Denně vstává ve čtyři a napekla už tisíce bochníků i větrníků. Sestra Josefa Maršálka si na Moravě plní svůj sen
27. 10. 2025 Rozhovory a reportáže
Patříte-li k milovníkům tradičních českých moučníků a zákusků, tedy koláčů, koblih, větrníků nebo kremrolí, je pro vás návštěva pekárny Josefa Maršálka Upečeno na dědině téměř povinností. My se tam vydali na sklonku léta a rovnou jsme při té příležitosti Josefa a jeho sestru Zuzku vyzpovídali.
Jak se peče na dědině
Když Josef Maršálek otevíral letos na jaře svou první cukrárnu v malé moravské vesničce Kyžlířov nedaleko Potštátu z v Olomouckém kraji, byla to velká událost, která nalákala spoustu lidí. Kde jinde máte možnost ochutnat všechny ty úžasné sladkosti od naší cukrářské hvězdy?
Samotný cukrář, ačkoli je hlavní tváří a největší hvězdou výrobny Upečeno na dědině, není jediný, kdo za tímto projektem stojí. Neméně důležitá je zde i jeho sestra Zuzka, s níž podnik vlastní a která přímo v domě, kde podnik sídlí, se svou rodinou bydlí. I ona má v cukrářském oboru spoustu zkušeností, jež získala třeba v pražské Esce nebo v Café Savoy.
Mohlo by vás zajímat
Koblihy Marka Ebena i úžasné koláče
Do Kyžlířova jsme se za úžasnými koláčky, větrníky, dortíky, koblihami, do nichž se zamiloval během soutěže Star Dance i Marek Eben, a neskutečně křupavým kváskovým chlebem vydali na konci léta.
Kromě toho, že jsme ochutnali, co se dalo, a krabice plné dobrot si i odvezli domů, jsme rovnou využili situace a Josefovi a jeho sestře Zuzce položili pár otázek.
Desetitisíce koláčů a tisíce chlebů
Pekárna a cukrárna Upečeno na dědině je nyní otevřena půl roku, přímo se tak nabízelo se zeptat, kolik toho za tu dobu již upekli. „Koláčků jsme napekli určitě přes tisíc,“ řekla Zuzka, ale Josef Maršálek upřesnil, že to je tak týdně. Nakonec se shodli, že to budou tak desetitisíce koláčů a tisíce bochníků. Zájem o pečivo a zákusky od Josefa Maršálka tak rozhodně neupadá a lidé sem jezdí i z daleka. A o co kupují nejčastěji?
„Nejrychleji vyprodáme jednoznačně větrník. Ten, jakmile se dá do nabídky, tak už je polovina vyprodaná přes zprávy a emaily,“ vypráví Zuzka a pak dodává: „Těsně za ním nebo nastejno bude možná Pavlova, to jsou takoví dva favorité.“ Josef Maršálek navíc dodal, že lidé mají zájem i o punčák nebo různé řezy.
Pekárna jako splněný sen
I když je pekárna Upečeno na dědině známá hlavně díky Josefu Maršálkovi, on sám do Kyžlířova zavítá jen občas. Vše je tedy hlavně na Zuzce: „Nebude lhát, je to dřina, ale stojí to za to. Každé ráno vstávám už ve čtyři ráno a zapínám pec. Ale já si žiju svůj sen. Snažím se dělat maximum pro sebe, pro rodinu i pro holky, které tu pracují, ať to máme hezký, je nám dobře, máme dobrou energii a ten kolektiv funguje. Dlouho jsem čekala na kvalitní lidi a čekání se mi vyplatilo.“
Dlouhé fronty od rána
V Upečeno na dědině prodávají pečivo a zákusky z výdejního okénka a otevřeno mají od úterka do soboty od 10 do 18 hodin. My jsme sem dorazili kolem deváté a už v tu dobu se tu pomalu začala tvořit fronta.
„Hlavně v začátcích sem lidé chodili třeba už na osmou ráno. Pak tady stáli dvě hodiny a koukali do oken. Někteří dokonce chodili kolem domu,“ vzpomíná Zuzka. Jak dodal její bratr Josef Maršálek, nyní už lidé pochopili, že když přijdou moc brzy, nic nedostanou. „Stejně dřív než v deset nezačínáme, tak to nemá význam," upřesnila ještě Zuzka.
Vyprodáno za pár hodin
S velkým zájmem ale souvisí i fakt, že tomu, kdo naopak dorazí pozdě, hrozí, že narazí na téměř prázdné okénko. Vyprodáno měli už první den, kdy otevřeli, tedy 18. dubna, na Velký pátek. „To jsme vyprodali tak v poledne,“ vypráví Josef Maršálek. „Druhý den jsme připravili dvakrát tolik a to jsme vše vyprodali v jednu, a třetí den, protože jsme měli výjimečně otevřeno v neděli, jsme vyprodali o půl třetí,“ doplňuje.
Ty první dny tak vydrželi mít otevřeno do pěti, ovšem nabízeli už jen zmrzlinu (i tu mají mimochodem skvělou) a kávu. „I následující dva měsíce jsme byli dennodenně vyprodaní,“ dodává Zuzka.
Láska prochází žaludkem
Svými sladkými i slanými dobrotami Josef Maršálek se svou sestrou Zuzkou zkrátka rozdávají radost, a to na místě, které pro oba hodně znamená. Dům, v němž pekárna sídlí, je postaven na zahradě, která patřila jejich prarodičům.
„Babička Boženka byla s dědou Oldřichem šedesát jedna let, než děda zemřel, a babička Božena fantasticky vařila a pekla,“ zmínil nakonec cukrář. Není divu, že Josef i Zuzka věří tomu, že skutečná láska prochází žaludkem.
Na fotografie z cukrárny a pekárny Upečeno na dědině se můžete podívat v naší fotogalerii:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více