Plzeňská smaženka podle Mirky van Gils Slavíkové: Díky ní vzpomínám na svou první brigádu v mléčném baru, říká cukrářka
31. 10. 2025 Vaření
				
				
 
	
Smaženka bývala oblíbeným občerstvením dřívějších „bufáčů“, „mlíčňáků“ a „nádražek“. Pokud jste tuto pochoutku s nádechem retra milovali stejně jako slavná cukrářka Mirka van Gils a rádi byste si ji trochu připomněli, můžete vaječnou specialitu vyzkoušet podle jejího receptu.
Smaženka - socialistický fastfood
O smažence by se dalo říct, že bývala v minulosti takovou tehdejší fastfoodovou specialitou. Prodávala se jako rychlé občerstvení do ruky a jako taková se vozila na výlety nebo se nosila jako svačina do práce.
Případně se jedla na stojáka někde v bufetu. Často se s oblibou připravovala i doma, hlavně tehdy, když bylo nutné spotřebovat starší chléb, který byl společně s vajíčky hlavní ingrediencí na přípravu smaženky.
Mohlo by vás zajímat
Co je vlastně smaženka?
I když je smaženka pokrm, na který spousta lidí vzpomíná s nostalgií, jde zároveň o jídlo, které vzbuzuje velké emoce. Problém tkví v názvosloví, a spousta lidí se tak hádá, co vlastně správně taková smaženka je. Slovem smaženka totiž lidé napříč republikou označují různá jídla a jsou schopni se kvůli tomu i pohádat.
Někteří tak nazývají vaječnou omeletu podávanou na chlebu, jiní jakési karbanátky ze strouhanky se sýrem, další chleba obalený a osmažený ve vajíčku a pro některé je dokonce pravá smaženka sladká. Říkají tak totiž ve vajíčku obaleným plátkům veky spojeným vrstvou tvarohu s rozinkami, následně osmaženým a podávaným s cukrem.
Názvy se často liší krajově, takže pro každého může být opravdu smaženka něco jiného.
Smaženky v našich krajích
Své o tom ví i známá cukrářka Mirka van Gils Slavíková. „V roce 2025, v době, kdy je každý samozvaným odborníkem, je velmi těžké kategoricky říci, co je a co není originální receptura – o terminologii ani nemluvě. Jiný kraj, jiný mrav. A také jiné názvy a nuance v receptech,“ vyjádřila se pro Toprecepty.cz známá cukrářka krátce poté, co na svém Instagramu právě po zveřejnění receptu na smaženku „schytala“ vlnu protestů.
„Já jsem Plzeňačka jak poleno. Základní školu i učňovská léta jsem strávila v Plzni. Takže vše, o čem v knihách píšu, pochází z mého rodného kraje. A smaženek jsem nasmažila opravdu hodně – přesně v té verzi se strouhankou a vodou. Plátek chleba namočený do vajíčka a opečený byl zase prozměnu nazýván vaječnice,“ doplnila Mirka.
Smaženka pode Mirky
Smaženka podle známé cukrářky má podobu již zmiňované vaječné omelety, která se zahušťuje strouhankou. Taková smaženka, někdy nazývaná vaječný řízek, se osmaží na pánvi dozlatova, poté se přeloží na půl a následně položí na krajíc chleba. Hotová smaženka by se měla potřít hořčicí a hlavně obložit kousky zeleniny – nejčastěji se dávají rajčata, proužky kapie, kyselá okurka a plátky cibule nebo nasekaná jarní cibulka na ozdobu.
„Nemusíte se s mými recepty ztotožnit, není na tom nic špatného. Ba naopak – pokud máte recepty jinak postavené, aspoň není v kuchyni nuda. Ať tak či onak – jsou to prostě lahůdky, které možná vyvolávají emoce, ale hlavně milé vzpomínky. A chutnají báječně,“ dodala nakonec Mirka.
Pokud vás ovšem právě tato smaženka láká, ať už jídlu říkáte jakkoliv, můžete si tuhle dobrotu připravit podle receptu cukrářky Mirky van Gils Slavíkové. O recept, který najdete v knize Lahůdková, se s námi slavná cukrářka podělila. Jak na to?
Budete potřebovat: 10 plátků chleba, máslo, 10 vajec, 60 g strouhanky, 10 polévkových lžic vody, sůl, pepř, 30 g dijonské hořčice, 100 g kyselých okurek, 1 červenou papriku, jarní cibulku, 30 g majonézy, 50 g tvrdého sýra a olej na smažení.
- Plátky chleba si nejprve opečte v toustovači nebo nasucho na pánvi a pak je potřete máslem.
- Na každou smaženku vyklepněte vejce do misky, vyšlehejte, pak osolte a opepřete dle chuti a přidejte jednu lžíci vody a jednu strouhanky. Dobře promíchejte.
- Na pánvi si rozehřejte olej a vlijte na něj vaječnou směs. Osmažte ji z obou stran dozlatova.
- Polovinu hotové smaženky potřete hořčicí a poté ji přeložte na půl. Položte ji na připravený krajíc chleba, ozdobte majonézou, okurkou nakrájenu do vějířku, paprikou nakrájenou na proužky a nasekanou jarní cibulkou. Nakonec smaženky lehce posypejte nastrouhaným sýrem a podávejte.
Náš tip: Sýrovou smaženku podle ČSN si můžete připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
			
				
			
		
Přečtěte si Zobrazit více
	
			 
					
		
	
			 
		
	
			 
		
 
	 
					 
 
 
 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
