

Stroganoff podle dědy šéfkuchaře
Suroviny 4 porce
- 500 g hovězí roštěné
- 250 g žampiónů
- 2 cibule
- 2 lžíce rajského protlaku
- 200 ml smetany ke šlehání
- máslo
- olivový olej
- hladká mouka
- 3 lžíce čerstvého nasekaného kopru
- černý pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Maso nakrájíme na plátky, zlehka naklepeme a nakrájíme na nudličky.
Necháme odležet, obalíme v hladké mouce a pepři a zprudka opečeme na rozpáleném másle.
Opékáme asi 8 minut ze všech stran a poté vložíme do trouby, nahřáté na cca 100°C, aby se dopeklo a udrželo teplé.
V pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli, pokrájenou na proužky a žampióny, nakrájené na plátky.
Poté chvilku podusíme, přidáme rajský protlak, smetanu a provaříme.
Nudličky masa vyndáme z trouby, vmícháme k surovinám v pánvi, přidáme nasekaný kopr, dosolíme a dochutíme.
Poznámka od kuchařky
Vím, že tu pár receptů na "Stroganoff" je, ale nepoužívají stejné suroviny ani postup přípravy. Název vychází z naší rodinné tradice - tímto způsobem připravoval proslulý pokrm můj dědeček nejen doma, ale i v restauracích a hotelích, kde působil a vařil.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Stroganoff podle dědy šéfkuchaře
-
Ahoj kuchtíci , dnes jsem dělal s malou obměnou a moc dobré , žádná restaurace to tak neudělá
-
casino: Na uvedeném odkazu se píše, že je to Govjadina, tedy hovadina. A já souhlasím.
-
Vidím tady samou hádku a osočování. A přitom ten Stroganoff je výborný. Jen hlavní surovina je trochu drahá a tak jsem začal hledat náhradu. Místo roštěné jsem začal používat pěkné gulášové maso (z Globusu) ale každé pěkné je dobré. Skrájím blanky, které se vyškvaří před cibulí a použijí. Čisté maso nakrájím na odpovídající kousky, podle receptu obalím a orestuji. Maso přendám do hrnce vytřeného olejem a přiklopené dám do trouby při 130°C na 3-4 hodiny. Potom je připraveno k dalšímu použití.
-
Musí být vynikající.
-
Jan: váš vulgární a arogantní komentář mažu - zkuste svůj nesouhlas říct trochu učesaněji, prosím.
-
Josef:
A kde že na to přišel?
Mnohde
Třeba tady: http://www.jaktak.cz/jak-udelat-vyborny-hovezi-str... -
Ašek: Kde jste na to prisel? Nikdy se do Stroganova nedavaly zadne okurky...
-
Hledala jsem recept na Stroganoff, protoze jsem ho nikdy nedelala. Jsem amater a rada zkousim nove veci a tenhle recept me zaujal, byt v nem nejsou ty slavne okurky. Co ale vubec nechapu, je ta hromada odborniku, kteri maji potrebu hledat recepty na internetu?!? Takze ted nevim, jestli jsou to fakt odbornici nebo jen zamindrakovany ubozaci, co se sem chodi vyventilovat...Kazdopadne dnes zkousim a diky za inspiraci
-
Vše je oukej ale klasický stroganoff to není poněvadž tam chybí okurky což pro stroganoff je jedna s charakterístyckých ingrediencí ale samozřejmě je tam stačí jen dodat. Je jasné že je spousta receptů který si tento pokrm upravuje ale podle mě ty okurky by tam chybět neměli. Klasický a praví stroganoff se také má zalít vodkou a flambovat což už se skoro dnes taky nedělá.
-
Kterej d.....,že stroganof není z roštěné a ze smetanou ať drží pysk a hlavně qvalqka neučte vařít profíky , amatére ,je mi blivno z lidí kteří neumějí dát prostor co mají rádi
-
když jsem se vdala to už je dávno tak moje první kuchařka byl Muž v zástěře a byl tam recept na Buf Stroganov,od té doby ho dělám a moje děti a teď už i vnoučata to milují není to ani náhodou to co zde hodnotí ty úžasné kuchařky,které jsou neomylné recept si různě upravíme podle toho co je v lednici už ho vaří i moje děti .Já jsem vždycky propagovala vaření s fantazíí a jazýčkem chlupatým.Nikdy nekritizuji nic co jiní nabízejí.
-
qvladka:
No, pokud byste hodila očko na další recepty podobného jména na TOP, tak byste patrně uznala, že tento je z nich asi nejlepší
Pokud nejste vyloženě Stroganoffový purista (jídlo bez hub, cibule, rajčat) tak sem, prosím, napište vaši verzi -
tohle může být jedlé, ale proboha stroganof to není, ani z rychlíku ho to nevidělo. Tak nevím, kde děda vařil, ale jako stroganof to nikde v restauraci podávat nemohli. Anebo si to rodina potom popletla a děda se obrací v hrobě, jakou udělalí s tím názvem ostudu
-
Nemám s tím problém, i když Stroganoff je opravdu něco trochu jiného. Kombinace je dobrá a kopr mi nevadí, je typicky severský a ruský.
-
no teda přikláním se k tomu, abyste dala pokrmu jiný název...............................
ikdyž netvrdím, že to není poživatelné