Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žemlovka neboli zemlbába je pokrmem, který je jedněmi milován a druhými odmítán s nechutí. Josef Maršálek ovšem podle receptu své babičky Boženky vytvořil v Buchtách po ránu fantastickou žemlovku, kterou by okusil určitě každý.

Hitparáda starého pečiva

Jak vysvětlila Maršálkova moderátorská kolegyně Tereza Bebarová, název zemlbába je odvozen z němčiny. „Semmel totiž znamená houska a pod slovem baba najdete v starých kuchařkách spoustu druhů nákypů,“ vysvětlila populární herečka. Cukrář s úsměvem označil žemlovku za hitparádu starého pečiva.

Delikatesa ze zbytků

Příprava je podle Maršálka velice jednoduchá, protože se jedná pouze o vrstvení pečiva a jablečné náplně. „Žemlovka, to bylo takové jídlo na pondělí. Když z víkendu zbylo staré pečivo, někde v koutě jsi našla tři, čtyři scvrklá jablíčka. Přitom ona taková žemlovka, to je vrchol delikatesy,“ sdělil divákům pořadu České televize cukrář.

Babiččino kouzlo

Zároveň přiznal, že je věc, kterou stále nedokáže pochopit. Ani po dlouhých letech v zahraničí, u císařů, králů či šejků, já tu žemlovku neumím stejně jako babička Boženka, nevím, čím to je, přitom veškerý postup jsem několikrát viděl,“ povzdychl si Maršálek.

Žemlovka babičky Boženky

Na výrobu lahodné žemlovky podle Josefa Maršálka budete potřebovat: 7 starších rohlíků, 4 vejce velikosti M, 50 g rozinek, 60 g cukru krupice, 5 g skořice, 2 g badyánu, 50 g vlašských ořechů, 1 kg jablek, 1 l plnotučného mléka, 100 g másla a 50 g cukru moučka.

Jak na to?

  1. Rohlíky nakrájíme na širší plátky, vlašské ořechy nadrtíme, jablka nastrouháme i se slupkou.
  2. Do mísy s nastrouhaným jablky přidáme ořechy, rozinky, skořici a mletý badyán. Vše pořádně zamícháme.
  3. Do druhé nádoby rozklepneme vejce a nasypeme krupicový cukr. Metlou vymícháme dohladka, poté přidáváme mléko. Vše zamícháme, aby se ingredience spojily.
  4. Ve směsi vajec a mléka „utopíme“ rohlíky. Necháme je pořádně tekutinu nasát.
  5. Do formy s pečícím papírem vyskládáme první vrstvou nasáklých rohlíků. Na ně přidáváme jablečnou náplň, kterou pořádně přitlačíme.
  6. Přidáme další vrstvu rohlíků, důležité je aby byla jablečná náplň celá pokrytá, jinak se během dlouhého pečení spálí.
  7. Zbytek vajec s mlékem nalijeme do formy a přidáme na malé kousky nakrájené máslo. Navrch nasypeme moučkový cukr, který zkaramelizuje a vytvoří křupavou vrstvu.
  8. Pečeme na 170° horkovzduch zhruba hodinu, chceme tmavě zlatohnědou barvu.

Rady slavného cukráře

  • Nepoužívejte pečivo, které je už dobré pouze na strouhanku. Spíš takové to tuhé, které nechcete požívat namazané třeba máslem.
  • Když dáváte cukr na vajíčka a necháte ho tam příliš dlouho bez míchání, tak se může stát, že vám "spálí" žloutky. Tuhé kousky, které vzniknou, už nejdou rozmíchat.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Žemlovka

Ukázat 12 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Žemlovku můžete zkusit vyrobit i podle našeho videoreceptu:

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více