Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dozlatova vypečená kachna udělá na svatomartinském stole stejnou parádu jako husa. A levněji.
Zdroj: Toprecepty.cz

Blíží se svátek svatého Martina a s ním je spojeno pečení husy. Ta je však rok od roku dražší. Sáhněte letos po kachně, se správným postupem bude stejně křupavá a šťavnatá a vy sklidíte pochvalu od všech u stolu.

Jak upéct kachnu

V úterý 11. listopadu budeme slavit svátek svatého Martina a s ním bývá spojeno hodování včetně tradičního pečení husy. Ale husa je poměrně drahé jídlo. Proto často připravujeme kachnu à la husa. Kachnu totiž můžeme pořídit v akci už za 100 Kč/kg, zatímco husa bývá dražší o více než stokorunu za kilo. 

Kachna je také vynikající. Po chvíli pečení se z trouby začne linout vůně kmínu a zlátnoucího masa. Tuk se vypéká, maso křehne a kůže získává na křupavosti. Lahodné měkké maso se lehce odděluje od kosti a je přitom šťavnaté. Sliny se sbíhají, jen na kachnu v troubě pomyslíme, obzvlášť když ji doplníme o šťavnaté zelí a domácí knedlík.

Příprava kachny přitom není nic složitého. Potřebujeme hlavně trpělivost. Klíčem k úspěchu je péct tuto drůbež pomalu, pak se pozvolna vypéká tuk, který maso krásně zvláční a vytvoří přirozený výpek pro dokonalou chuť.

Jak připravit kachnu na pečení

Kachnu obvykle pečeme v celku. Základem je dobré prosolení – ideálně den předem, aby sůl pronikla i do masa. Posypeme ji kmínem, vložíme do pekáče nebo necháme v míse v lednici jen lehce přikrytou potravinářskou fólií. Ráno ji pak  vložíme do mírně rozehřáté trouby a pečeme pomalu při nízké teplotě.

  • Na ochucení kromě soli nejčastěji používáme kmín, který podtrhne chuť pečeného masa a pomůže trávení tučnějších částí. 
  • Když kachnu osolíme den před pečením (zevnitř i zvenku), sůl má čas proniknout do masa a rovnoměrně ho ochutit. Zároveň pomáhá vytáhnout z povrchu část vlhkosti, takže se při pečení lépe vytvoří křupavá kůžička. 
  • Pokud ji osolíme až těsně před pečením, maso mívá méně výraznou chuť – sůl totiž nestihne „pracovat“ uvnitř vláken, ale zůstane jen na povrchu.
  • Pokud chceme chuť vylepšit, můžeme dát do břišní dutiny jablko, cibuli nebo trochu majoránky. Tyto přísady maso provoní, aniž by narušily jeho přirozenou chuť. 
  • Kachna má pod kůží poměrně silnou vrstvu tuku, hlavně v oblasti stehen a kolem beder. Když do těchto míst jemně píchneme (jen do tuku, ne do masa) vidličkou nebo špičkou nože před vložením do trouby, tuk se při pečení snadněji vypeče a dostane ven. Tím se maso nepeče „ve vlastní mastnotě“, ale tuk se odvede do výpeku, kde se postupně odpařuje a karamelizuje. Výsledkem je křupavější kůrka, méně mastné maso a více šťávy. 
  • Hotovou kachnu necháme po upečení alespoň 10 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozložila.

Jak dlouho kachnu péct

Doba pečení závisí na velikosti kachny a také na zvolené teplotě. Čím je teplota nižší, tím déle se maso peče, ale je pak měkčí a šťavnatější. Nejlepšího výsledku dosáhneme při teplotě 120 °C, kdy se maso pozvolna rovnoměrně propéká. 

  • Obecně platí, že na každý kilogram hmotnosti počítáme asi 1,5 až 2 hodiny pomalého pečení při 120 °C.
  • Menší dvoukilovou kachnu tedy upečeme zhruba za 3,5 až 4 hodiny, větší tříkilová může potřebovat i 5 až 6 hodin.
  • Po této době zvýšíme teplotu na 200 °C a necháme kůži dopéct dozlatova a dokřupava.
  • Kachnu můžeme péct ale i déle při nižší teplotě – až 12 hodin.
  • Správně upečenou kachnu poznáme podle toho, že se maso snadno odděluje od kosti a píchneme-li do něj vidličkou, vytéká čirá šťáva.

Nejčastější chyby při pečení kachny

Při přípravě kachny se vyplatí dát pozor na několik věcí.

  • Maso nikdy nesolíme až po upečení, protože by chuť masa byla nevýrazná.
  • Aby se kachna upekla rovnoměrně, můžeme ji v polovině pečení opatrně otočit.
  • Kachnu nenecháváme péct úplně nasucho. V pekáči musí být na začátku alespoň tenká vrstva tuku, případně pár lžic vody, aby se výpek nepřichytil, než se začne z masa uvolňovat tuk.

Sváteční/Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit kachnu bez práce

Na pět porcí potřebujete: 1 kachnu (o váze 2,5 kg), kmín a sůl.
Jak na to? 

  1. Kachnu omyjte, osušte a posypte zvenku i uvnitř solí a kmínem.
  2. Kachnu položte na záda (prsíčky nahoru) do suchého pekáče. Nechte ji přes noc odležet v lednici. Pokud nemáte čas, dejte ji rovnou do trouby. 
  3. Troubu předehřejte na 120 °C. Ke kachně přilijte 3 lžíce vody, pekáč uzavřete a vložte do trouby.
  4. Pečte 4,5 hodiny, aniž byste maso podlévali nebo otevírali troubu či pekáč.
  5. Po uplynulé době pekáč odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte ještě zhruba 20 minut, aby kůže zezlátla a byla křupavá.

Náš tip: Upečte si výbornou kachnu bez práce podle našeho videoreceptu. 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli