Takhle jsou halušky vynikající: Správně přichystané bramborové těsto bez čekání, dobré zelí a uzené pro vůni
30. 10. 2025 Vaření
Když máme chuť na syté jídlo z jednoduchých surovin, halušky jsou ideální volbou. Hotové jsou raz dva a báječně je doplní kysané zelí, uzené maso, škvarky nebo vyškvařená slanina. Zjistěte, jak správně udělat těsto na halušky a které brambory či mouku zvolit, aby byl výsledek vynikající a všichni si pochutnali.
České halušky
Zatímco u nás si potrpíme spíše na velké chlupaté knedlíky, u našich slovenských sousedů jsou to halušky. Milujeme je ovšem i na našich talířích. Nejznámější jsou slovenské brynzové halušky, oblíbenou variantou podávání u nás je s kysaným zelím a uzeným masem či slaninou.
Základem bývá těsto z brambor, mouky, vejce a soli, ze kterého hned tvoříme halušky. Bramborové těsto totiž nesmí stát, protože tím řídne. Důležité je zvolit správnou hustotu těsta. Mělo by být spíše hustší, ale stále vláčné, aby šlo snadno protlačit cedníkem.
Jak se dělá těsto na halušky
Halušky tvoříme protlačováním přes speciální cedník neboli haluškovač do vroucí vody. Když nemáme haluškovač, dáme těsto na prkénko a nožem odkrajujeme malé kousky přímo do vařící vody. Pokud máme hustší těsto, můžeme tvořit malé kousky lžičkou a vhazovat je do vody. Halušky budou větší, ale chuťově stejné. Jakmile vyplavou, jsou hotové. Na skus by měly být pružné.
- Jaké zvolit brambory na halušky
Na halušky jsou ideální škrobovité brambory, nejlépe varný typ C. Díky vyššímu obsahu škrobu těsto lépe drží tvar. - Z jaké mouky se dělají halušky
Na přípravu halušek nejčastěji používáme polohrubou mouku, která dodá těstu potřebnou pevnost a pružnost. Někdy ji kombinujeme s hrubou moukou nebo menším množstvím krupice, což ovlivní strukturu výsledných halušek. Hladkou mouku používáme spíše v kombinaci s hrubou, protože halušky by pak mohly být příliš měkké. Každá mouka váže vodu jinak, proto je vždy nutné množství upravit podle konzistence těsta. Přidáváme ji proto postupně.
Mohlo by vás zajímat
Jak ochutit zelí do halušek
Kysané zelí obvykle zjemňujeme krátkým podušením s cibulí na tuku, nejčastěji využíváme sádlo, ale můžeme i olej. Přidáváme také kmín, který podporuje trávení a zvýrazní chuť.
V mnoha domácnostech se zelí doplňuje uzeným masem nebo slaninou, aby pokrm získal výraznější masovou vůni, plnou chuť a sytost. Pokud chceme vyvážit kyselost zelí, pomůže malá špetka cukru, případně trochu pepře pro lehkou pikantnost. Zelí nenecháváme dusit příliš dlouho – mělo by zůstat vláčné, ale ne rozvařené. Tak bude v kombinaci s haluškami ideální.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jak připravit halušky se zelím a uzeným masem
Na 4 porce potřebujete: Na halušky: 500 g brambor (varný typ C), 250 g polohrubé mouky, 1 vejce a sůl. Na zelí: 750 g kysaného zelí, 350 g uzeného masa, 1 cibuli, kmín, sůl, 2 lžíce oleje a vodu.
Jak na to?
- Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy.
- K bramborám přidejte vejce, polohrubou mouku a sůl. Vše pořádně promíchejte. Těsto by mělo být husté.
- Až voda v hrnci začne vřít, propasírujte těsto přes síto do vroucí vody – tvořte malé halušky. Nemáte-li síto, odkrajujte je nožem z těsta na prkénku přímo do hrnce. Až halušky vyplavou, vyjměte je.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Do kastrolu dejte olej a restujte cibuli dosklovita.
- Uzené maso nakrájejte také na kostičky a přidejte k cibuli. Zlehka orestujte, přidejte kysané zelí a mírně podlijte vodou. Dochuťte solí a kmínem a nechte dusit.
- Uvařené halušky promíchejte s dušeným zelím v míse a podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více