslednou vůni. Rozpuštěným máslem přelijeme povrch žemlovky a vykouzlíme tak zlatavý odstín a jemnou máslovou vůni. Lze ho použít i na vymazání formy. 
  • Několik lžic rumu do rozinek, které nasají chuť alkoholu, nebo přímo do tvarohové směsi dodá pokrmu výraznější aroma. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak připravit pochoutkovou žemlovku

Na 1 pekáč perfektní žemlovky potřebujete: 5 rohlíků, 1 l mléka, 4 vejce, 500 g jablek, 250 g tvarohu ve vaničce, 1 vanilkový pudink v prášku, cukr podle chuti, máslo na vymazání pekáčku (případně na polití žemlovky) a strouhanku na vysypání pekáčku.
Jak na to? 

  1. Podle návodu na obalu uvařte pudink v 500 ml mléka. Podle chuti ho oslaďte a na povrch horkého pudinku položte potravinářskou fólii, aby nevznikl škraloup. Pudink nechte chladnout.
  2. Rohlíky nakrájejte na kolečka. Ve zbylém mléce rozšlehejte dvě vejce, přidejte 2 lžíce cukru a promíchejte. Rohlíky zalijte mléčnou směsí. 
  3. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte nahrubo. 
  4. Na tvarohovou směs vyšlehejte 2 zbylá vejce s 2 lžícemi cukru do husté pěny. Zašlehejte tvaroh. 
  5. Troubu předehřejte na 170 °C. Pekáček vymažte máslem a vysypejte strouhankou.
  6. Na dno dejte kolečka rohlíků a tím vytvoříte první vrstvu. Na ní rozložte strouhaná jablka. Přelijte pudinkem a potřete tvarohem. Nahoru naskládejte zbytek namočených rohlíků, povrch můžete pokapat rozpuštěným máslem.
  7. Pečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 30–45 minut.

Náš tip: Připravte si pochoutkovou žemlovku podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli