Křimický řízek z Plzně v těstíčku s kysaným zelím: Voní česnekem a díky zelí chutná naprosto fantasticky
30. 10. 2025 Vaření
Řízky se u nás řadí k nejoblíbenějším pokrmům. Klasika jsou ty obalené v trojobalu, existuje ale spousta dalších variací. Jednou z nich jsou řízky křimické. Ty se vyznačují tím, že se plátek masa obaluje ve speciálním zelném těstíčku, které masu dodává úplně nový chuťový rozměr.
Řízky v různých druzích těstíček
Řízků existuje celá řada – nejběžnější jsou u nás vepřové, oblíbené jsou i kuřecí, v Rakousku je dělají z telecího masa a osmažit můžete klidně i maso krůtí nebo králičí. Záleží však i na tom, do čeho plátek masa před smažením obalíte. Místo klasické trojkombinace – mouka, vajíčko, strouhanka lze zvolit i různé druhy těstíček.
Pochutnávat si tak můžete třeba na řízku Ondráš v bramborákovém těstíčku, savojském, který se navíc kromě trojobalu obaluje v ušlehaných bílcích, cikánských řízcích v pikantním těstíčku, nebo křimických, pro něž je typické zajímavé těstíčko, do kterého se přidává kysané zelí.
Mohlo by vás zajímat
Se zelím z Křimic
V souvislosti s křimickými řízky sice není znám žádný příběh ohledně jejich vzniku, původ jejich jména je ale zřejmý a souvisí právě s ingrediencí, která se dává do těstíčka - kysaným zelím. Právě zelí z Křimic je u nás pojmem a zřejmě v této části Plzně i řízky vznikly. Rozhodně bývaly hodně populární a v sedmdesátých letech minulého století se prý vařily snad v každé plzeňské restauraci.
Místní vynikající kysané zelí se dělá v bývalém pivovaru rodiny Lobkowiczů unikátní a tradiční metodou, neboť se šlape v modřínových kádích, což mu dodává vynikající chuť, navíc jde o evropský unikát. Do zelí se pak přidává sůl a kmín a následně kvasí 6 týdnů.
Recept na vynikající křimické řízky
Na křimické řízky ovšem můžete klidně použít jakékoliv kysané zelí. To těstíčko příjemně oživí a dodá mu příjemnou svěžest, křupavost a vláčnost. Navíc zajistí, že maso uvnitř těstíčka zůstane báječně šťavnaté.
Na křimické řízky se nejvíc hodí vepřové maso, které se zelím dobře ladí – vhodná je krkovička nebo pečeně. Pokud máte kysané zelí rádi a láká vás vyzkoušet trochu jiné řízky, zkuste ty křimické podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 4 plátky vepřové pečeně, 500 g kysaného zelí, 4 vejce, 6 stroužků česneku, sůl a pepř a hladkou mouku podle potřeby.
- Maso omyjte, osušte, osolte a opepřete. Pak je orestujte krátce na pánvi. Odložte je stranou a připravte si těstíčko.
- Zelí nechte okapat v sítku, případně je můžete ještě propláchnout, kdyby bylo hodně kyselé. Dejte je do mísy, osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Promíchejte a přidejte prošlehaná vejce. Vše promíchejte, aby vzniklo akorát tak husté těstíčko Těsto by mělo být hustější jako na bramboráky. Případně přidejte ještě trochu hladké mouky.
- Na pánvi ve větším množství oleje pomalu smažte řízky tak, že nejprve naneste na pánev velkou lžící těsto, rozprostřete je, jako byste dělali bramborák, na placku položte plátek masa a zakryjte je stejnou vrstvou těsta. Řízky smažte z obou stran dozlatova. Pak vyjměte a nechte nasáknout tuk do ubrousku. Podávejte s bramborem a zeleninou.
Náš tip: Místo zelného můžete vyzkoušet i těstíčko sýrové v kombinaci s kuřecím masem. Takové řízky si můžete osmažit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více