Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sypaný koláč je lahodný, voňavý a tak snadný, že vám to nikdo neuvěří.
Zdroj: Toprecepty.cz

Když potřebujete rychle upéct něco dobrého, sypaný koláč je sázkou na jistotu. Stačí pár běžných surovin a osvědčený princip. Žádné hnětení ani kynutí těsta, jen rychle promíchat a upéct. S voňavými jablky připravíte výbornou svačinu nebo dezert k odpolední kávě raz dva.

Sypané koláče

Sypané koláče patří mezi nejvděčnější moučníky. Nevyžadují drahé suroviny, vystačí si s málem ze spíže a zvládneme je bez složitých příprav. Stačí smíchat suché suroviny, přidat náplň a nechat troubu, aby udělala svou práci. Právě to je na nich báječné – jednoduchost přípravy i široké pole při obměnách základní varianty.

Sypané koláče nejsou žádnou novinkou – podobné postupy se v českých kuchyních používaly už v první polovině 20. století, kdy hospodyně hledaly úsporné recepty bez kynutí a válení těsta. Dnes se k nim rádi vracíme právě pro jejich jednoduchost a báječnou svěží chuť.

Směs na sypaný koláč

Základem je směs mouky, cukru a tuku, obvykle másla. Tato sypká směs se při pečení spojí díky roztékajícímu se tuku a vlhkosti z náplně. Výsledkem je pak křehká a přitom soudržná vrstva – nahoře křupavá, dole vláčná. Některé druhy těchto koláčů připravujeme z drobenky, jiné pouze z moučné směsi a máslo přidáváme na závěr.

Základ můžeme doplnit o další chutě, jako jsou skořice, vanilka, nastrouhaná citronová kůra, perníkové koření, pár kapek rumu. Pohrát si můžeme s různými druhy cukru. Sladkost podpoří i trocha medu. Vůni a hrubší texturu dodají namleté vlašské ořechy, případně lískové ořechy či mandle. O tmavší barvu se postará pár lžic kakaa. Část mouky můžeme vyměnit za rozmixované ovesné vločky.

Tipy pro rovnoměrné propečení koláče:

  • Plech nebo forma by měly být rovnoměrně vymazané, aby se spodní vrstva drobenky částečně „zachytila“ a vytvořila pevný základ pro náplň.
  • Pokud chceme mít jistotu, že se koláč nerozsype, můžeme do spodní vrstvy přidat trochu mléka nebo vejce – vznikne tak kompaktnější těsto, které lépe drží tvar.
  • Koláč obvykle pečeme při teplotě zhruba okolo 170—180 °C, ideálně na střední mřížce. Propeče se dozlatova, ale nevysuší se a zároveň náplň nerozmočí korpus dřív, než zpevní. 

Vhodné náplně do sypaného koláče

Mezi nejoblíbenější náplně sypaného koláče patří tvaroh, případně jablka. Jsou vláčné a drží tvar. Tyto koláče můžeme přichystat i s makovou náplní, případně využít drobné ovoce podle sezony. Ideální je, když je náplň šťavnatá, těsto pak nepůsobí suše.

Chuťově vynikající jsou i kombinace, například tvaroh s rybízem nebo mák s povidly. Náplň by ale neměla být příliš tekutá. Přílišná vlhkost by mohla drobenku rozmočit a koláč by ztratil typickou křehkost. Také by dlouho nevydržel. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak připravit sypaný jablkový koláč

Na 1 koláč do formy o průměru 24 cm budete potřebovat: 160 g hrubé mouky, 160 g dětské krupičky, 200 g cukru krystal, 1 sáček kypřicího prášku, 1 kg jablek (očištěných a oloupaných), 1 hrst vlašských ořechů, 125 g másla, máslo na vymazání formy a strouhaný kokos na vysypání formy (nebo hrubou mouku či krupičku).
Jak na to? 

  1. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte nahrubo.
  2. Mouku, krupičku, cukr, kypřicí prášek důkladně promíchejte. 
  3. Formu vymažte máslem a vysypejte strouhaným kokosem. Pokud nemáte kokos, můžete formu vysypat hrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Na dno formy nasypte 1/3 sypké směsi. Na sypkou směs navrstvěte polovinu nastrouhaných jablek i se šťávou. Jablka posypejte nasekanými jádry vlašských ořechů.
  5. Tuto vrstvu zasypejte druhou třetinou sypké směsi.
  6. Na ni navrstvěte druhou polovinu jablek. Pokud máte, tak ještě jablka posypejte ořechy. Na jablka následně dejte poslední třetinu sypké směsi.
  7. Povrch poklaďte plátky másla a koláč pečte ve vyhřáté troubě 30–45 minut dozlatova. Nechte vychladnout a koláč nakrájejte.

Náš tip: Upečte si sypaný jablkový koláč podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli