Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Průvodce pitným režimem dětí: Co mohou pít a co ne od narození do 5 let?
Zdroj: StockSnap, Pixabay.com

Většinou je v záři reflektorů to, co by děti měly, eventuálně neměly jíst. Nápoje si ale rozhodně také zaslouží pozornost. Právě džusy a sladké limonády v XXL baleních se totiž staly nejproblematičtějším zdrojem přidaného cukru u dětí a dospívajících.

Proč je důležité dávat pozor na to, co pijí nejmenší?

Návyky, které si děti vyvinou v nízkém věku, často formují i budoucí roky jejich života. V tomto období si děti budují zdraví, a to i pro pozdějši věk. Ne nadarmo se říká - co se v mládí naučíš... Zda si váš potomek už jako malý osvojí zásady zdravého jídelníčku, nebo si naopak zvykne na sladkosti a fast food, může ovlivnit mnohé od vzniku zubního kazu po chronická onemocnění jako je třeba cukrovka. Stále více výzkumů potvrzuje, že to, co děti pijí od narození do pátého roku života má vliv na jejich zdraví. Nápoje také pomáhají určovat chuťové preference. Pokud naši nejmenší pijí litry sladkých nápojů, je pravděpodobné, že si tento návyk uchovají a bude pro ně problematické přesedlat na obyčejnou vodu. Faktem je, že většina dětí nepije to, co by měla. Téměř polovina dětí ve věku od 2 do 5 let pije denně slazené nápoje.

Co by měly děti pít

  • 0 - 6 měsíců

Ideální je mateřské mléko, případně kojenecká výživa

  • 6 - 12 měsíců

Mateřské mléko nebo výživa, dítěti je vhodné nabídnout malé množství vody v kalíšku po jídle

  • 12 - 24 měsíců

Plnotučné mléko, voda a malé množství 100% džusu, ne však víc než 100 ml.

  • 2 - 5 let

Mléko a voda. Dále malé množství 100% džusu, nejlépe ředěného trochou vody. Maximálně 100 ml pro 2 - 3 leté, 100 - 150 ml pro 4 - 5 leté děti.

  • 5 let a starší

Vyhněte se ochuceným mlékům, kojenecké výživě, rostlinným mlékům, nápojům s kofeinem, slazeným a nízkokalorickým nápojům.

Jaký nápoj je ideální právě pro vaše dítě je vždy žádoucí konzultovat s vaším dětským lékařem.

Moje dítě je alergické na laktózu. Jsou rostlinná mléka pro děti v pořádku?

Ano, mohou být zdravou součástí dětského jídelníčku. Důvod, proč jsou výše zmíněny jako nežádoucí, je ten, že rozhodně nedokáží nahradit kravské mléko co do živin (například mandlové mléko má oproti tomu kravskému téměř nulový obsah bílkovin). Domácí verze rostlinných mlék také nehrají prim z hlediska obsahu vápníku a vitamínu D. Pouze sójové mléko obohacené o vápník a vitamín D lze použít jako náhradu kravského mléka. Některé rodiny mohou trpět alergiemi nebo žít veganským stylem života a v těchto případech rostlinné mléko připadá v úvahu také. Důležité je brát podobnou dietu racionálně. Poraďte se se svým pediatrem či dietologem a ujistěte se, že se vašim nejmenším dostává přesně tolik živin, kolik potřebují.

Je plnotučné mléko zdravé pro děti?

Nízkotučné a odtučněné mléko se obecně doporučuje při prvotních podáváních mléka kvůli limitování kalorií. Plnotučné mléko v pozdějším věku může být pro děti zdravé, a to díky různým tukům, které obsahuje a které jsou pro zdraví prospěšné.

Mohou děti pít 100% džus?

Džusy obsahují živiny jako vitamín C a v případě pomerančového džusu i draslík. S džusem je ale pár problémů: děti ho pijí hodně, protože je sladký a rodiče mají tendenci dávat dětem příliš velké porce s předpokladem, že je to zdravé. I džus obsahuje velké množství cukru (i když přírodního), který může způsobovat zubní kaz. Děti mohou z džusu přijmout nadměrné kalorie a nabrat na váze. Mnoho džusu dokáže zaplnit našim nejmenším bříška, nemají pak hlad a nedostává se jim vitamínů a minerálů, které potřebují. K džusu a slazeným nápojům obecně bychom měli přistupovat jako ke sladkostem. Džus by navíc rozhodně neměl nahrazovat pravidelné porce celého ovoce.

Co starší děti?

  • Džus: Jeho spotřeba by neměla přesahovat asi jeden hrnek denně.
  • Mléko (a srovnatelné ekvivalenty): 3 hrnky denně pro děti od 9 let dodají potřebné bílkoviny, vápník a další důležité živiny.
  • Energetické nápoje: Těm by se děti pro excesivní obsah cukru měly vyhnout. A platí to i pro dospívající.
  • Sportovní nápoje: Ideálním sportovním nápojem je čistá voda.
  • Nápoje s kofeinem: Kofein může u dětí způsobovat poruchy spánku a snižovat koncentraci. Při pravidelné konzumaci kofeinu se u dětí mohou vyskytovat bolesti hlavy.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více