Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrář Josef Maršálek nedávno pokřtil svoji další kuchařku s názvem Sklizeň a o dva dny později otevřel v Kyžlířově společně se svou sestrou cukrárnu. Na mazance, moravské koláče nebo obyčejný chléb se sjely stovky lidí...

Upečeno na dědině 

Za normálních okolností je v Kyžlířově v Oderských vrších pár desítek starousedlíků. Poklidná malá víska v Olomouckém kraji ale před pár týdny zažila eldorádo. Otevírala se zde cukrářská a pekařská provozovna s názvem Upečeno na dědině. Možná by to až takový rozruch nevyvolalo, kdyby podnik nepatřil cukrářskému mistru, Josefu Maršálkovi

Ten na místě i točil zmrzlinu a spolu se svou sestrou, Zuzkou Schmidtovou, která je zároveň spolumajitelkou podniku, vydávali moravské borůvkové i meruňkové koláče, kyžlířovský kváskový pecen podle rodinného receptu, malinové laskonky nebo vanilkový věneček s citronovou polevou... 

„Lidé se sjížděli už před otevřením a fronty byly na hodiny,“ svěřil se pro Toprecepty.cz cukrářský mistr a porotce soutěže Peče celá země a dodal, že první den bylo vyprodáno už v půl jedné, další den, ačkoliv napekli více, vyprodali vše ve tři hodiny„Tímto se znova omlouvám těm, na které se nedostalo, takový obrovský zájem jsme nečekali,“ doplnil Josef Maršálek, který se ve výrobně bude objevovat nepravidelně. Recepty ale dával dohromady společně se svou sestrou. 

Vyprodáno na dědině

Na co se tedy zákazníci mohou těšit? „V nabídce budou zákusky, koláče, dvakrát týdně kyžlířovský pecen, koblihy, domácí točená zmrzlina a dobré kafe a čaj,“ upřesnil Josef Maršálek s tím, že nabídka se bude měnit a lidé ji najdou na instagramovém profilu podniku. Otevřeno bude stabilně od úterý do soboty od 10 do 18 hodin. 

„Upečeno na dědině je velký projekt. Sestra s manželem v naší rodné vísce na zahradě našich prarodičů postavila rodinný dům, už tam půl roku bydlí a součástí toho je zkolaudovaná cukrářská a pekařská výrobna. Náš praděda, táta babičky Boženky, byl v té vesnici hospodským. A uplynuly dvě generace a ejhle, jeho prapravnoučata otevírají cukrářskou a pekařskou dílnu,“ vysvětlil nám Josef Maršálek a dodal, že posezení je před výrobnou venku na na zahradě, anebo je možné odnést si dobroty domů. 

„Já tam budu jednou za čas jezdit točit zmrzlinu, ale jinak to svým umem zaštiťuje sestra, která si prošla hezkými pražskými restauracemi a kavárnami a má hodně napečeno. Ale konzultovali jsme vše hodně spolu, a oba klademe důraz na poctivou českou cukrařinu, vše z másla, smetany, tak, jak to má být," upřesnil Josef Maršálek hlavní filozofii podniku, který si za měsíc fungování našel stálé zákazníky a noví pořád přicházejí. 

Na instagramovém profilu zákazníci navíc nešetří poklonami: Musím pochválit Váš bochník. Lepší chleba jsme snad nikdy nejedli. Ta kůrka je krásně křupavá...

Někteří podotýkají, že na ně nic nezbylo. Ale i to patří do konceptu podniku. Jak sám Josef Maršálek na profil napsal: NĚKDY nám zboží dojde, a tak si myslíme, že je to správně a VY máte jistotu, že nakupujete VŽDY čerstvé.

Fotogalerie - Upečeno na dědině: Josef Maršálek otevřel svoji cukrárnu. Točí tam zmrzlinu a prodává domácí koláče a koblihy

Ukázat 11 fotografií

 

Recepty k tomuto článku