Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jako v peřince: Savojský řízek je šťavnatý a měkoučký díky speciálnímu obalování. S bramborovým salátem nemá chybu
Zdroj: Toprecepty, ruzena

I obyčejný řízek může být přímo delikatesou. Ten vídeňský zná každý, už jste ale ochutnali savojský?  Na rozdíl od toho běžného není křupavý, ale naopak krásně měkký a nadýchaný a působí dojmem, jako by byl zabalený v nějaké načechrané peřince. A i když je trochu pracnější, jeho příprava se vyplatí.

Řízek ze Savojska?

Savojský řízek patří vedle toho vídeňského, holandského nebo řízku Cordon Bleu k nejpopulárnějším řízkům vůbec a co se týče chuti se tomu nejbližšímu vídeňskému plně vyrovná. Zatímco původ vídeňského řízku je známý a připraví vám jej pod tímto názvem v každé typické vídeňské restauraci, s tím savojským to tak jednoduché není. Jak již jeho název napovídá, pravděpodobně má nějakou souvislost se Savojskem, což byl historický region, který je nyní rozdělen mezi Francii, Itálii a Švýcarsko.

V savojském řízku se tak ukrývá něco z kuchyní těchto zemí, příběh jeho vzniku však znám není. Jisté je jen to, že samotný obalovaný řízek pochází z Itálie, odkud se pak dostal do Rakouska a dalších zemí. Vzhledem k tomu, že řízek s přívlastkem savojský na žádných zahraničních webech nenajdete, zřejmě jde jen o český název pro specialitu inspirovanou recepty ze zmiňovaných zemí.

Z telecího nebo vepřového

V případě savojského řízku není přesně dán druh masa, z něhož se má připravovat. Zatímco pravý vídeňský řízek je telecí, savojský může být z jakéhokoliv druhu masa. Nejčastěji ale stejně bývá vepřový, nejlépe z panenky. Klidně jej ale můžete udělat i z krkovičky, kuřecího nebo stejně jako vídeňský z telecí kýty. Telecí maso je krásně jemné a řízek z něj je přímo delikatesa. Na rozdíl od vídeňského řízku se maso také nevyklepává úplně do tenka, naklepe se jen lehce. Cílem není udělat tenoučký řízek přes celý talíř, maso by naopak mělo být silnější, aby bylo krásně šťavnaté.

Nadýchaný řízek v těstíčku

Výjimečnost savojského řízku však hlavně tkví v těstíčku, do kterého se obaluje. Maso se totiž nesmaží jen v klasickém trojobalu, ale navíc se pak ještě obalený řízek máčí do našlehaného vajíčka nebo jen do samotných prošlehaných bílků. Ty pak na řízku vytváří onu krásnou nadýchanou až obláčkovou vrstvu, která trochu připomíná vaječnou omeletu.

Řízek tak není obalený v křupavé strouhance, ale spíš v jakémsi jemném těstíčku, které je krásně vláčné. Chuť samotného těstíčka můžete navíc ozvláštnit kapkou vína (červeného nebo bílého), pokud vám nevadí pikantnější chutě, můžete navíc řízek potřít trochou hořčice (samozřejmě dijonské, abychom se drželi francouzských chutí).

Jak správně smažit řízek?

Stejně jako jiné druhy řízky je třeba i ten savojský smažit v dostatečné vrstvě oleje. Nejlepší je smažení ve fritéze, s dostatečným množstvím tuku to ale jde i na pánvi. Pokud bude tuku hodně, řízek ho překvapivě do sebe vsákne mnohem méně, než kdybyste smažili na tenké vrstvičce. Do oleje můžete přidat také trochu másla, řízek bude mít pak mnohem lepší chuť. Řízky také vkládejte do dostatečně vyhřátého tuku. Jeho teplota by měla být aspoň 180 °C. Do rozpáleného oleje se ihned vkládají ve vajíčku obalené řízky a smaží se jen krásně dozlatova. Hotové řízky pak nezapomeňte nechat okapat na ubrousku, do kterého se vsákne přebytečný tuk.

Zkuste k řízku rýži

A s čím savojský řízek podávat? Přílohy mohou být stejné jako u klasického řízku. Klasicky se řízek podává s bramborovýám salátem, ale výborné jsou k němu obyčejné vařené brambory, bramborová kaše i hranolky, někteří k němu ale doporučují i vařenou rýži. Ať už se rozhodnete jakkoliv, příloha tak důležitá není, nejlepší je totiž už samotný řízek.

Náš tip: Pokud jste na savojský řízek dostali chuť, připravte si ho třeba podle našeho ověřeného receptu.

Zdroje informací:
Vienna.at
Rizky.cz

Zahnhausen, R.: Das Wiener Schnitzel. Struktur und Geschichte einer alltäglichen Speise

Recepty k tomuto článku

Komentáře

havlae

9. 10. 2022 10:08

scipio: :-O Proč? Friťák je jen hrnec s vlastním ohřevem a stanovením požadovaného maxima teploty. Poklici použít můžete nebo ne...

Capri12

30. 8. 2022 18:00

Dnes nám na Prima fresh radili, ať dáváme řízek do STUDENÉHO TUKU. ????Pro mladé hospodyně jsou dvojaké rady dost zavádějící....????

scipio

30. 8. 2022 17:32

smažit řízek ve friťáku je známka ryzího diletanství. Děs běs.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více