Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křimický řízek z Plzně v těstíčku s kysaným zelím: Voní česnekem a díky zelí chutná naprosto fantasticky
Zdroj: Toprecepty

Řízky se u nás řadí k nejoblíbenějším pokrmům. Klasika jsou ty obalené v trojobalu, existuje ale spousta dalších variací. Jednou z nich jsou řízky křimické. Ty se vyznačují tím, že se plátek masa obaluje ve speciálním zelném těstíčku, které masu dodává úplně nový chuťový rozměr.

Řízky v různých druzích těstíček

Řízků existuje celá řada – nejběžnější jsou u nás vepřové, oblíbené jsou i kuřecí, v Rakousku je dělají z telecího masa a osmažit můžete klidně i maso krůtí nebo králičí. Záleží však i na tom, do čeho plátek masa před smažením obalíte. Místo klasické trojkombinace – mouka, vajíčko, strouhanka lze zvolit i různé druhy těstíček.

Pochutnávat si tak můžete třeba na řízku Ondráš v bramborákovém těstíčku, savojském, který se navíc kromě trojobalu obaluje v ušlehaných bílcích, cikánských řízcích v pikantním těstíčku, nebo křimických, pro něž je typické zajímavé těstíčko, do kterého se přidává kysané zelí

Se zelím z Křimic

V souvislosti s křimickými řízky sice není znám žádný příběh ohledně jejich vzniku, původ jejich jména je ale zřejmý a souvisí právě s ingrediencí, která se dává do těstíčka - kysaným zelím. Právě zelí z Křimic je u nás pojmem a zřejmě v této části Plzně i řízky vznikly. Rozhodně bývaly hodně populární a v sedmdesátých letech minulého století se prý vařily snad v každé plzeňské restauraci.

Místní vynikající kysané zelí se dělá v bývalém pivovaru rodiny Lobkowiczů unikátní a tradiční metodou, neboť se šlape v modřínových kádích, což mu dodává vynikající chuť, navíc jde o evropský unikát. Do zelí se pak přidává sůl a kmín a následně kvasí 6 týdnů.

Recept na vynikající křimické řízky

Na křimické řízky ovšem můžete klidně použít jakékoliv kysané zelí. To těstíčko příjemně oživí a dodá mu příjemnou svěžest, křupavost a vláčnost. Navíc zajistí, že maso uvnitř těstíčka zůstane báječně šťavnaté.

Na křimické řízky se nejvíc hodí vepřové maso, které se zelím dobře ladí – vhodná je krkovička nebo pečeně. Pokud máte kysané zelí rádi a láká vás vyzkoušet trochu jiné řízky, zkuste ty křimické podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 4 plátky vepřové pečeně, 500 g kysaného zelí, 4 vejce, 6 stroužků česneku, sůl a pepř a hladkou mouku podle potřeby. 

  1. Maso omyjte, osušte, osolte a opepřete. Pak je orestujte krátce na pánvi. Odložte je stranou a připravte si těstíčko.
  2. Zelí nechte okapat v sítku, případně je můžete ještě propláchnout, kdyby bylo hodně kyselé. Dejte je do mísy, osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Promíchejte a přidejte prošlehaná vejce. Vše promíchejte, aby vzniklo akorát tak husté těstíčko Těsto by mělo být hustější jako na bramboráky. Případně přidejte ještě trochu hladké mouky. 
  3. Na pánvi ve větším množství oleje pomalu smažte řízky tak, že nejprve naneste na pánev velkou lžící těsto, rozprostřete je, jako byste dělali bramborák, na placku položte plátek masa a zakryjte je stejnou vrstvou těsta. Řízky smažte z obou stran dozlatova. Pak vyjměte a nechte nasáknout tuk do ubrousku. Podávejte s bramborem a zeleninou.

Náš tip: Místo zelného můžete vyzkoušet i těstíčko sýrové v kombinaci s kuřecím masem. Takové řízky si můžete osmažit podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku