Hrnková bábovka s jogurtem je připravená během chvilky a zvládne ji každý
6. 3. 2023 Vaření
Bábovka je častým hostem na našich stolech. A pokud je to hrnková bábovka s jogurtem, čeká nás se správným receptem nejen výborný a vláčný moučník, zároveň i úspora času. Je totiž velmi rychlý na přípravu. Připravte si ten nejlepší.
Kde se vzala bábovka
Bábovka je naším tradičním dezertem. Výraz „bábovka“ se v češtině objevuje od 15. století. Původně se vyskytoval jen pro označení formy na pečení a pečivu se říkalo bába. V bábovce se tedy vlastně pekla bába. Jedna z teorií říká, že původní forma na pečení mívala podobu obličeje staré ženy. Teorie jazykovědců se ale dnes přiklánějí k tomu, že původně slovo znělo pápa a bylo odvozeno z řeči nemluvňat.
Některé prameny mluví o tom, že první bábovka, které se říkalo německy Kugelhupf se objevila právě v německém Lembergu v 17. století. Bábovku milovala nejen Marie Antoinetta, ale i císař František Josef I. Bábovka může mít nejrůznější podobu. Může být třená, ale i z kynutého těsta. My si ale připravíme jogurtovou.
Mohlo by vás zajímat
Jak na rychlou a vláčnou bábovku
Jogurtová bábovka je dobrota, a když do ní přidáme ořechy, je to lahodnost sama. Většinou využíváme vlašské ořechy, ale můžeme sáhnout i po mandlích, nebo lískových ořeších. Příprava je zcela jednoduchá: spojí se zvlášť tekuté a zvlášť suché potraviny, a následně se promíchají dohromady. Dezert je hotov během pár minut. U této bábovky není nic komplikovaného, takže ji zvládne každý začátečník.
Na co si dát pozor při přípravě bábovky
Jak už to u bábovek bývá, roli hraje podoba formy. Formu je třeba důkladně vymazat máslem a vysypat hrubou moukou, nebo jemnou strouhankou, hodí se ale i jemný kokos, případně namleté ořechy. Pokud je forma zdobnější, může být s vyklepáváním problém. Důležitá je pečlivost. Přečtěte si další tipy na práci s formou v článku ze sekce Tipy a triky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit hrnkovou bábovku s jogurtem
Na vláčnou a nadýchanou jogurtovou bábovku, která je připravená během chvilky, budete potřebovat: 2 kelímky bílého jogurtu, 1/2 kelímku oleje, necelou 1/2 kelímku cukru, 1 vanilkový cukr, 3 kelímky polohrubé mouky, 1 kelímek mléka, 1 lžičku sody, 2 lžíce rozinek namočených v rumu a lžíci nasekaných ořechů. Máslo na vymazání formy a hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání formy.
Jak na to? Rozinky namočte na pár hodin do rumu, pokud vás tlačí čas, tak je alespoň přelijte žhavou vodou. Troubu předehřejte na 180°C. Ořechy nasekejte nadrobno. Přichystejte si formu na bábovku, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Jako odměrku si vemte kelímek po 150g jogurtu. Do mísy nejdříve nalijte tekuté ingredience: jogurt, olej, mléko, promíchejte metličkou, a přidejte cukry, mouku se sodou, pokrájené ořechy. Opět dobře promíchejte metličkou. Do formy nalijte těsto a formu dejte do trouby. Pečte zhruba 40 minut.
Pak do bábovky zkuste píchnout špejlí. Když bude suchá, můžete bábovku vyndat na podložku. Pokud na ni ulpí těsto, vraťte bábovku znovu do trouby a nechte ještě chvíli péct. Hotovou bábovku vyndejte na podložku, nechte ji chvíli vychladnout, a pak ji vyklopte. Vychladlou bábovku můžete podávat posypanou moučkovým cukrem.
Náš tip: Pokud toužíte po mramorované bábovce, můžete přidat do poloviny hotového těsta půl lžíce kakaa. Těsto pak do formy lijete střídavě světlé, střídavě tmavé.
Zdroje informací:
https://region.rozhlas.cz
https://www.cz-test.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené flíčky se zelím hlávkovým
Přidáno před 21 hodinami
Žebírka v pivní marinádě
Přidáno 3. 12. 2023 23:11
Kuřecí prsa á la bažant
Přidáno 3. 12. 2023 21:49
Chlapská lutenice
Přidáno 3. 12. 2023 19:16
Vepřové nudličky na bramborách
Přidáno 3. 12. 2023 18:37
Kapustičky po rakousku
Přidáno 3. 12. 2023 15:00
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře
17. 4. 2023 10:24