Výborný fazolový stroganoff zasytí a zahřeje: Minutkový guláš vyniká jemnou omáčkou a snadnou přípravou za pár korun
27. 10. 2025 Vaření
Fazolový stroganoff je bezmasou alternativou známého ruského pokrmu, svou výraznou chutí se však vyrovná populárnímu originálu. Místo masa využívá kombinaci fazolí a žampionů, takže zasytí i za pár korun. Jemnost zajistí omáčka, pikantní akcenty další zelenina. Nadchne vegetariány i milovníky masa.
Jak to bylo na začátku
Původní Stroganoff pochází z 19. století z Ruska a připravuje se z tenkých plátků hovězího masa ve smetanové omáčce s cibulí, hořčicí a kyselou okurkou. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti a kontrastu chutí – jemné smetany, mírné kyselosti okurek a kořeněného cibulového základu. Kvůli rychlé přípravě se mu přezdívá minutkový guláš, protože plátky masa potřebují jen rychle orestovat a omáčka se svaří za 10 minut.
Rostlinná varianta využívá stejné principy, ale s jinými surovinami. Červené fazole nahrazují maso nejen strukturou, ale i nutričně – přidávají bílkoviny, vlákninu a zajistí dlouhý pocit sytosti. Svou roli sehrávají i žampiony a cuketa, které do fazolové verze také patří.
Mohlo by vás zajímat
Změny povoleny
Tento pokrm dobře snáší i různé obměny. Místo červených fazolí lze použít bílé, které dají jídlu jemnější chuť. Žampiony se dají nahradit hlívou ústřičnou nebo portobellem, který dodá výraznější aroma. Pro zahuštění lze místo škrobu použít i pyré z části fazolí, kterým se omáčka zjemní a zároveň zůstane bezlepková. Kyselé okurky lze vyměnit za nakládané kapary nebo trochu citronové šťávy.
Pokud chcete jídlo obohatit o další chutě, zkuste přidat trochu sójové omáčky nebo špetku tymiánu. A pro extra krémovost můžete nahradit část smetany kokosovým mlékem.
Mohlo by vás zajímat
Jakou zvolit přílohu
Fazolový Stroganoff se hodí podávat s dušenou rýží, jáhly nebo bulgurem. Vynikající je i s bramborovou kaší, noky nebo celozrnnými těstovinami. Komu stačí jen něco malého, může zvolit čerstvé pečivo.
Recept na fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Na přípravu 4 porcí netradičního bezmasého pokrmu budete potřebovat: 1 cibuli
Jak na to?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více