Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na přípravu domácího chleba si netroufnete kvůli nutnosti používat droždí nebo kvásek? Tak v tom případě se vám určitě bude líbit irský chleba, který upekl Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu. O jeho nakypření se totiž postará jen jedlá soda v kombinaci s podmáslím.

Chléb bez kvásku a droždí

Upéct si domácí chleba je pro mnohé takovou pekařskou metou, které se často obávají. Pečení chleba je spojeno s kváskem, dlouhým kynutím či náročným hnětením těsta. A do toho se zkrátka ne každému chce.

Pokud i tak toužíte po čerstvém a ještě teplém chlebu, jehož vůně se bude linout po celém bytě, vše za vás vyřeší irský chléb se sodou, který v posledním díle pořadu Buchty po ránu upekl Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou

Jedlá soda jako kypřidlo

Hlavní předností tohoto chleba je, že je jeho příprava neskutečně rychlá a úplně se obejdete bez kvásku i droždí. Jako kypřidlo v něm působí jedlá soda, která dokáže v kombinaci s kyselým podmáslím dobře nakypřit i chleba. Právě jedlá soda dala chlebu i název, v angličtině se mu totiž říká soda bread

Chléb je pak hodně oblíbený právě v irské kuchyni, proto se mu říká irish soda bread neboli irský chléb se sodou. V Irsku je dokonce tak populární, že jej dostanete snad v každé místní hospodě – pubu jako přílohu k polévce. Připravuje se však s oblibou i v dalších anglosaských zemích, a to občas i nasladko s cukrem, medem či melasou a navíc s rozinkami, případně se mění některé ingredience, např. máslo za olivový olej.

Jak na irský chléb bez kynutí?

Na začátek si pohlídejte pár věcí. A sice, máslo se do těsta dává rozpuštěné, musí se ale nechat vychladnout, nesmí být horké. Jedlou sodu si pečlivě odvažte. „Jedlá soda je totiž dobrý sluha, ale zlý pán. Když jí dáte moc, tak v kombinaci s tukem vytváří mýdla,“ varuje Josef Maršálek.

Těsto stačí jen krátce zamíchat tak, aby se ingredience spojily. Nejde o to vypracovat lepek, aby mělo těsto táhlou a lepivou texturu. „Čím déle mícháte, tím horší je výsledek,“ upozorňuje cukrář. Chleba je pak hutný a kompaktnější. A jak tedy postupovat?

Budete potřebovat: 250 g celozrnné mouky, 250 g hladké mouky, 50 g slunečnicových semínek, 100 g jemných ovesných vloček, 10 g soli, 10 g jedlé sody, 50 g másla a 500 g podmáslí. Na dokončení si připravte: 50 g velkých ovesných vloček a 50 g slunečnicových semínek. 

  1. Nejprve si do mísy odvažte mouku a mezitím rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. K mouce přidejte jemné ovesné vločky, slunečnicová semínka, sůl a jedlou sodu. Pak přilijte podmáslí, do něj vychladlé máslo a vše krátce stěrkou nebo vařečkou krátce zamíchejte, aby se vše spojilo. 
  2. Na vál si nasypejte mouku, ovesné vločky a semínka. Těsto pak vyklopte na vál, lehce posypejte moukou, tu si nasypejte i na ruce. Z těsta vytvarujte podlouhlý bochníček a obalte jej ve směsi mouky, vloček a semínek. Bochník přeneste na plech a ostrým nožem nařízněte po celé délce, aby se během pečení odpařila tekutina a chléb se lépe propekl. 
  3. Bochník nechte při pokojové teplotě odpočinout asi 30 minut, aby se vše spojilo chuťově i konzistencí. Pak jej vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25-30 minut dozlatova. 

Na fotografie z přípravy irského chleba a vůbec z pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Fotogalerie - Buchty po ránu: Irský chléb

Ukázat 12 fotografií

Náš tip: Celkem jednoduchý chleba připravíte i ze sušeného droždí podle tohoto video receptu

Pokud byste se chtěli s Josefem Maršálkem potkat naživo, zajděte si na již 13. ročník Apetit pikniku. Ten proběhne v sobotu 15. 6. a slavný cukrář na něm povypráví o trendech v cukrařině. 

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli