Nejjednodušší jablečný dezert upečete raz dva z pár běžných surovin: Sypaný koláč je vláčný, voňavý a krásně křupe
29. 10. 2025 Vaření
Když potřebujete rychle upéct něco dobrého, sypaný koláč je sázkou na jistotu. Stačí pár běžných surovin a osvědčený princip. Žádné hnětení ani kynutí těsta, jen rychle promíchat a upéct. S voňavými jablky připravíte výbornou svačinu nebo dezert k odpolední kávě raz dva.
Sypané koláče
Sypané koláče patří mezi nejvděčnější moučníky. Nevyžadují drahé suroviny, vystačí si s málem ze spíže a zvládneme je bez složitých příprav. Stačí smíchat suché suroviny, přidat náplň a nechat troubu, aby udělala svou práci. Právě to je na nich báječné – jednoduchost přípravy i široké pole při obměnách základní varianty.
Sypané koláče nejsou žádnou novinkou – podobné postupy se v českých kuchyních používaly už v první polovině 20. století, kdy hospodyně hledaly úsporné recepty bez kynutí a válení těsta. Dnes se k nim rádi vracíme právě pro jejich jednoduchost a báječnou svěží chuť.
Mohlo by vás zajímat
Směs na sypaný koláč
Základem je směs mouky, cukru a tuku, obvykle másla. Tato sypká směs se při pečení spojí díky roztékajícímu se tuku a vlhkosti z náplně. Výsledkem je pak křehká a přitom soudržná vrstva – nahoře křupavá, dole vláčná. Některé druhy těchto koláčů připravujeme z drobenky, jiné pouze z moučné směsi a máslo přidáváme na závěr.
Základ můžeme doplnit o další chutě, jako jsou skořice, vanilka, nastrouhaná citronová kůra, perníkové koření, pár kapek rumu. Pohrát si můžeme s různými druhy cukru. Sladkost podpoří i trocha medu. Vůni a hrubší texturu dodají namleté vlašské ořechy, případně lískové ořechy či mandle. O tmavší barvu se postará pár lžic kakaa. Část mouky můžeme vyměnit za rozmixované ovesné vločky.
Tipy pro rovnoměrné propečení koláče:
- Plech nebo forma by měly být rovnoměrně vymazané, aby se spodní vrstva drobenky částečně „zachytila“ a vytvořila pevný základ pro náplň.
- Pokud chceme mít jistotu, že se koláč nerozsype, můžeme do spodní vrstvy přidat trochu mléka nebo vejce – vznikne tak kompaktnější těsto, které lépe drží tvar.
- Koláč obvykle pečeme při teplotě zhruba okolo 170—180 °C, ideálně na střední mřížce. Propeče se dozlatova, ale nevysuší se a zároveň náplň nerozmočí korpus dřív, než zpevní.
Vhodné náplně do sypaného koláče
Mezi nejoblíbenější náplně sypaného koláče patří tvaroh, případně jablka. Jsou vláčné a drží tvar. Tyto koláče můžeme přichystat i s makovou náplní, případně využít drobné ovoce podle sezony. Ideální je, když je náplň šťavnatá, těsto pak nepůsobí suše.
Chuťově vynikající jsou i kombinace, například tvaroh s rybízem nebo mák s povidly. Náplň by ale neměla být příliš tekutá. Přílišná vlhkost by mohla drobenku rozmočit a koláč by ztratil typickou křehkost. Také by dlouho nevydržel.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak připravit sypaný jablkový koláč
Na 1 koláč do formy o průměru 24 cm budete potřebovat: 160 g hrubé mouky, 160 g dětské krupičky, 200 g cukru krystal, 1 sáček kypřicího prášku, 1 kg jablek (očištěných a oloupaných), 1 hrst vlašských ořechů, 125 g másla, máslo na vymazání formy a strouhaný kokos na vysypání formy (nebo hrubou mouku či krupičku).
Jak na to?
- Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte nahrubo.
- Mouku, krupičku, cukr, kypřicí prášek důkladně promíchejte.
- Formu vymažte máslem a vysypejte strouhaným kokosem. Pokud nemáte kokos, můžete formu vysypat hrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na dno formy nasypte 1/3 sypké směsi. Na sypkou směs navrstvěte polovinu nastrouhaných jablek i se šťávou. Jablka posypejte nasekanými jádry vlašských ořechů.
- Tuto vrstvu zasypejte druhou třetinou sypké směsi.
- Na ni navrstvěte druhou polovinu jablek. Pokud máte, tak ještě jablka posypejte ořechy. Na jablka následně dejte poslední třetinu sypké směsi.
- Povrch poklaďte plátky másla a koláč pečte ve vyhřáté troubě 30–45 minut dozlatova. Nechte vychladnout a koláč nakrájejte.
Náš tip: Upečte si sypaný jablkový koláč podle našeho videoreceptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více