Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit domácí kokosové mléko? Vysvětlíme jednoduchý recept na rostlinný nápoj
Zdroj: pixabay, Skica911

Kokosové mléko si nemusíme pouze kupovat, ale velmi jednoduchým postupem ho vyrobíme sami doma. Použít můžeme jak kokosový ořech, tak strouhaný sušený kokos, čímž se příprava mléka ještě mnohonásobně zjednodušuje.

Kokosové mléko používáme jako běžné mléko - pro přípravu kaší, dezertů a moučníků, či ve slaných jídlech, zejména v jídlech asijské kuchyně. Jeho příjemně nasládlá chuť se hodí i na výrobu smoothies. Ocení ho vegani, kteří jím nahrazují živočišná mléka.

Výroba kokosového mléka

Pro výrobu kokosového mléka potřebujeme jen několik ingrediencí a nástrojů. Připravíme si kokos, horkou vodu, mixér, plátýnko nebo husté síto, a nádobu na mléko. Poté se můžeme už směle pustit do výroby tohoto rostlinného nápoje. 

  1. 200 g nastrouhaného kokosu nebo nalámané kousky očištěného kokosového ořechu vložíme do mixéru.
  2. Do mixéru přidáme 600 ml horké vody a několik minut vše mixujeme.
  3. Hotové mléko přecedíme a přebytečnou tekutinu pečlivě vymačkáme z kokosové hmoty.

Kokosové mléko skladujeme v lednici a spotřebujeme ho do tří dnů. Pokud se nám oddělí pevná a kapalná složka v mléce, pak ho před použitím promícháme nebo protřepeme.

Tip: Zbývající kokosovou hmotu můžeme použít do snídaňové kaše nebo do moučníků, proto nemusíme mít žádné vyhozené zbytky.

Květákové kari s kokosovým mlékem

Pokud přemýšlíme, jak kokosové mléko použít v kuchyni, pak nám jistě pomůže následující názorný video-recept na přípravu květákového kari, do kterého můžeme použít namísto kupovaného kokosového mléka to doma vyrobené.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky