Nejjednodušší dýňová polévka potěší zářivou barvou, vůní zázvoru a plnou chutí. Dobře zasytí a hotová je raz dva
21. 10. 2025 Vaření
Když se ochladí, potěší jednoduché jídlo, které zahřeje a voní podzimem. Nejjednodušší dýňová polévka je přesně taková – zvládneme ji z pár domácích surovin po návratu z práce nebo z procházky a báječně nás zasytí. Její plnou chuť a zářivou barvu si užije celá rodina. A připravit ji můžeme i z dužiny vydlabané dýně.
Nejjednodušší dýňová polévka
V sychravých dnech potěší jednoduché jídlo, které zahřeje, hraje barvami a báječně voní. Nejjednodušší dýňová polévka je přesně taková – zvládneme ji bez složitých surovin, přitom chutná překvapivě bohatě. Dýně právě dozrávají, a tak je v podzimním období máme často na stole. Polévka patří mezi nejsnazší způsob, jak je lahodně zpracovat.
Na přípravu nejčastěji používáme dýni hokkaido, protože se nemusí loupat a po rozvaření je jemná a hustá. Pokud sáhneme po máslové nebo muškátové dýni, získá polévka trochu jinou chuť, obzvlášť v případě muškátové s výraznou kořeněnou vůní. Z nich je potřeba odstranit slupku. Dýni pak už stačí nakrájet, povařit ve vývaru a rozmixovat – celé vaření zabere sotva půl hodiny.
Čím dochutit dýňovou polévku
Samotná dýně chutná lehounce nasládle a ve vývaru může působit mdle. Potřebuje výraznější doprovod. Česnek a zázvor polévce dodají příjemnou vůni i lehce pikantní tón. Jemně nakrájenou cibuli můžeme osmahnout na troše másla dozlatova, teprve potom přidáme dýni a vývar. Tím získáme plnější a lehce nasládlou chuť.
Základní recept, který vám nabízíme níže v článku, můžeme snadno obměnit – místo vývaru lze použít vodu, doplnit trochu cibule, mrkve nebo brambor pro výraznější chuť. Pohrát si můžeme i s kořením – muškátový oříšek, růžový pepř, špetka skořice či kardamomu podpoří hřejivý dojem, nové koření, pepř a chilli se postarají o ostřejší tón.
Můžeme také dýni nejprve upéct a společně s ní dát na plech i na čtvrtky nakrájenou cibuli. Zakapeme olejem a upečeme doměkka. Pak vše rozmixujeme s vývarem – výsledek je voňavý a lehce nasládlý.
Když toužíme po jemnější chuti, můžeme přidat trochu kokosového mléka nebo smetanu na vaření. Pikantnější akcent dodá zakysaná smetana. Na ozdobu se hodí pražená dýňová semínka nebo pár kapek oleje.
Každá z těchto variant přinese jinou chuť, ale princip zůstává stejný: minimum práce, maximum chuti.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak připravit dýňovou polévku
Na pět porcí potřebujete: 1 střední dýni hokkaido (750 g dužiny), 1 l zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, šťáva z 2cm čerstvého zázvoru, sůl, čerstvě mletý pepř, zakysaná smetana na ozdobu.
Jak na to?
- Dýni rozkrojte, vydlabejte z ní semínka a na polévku odeberte 750 g čisté dužiny. Dýni hokkaido nemusíte loupat, dužinu nakrájejte na kostky.
- Vývar přiveďte k varu. Vložte do něj nakrájenou dýni a vařte do změknutí asi 15 minut. Chvíli před koncem přidejte oloupané a prolisované česneky.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Zázvor vymačkejte (nejlépe lisem na česnek) a šťávu přidejte do polévky podle chuti. Dochuťte solí a pepřem.
- Na talíři ozdobte zakysanou smetanou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více