

Halušky
Suroviny
- 100 g anglická slanina
- 3 trojúhelníčky tavený sýr
- 3 lžíce mléko
- voda
- 150 g polohrubá mouka
- 1 ks vejce
- sůl
Postup přípravy receptu
Do mouky rozklempneme vejce.
Postupně přidáváme vodu, až těsto teče jako med.
Přes síto na halušky ho protlačíme do vroucí osolené vody.
Halušky jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu.
Vedle osmahneme slaninu a v kastrůlku rozehřejeme tavený sýr s mlékem.
Halušky servírujeme polité sýrem a posypané slaninou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Halušky
-
Dajda: Akosi som prehliadla.
Díky.
-
Eja57: Díky.
-
tejaja: Eja 57 Ti to už prozradila!
-
Dajda: nie, našepkaj.
-
Dajda: myslíš podpatek?
-
tejaja: A co je kramflek mimo kulinářskou oblast, Terezko, víš?
-
Dajda:
jé, a ja som koľkokrát rozmýšľala, čo sú to kramfleky a nikdy ma nenapadlo sa niekoho opýtať alebo pohľadať na nete. Díky za vysvetlenie.
U nás sa aj na rezance s makom povie halušky s makom, aj keď to nie sú halušky, ale každému je jasné, čo sa myslí. Je to vec krajových zvyklostí, netreba si s tým lámať hlavu, každý vie, o čo ide. -
Dajda: A ve Slezsku, obzvlášť na Jablunkovsku, to jsou stryki.
A je ještě více různých názvů.
-
tejaja: V Čechách máme především spoutu názvů pro jiný tradiční pokrm z brambor, a to bramboráky: v jižních Čechách je to cmunda, v Podkrkonoší sejkory, u nás na Pardubicku se jim říkalo kramfleky nebo dokonce smrazky (nebo zmrazky - je to opravdu hovorový výraz, tak nevím, jak se to píše).
-
casino: No když jsou s brynzou a zelím a k tomu střapaté od brambor.......
-
casino: Jsou střapaté, jak z nich trčí ty kousky nastrouhaných brambor! Ostatní jsou halušky, nočky, nokerle a jiné krajové nářečové názvy. Bylo mi vysvětleno. Prý, když jsou s brynzou a zelím, tak jedině strapačky, tvrdí manžel!
-
No, já mám "strapačky" zafixované jako halušky se zelím (a se špekem)
-
Merylas: Nooo, čirinu by som za smerodajnú nepovažovala. Je to skutočne to isté, ide o rozdielny názov, kde ako sa v jednotlivých častiach Slovenska používa. Krajových názvov na halušky je veľa... halušky, čuse, glgačke, hičkoše, nočky, strapačky, trepanky ... Takže si s tým netráp hlavu, aj v Čechách sa to isté jedlo nazýva v rôznych oblastiach rôzne.
Podstatné je to, že s sú výborné. -
Tak já jsem z toho jelen taky.
Mám kuchařku od Ireny Košíkové (Čiriny), píše o sobě, že je původem Maďarka. A ve své kuchařce má dva recepty. Jeden na halušky s brynzou a druhý na strapačky (se zelím). Recept na halušky a strapačky je úplně stejný, ze syrových brambor + vejce + polohr. mouka a sůl. A doslova píše: "Obměnou bryndzových halušek je varianta se zelím, která se jmenuje strapačky.
-
magdalenka má pravdu, či halušky alebo strapačky...je to to isté. U nás na Šariši sú to trepanky.
U nás sa halušky dávajú aj do polievky z bravčového mäsa, kostí: https://www.toprecepty.cz/recept/2833-polevka-z-ve...
A tie prílohové z múky sú noky, nokerle. https://www.toprecepty.cz/recept/6518-nokerle-noky...