Úžasná bábovka z kynutého těsta: Chutí připomíná mazanec, zůstává dlouho vláčná a příprava není vůbec složitá
23. 10. 2025 Vaření
Dnes většinou pečeme bábovku z třeného, piškotového nebo tvarohového těsta, v minulosti se ale dělávala hlavně kynutá. Ostatně moc možností jak nakypřit těsto mimo kvasnic tehdy nebylo. Výhodou kynuté bábovky je delší trvanlivost, vláčná vydrží několik dní, pokud ji tedy dříve nesníte. Chutná totiž trochu jako cukrářský mazanec.
Klasika ke kávě či k čaji
Bábovka je typickým staromilským moučníkem. Neoddělitelně patří k posezením u odpolední kávy či čaje. Vydatně pocukrovaná bývala ozdobou salonů a odpoledních dámských dýchánků. Je takovým symbolem odpolední víkendové pohody.
Připravuje se v mnoha různých verzích a z rozličných druhů těst. Skoro v každé rodině se peče podle nejoblíbenějšího receptu. Bábovka je přesně tím moučníkem, jímž se chcete blýsknout před návštěvou nebo jím někoho potěšit.
Mohlo by vás zajímat
Kde si pochutnávají na bábovce?
Ačkoli bábovku považujeme za typický český moučník, úplně naše není. Pod názvem babka je známá i v dalších slovanských zemích, např. na Ukrajině, v Rusku či v sousedním Polsku, kde ji tradičně dělávají na Velikonoce. Pečou ji i v Německu coby Kugelhopf či Gugelhupf. Pod názvem bundt cake ji znají i v anglicky mluvících zemích a má i francouzský název kouglof.
Mohlo by vás zajímat
První kynuté bábovky
Bábovka je moučník s poměrně dlouhou historií, na jejímž počátku stálo pečivo s otvorem uvnitř. Ten měl symbolický význam, protože skrze něj bylo možné za určitých okolností nahlédnout do budoucnosti. Nejvíce podobu moučníku ovlivnily typické bábovkové formy, které se začaly objevovat již v 18. století. První recept na moučník blížící se současné bábovce pochází ze slavné kuchařské knihy M. D. Rettigové a byl z kynutého těsta.
Již v první polovině 20. století se začaly objevovat v kuchařkách recepty na bábovku piškotovou nebo třenou. Zatímco dnes se u nás bábovka peče většinou z těsta nadýchaného díky kypřicímu prášku, třeba v Alsasku (na pomezí Francie a Německa) se dodnes jako tradiční moučník připravuje bábovka s kvasnicemi.
Příprava a různé variace
Kynutá bábovka je jen o málo pracnější než ta s kypřicím práškem, výsledek za trochu té námahy a času navíc určitě stojí. Její předností je delší trvanlivost, což také někdy přijde vhod. Pokud do ní použijete citronovou kůru a rozinky, trochu svou chutí připomíná mazanec.
Můžete ji ale udělat i s čokoládou nebo třeba s mákem a chuťově ji přiblížit buchtám nebo kynutému závinu. Kynuté bábovky se totiž často různě plní nebo zdobí na povrchu. Pokud tedy rádi experimentujete a klasické bábovky vás už nebaví, zkuste tu kynutou podle našeho receptu.
Mohlo by vás zajímat
Recept na kynutou bábovku
Na 1 větší formu budete potřebovat: 260 ml vlažného mléka, 1 lžíci rumu, najemno nastrouhanou kůru z 1 citronu (nebo citronové aroma), 2 žloutky, 120 g másla, 500 g polohrubé mouky, 1 špetku soli, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 25 g čerstvého droždí, 50 g sekaných oříšků, 50 g rozinek, kandované ovoce podle chuti, máslo na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání formy.
Jak na to?
- Z rozdrobeného droždí, 1 lžičky cukru, 1 lžíce mouky a vlažného mléka zadělejte kvásek. Nechte ho vzejít v teple, až se na hladině vytvoří bublinky.
- Máslo rozehřejte a nechte trochu zchladnout. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
- Do mísy prosejte zbylou mouku a promíchejte ji s citronovou kůrou, solí a oběma cukry. Přidejte žloutky, vzešlý kvásek, rum a máslo a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Nakonec do něj zapracujte ořechy, rozinky a kandované ovoce.
Náš tip: Kynuté těsto můžete rovněž připravit v domácí pekárně. Nejdříve do nádoby pekárny dejte tekuté ingredience, pak sypké, nakonec na povrch rozdrobte čerstvé droždí. Pokud použijete sušené droždí (2 lžičky), tak ho smíchejte s moukou. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce přidejte po zvukovém signálu. Těsto je spíš řidší. Pak postupujte jako u normálně vypracovaného těsta. - Ihned po vypracování dejte těsto do připravené bábovkové formy a nechte ho alespoň 45 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynutou bábovku vložte do vyhřáté trouby, po 10 minutách teplotu snižte na 160–170 °C a pečte ještě zhruba 40–45 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečenou bábovku vytáhněte, nechte chladnout 5 minut ve formě, pak ji vyklopte a nechte zcela vychladnout. Před podáváním ji můžete pocukrovat.
Náš tip: Jednodušší tvarohovou bábovku můžete upéct podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více