

Hráškový krém se smetanou
Suroviny
- 500 g zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- 1,5 litru vody
- 250 ml zakysané smetany
- 2 žloutky
- sůl nebo bujonová kostka
- Na jíšku:
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
Hrášek uvaříme ve vodě doměkka.
Vše rozmixujeme na hladký krém a osolíme. V případě, že se rozhodneme pro masox, přidáme ho k hrášku v poslední minutě vaření.
Poté zahustíme předem připravenou jíškou nebo při nedostatku času či zkušeností jíškou granulovanou.
Žloutky dobře rozkvedláme se smetanou a přidáme do horké polévky.
Poté už jen prohřejeme, ale nevaříme.
Polévku můžeme ozdobit opečenými kousky pečiva a dokřupava osmaženou slaninou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hráškový krém se smetanou
-
Když dělám hráškový krém, jde udělat i bez mouky, prostě zdravě, rozmixuju tolik hrášku, až je polévka hustá pouze s ním. Zde mi přijde mouka zbytečná.
-
Skvělý krém
dávám bodík
-
Já ho zkusila udělat s bazalkou. Myslím, že se povedl
http://www.foodstyle.cz/products/hraskova-polevka-... -
Přidávám bod, výborná a jednoduchá polévka..btw-přiznávám se, že já jsem kostku přidala
.Používám bio bujony Alnatura, které mají snížený obsah soli.Na zjemnění jsem přidala kousek másla.
Dcerám chutnalo, ač mladší měla speciální verzi bez bujonu a másla a se soj. smetanou.+4 -
Tak jsem právě zkusila uvařita a chutná dobře, jsem zvědava na reakce rodiny
a dělala jsem bez bujonu, jen se solí a je dobrá.bujony totiž už nepoužívám
posílám bodík
-
Eli, veliká chvála!!! Vy a Vaše recepty nezklamou, jsou ze základních surovin, náhražek ikdyž to bez nich už asi někdy neumíme minimum, nebo žádné, což je skvělé! Prostě klasika, jednoduchost a v té krása jest a v případě hráškového krému i výborná chuť. Děkuju za inspirace a držím palce v dalším konání.
-
Výborné, před nějakou dobou jsem tuto lahůdku dělala z dvojnásobné dávky na oslavě a všichni se olizovali až za ušima
-
-
výborná
, chutnala nám
-
Jé... to patřilo pod ten guláš
Jsem to ale zmatkář... -
Jani, Ty ještě držíš tu dietu? Ptám se proto, že stejnou drží manžel (nějak jsem pochopila, že je to ta čtrnáctidenní "pro kamarádky" nebo "přítelkyně" - snad se nepletu
, já ji získala už dřív od kolegyně.. ). Včera chodil kolem toho guláše jak mlsnej kocour
, ale dostal jen plátek kuřecího a salát s jablečným octem...
To ani za fotku nestálo
...
-
Taky myslím, je to věc názoru a harmonie chuti je vlastně asi obdoba masoxu. Kluci v kuchyni taky vařili pouze se solí, je to tak většinou v normách a asi jsme všichni zdegenerovaní
není to totéž
-
Janka to je tým, že všade sa používa bujón z kocky, s umelými ochucovadlami, ktoré sú vyrobené práve tak, aby tú chuť vytvorili. Takže mi už nereagujeme na prirodzenú chuť toho-ktorého jedla. Ja používam masoxy veľmi zriedkavo, vývar si mrazím vlastný, aby bol, keď potrebujem. Nemám rada tie rovnaké Maggi chute, každé jedlo mám rada ak chutí tak, ako je to podľa ingrediencií prirodzené. Ostatne bujón je čosi iné, než tie kocky. Ale je to zvyk každého z nás.
-
Jani, to je otázka volby... Dnes jsem nepoužila ani jíšku ani masox, ale chuť jsem doladila "Harmonií chuti" od Maggi. Takže nakonec na stejné úrovni jako ta kostička...
-
A já bych se za ten bujón-masox zase přimlouvala. Sůl mi nemůže nic tak dochutit, jako masox a že jsem to teda nejednou zkoušela a byla jsem docela překvapena reakcemi. "Mami, dobré, ale nějak bez chuti"
dnes už jsou různé bujóny se zeleninou, nemusí to být masox, ale sůl nedochutí nic. Skoro ji nepoužívám, víc toho masoxu