Vyzkoušeli jsme dršťkovou polévku za 59 Kč, kterou si pochvaloval i Pohlreich: V Ano, šéfe! získala restaurace dvě hvězdy
30. 10. 2025 Rozhovory a reportáže
				
				
 
	
Poslední díl nové série Ano, šéfe! dovedl Zdeňka Pohlreicha do restaurace Letovský statek. Po proměnách interiéru i myšlení majitelů zde zůstaly nejen dvě Šéfovy hvězdičky, ale také jeho slova chvály. Zda je podnik na stejně dobré úrovni, to jsme se rozhodli vyzkoušet na vlastní kůži.
Rok poté
Restaurace v jižních Čechách doplatila podle slov svých majitelů Ludvíka Frýbla a Jany Lukšanové na covid i rozestavěnou dálnici. Nejprve zákazníci přestali chodit, protože jim to nedovolovala přísná opatření, poté se v blízkosti Letovského statku začala stavět dálnice a k podniku se dostanete pouze po lehké zajížďce z rychlostní komunikace.
Jestli tato cesta navíc stojí za to, to se redakce webu Toprecepty.cz vypravila otestovat rok poté, co tady „řádil“ Zdeněk Pohlreich. Přestože na počátku se známý šéfkuchař neubránil kritice mnoha věcí, když odjížděl, bylo vše jinak a na dveře si zde mohli přidat dvouhvězdičkovou nálepku pořadu Ano, šéfe!.
Totální propadák
Původní menu, které v Letovském statku nabízeli, bylo, stejně jako interiér, hodně dobové. Pohlreich situaci nazval výstižně: „průměrná restaurace, která uvízla ve své minulosti“. Největším průšvihem v nabídce bylo kuře s pečeným ananasem a medem, které Šéf počastoval nelichotivými a vulgárními názvy, lépe si nevedla ani směs jalapeños, která se podávala i během zátěžového testu.
Jeho průběh nakonec naprosto zdecimoval fakt, že se v restauraci souběžně konala smuteční hostina, na kterou kvůli průtahům při vydávání jídel navazovala narozeninová oslava. Jana Lukšanová si tak vyslechla výčitky a křik od obou zúčastněných skupin a místo jakéhokoliv možného úspěchu se dalo hovořit o totálním propadáku. Jediné, co sneslo přísnější kritéria, byla dršťková polévka.
Mohlo by vás zajímat
Výlet za polévkou
Právě tato populární polévka se jako červená nit táhla celou poslední epizodou nové řady Ano, šéfe!. Vychvalovali si ji hosté, zaujala i Zdeňka Pohlreicha. Navíc, když se vrátil do restaurace, aby zjistil, zda bude udělovat hvězdičky, objednal si ji jako jeden z chodů. „Na dršťkové polévce se pozná hospoda. Krásně to voní po česneku a majoránce. Výrazná, dobrá je,“ zhodnotil Šéf.
Proto jsme při naší návštěvě Letovského statku neváhali a klenot české kuchyně jsme si objednali také. A musíme potvrdit Pohlreichova slova, protože tak dobrou dršťkovou dostanete málokde. Hutná polévka za sympatických 59 Kč v podání této restaurace zasytí, krásně voní majoránkou a česnekem, a hlavně, dršťky jsou perfektně uvařené, příjemné na skus.
Ochutnali jsme i vynikajícího zajíce na černo s bramborovými šulánky za 289 Kč. S oběma pokrmy jsme byli velmi spokojeni.
Cesta za úspěchem
Aby se ovšem z Letovského statku stalo vyhledávané místo, pouze jedna skvělá polévka nepomůže. To si dobře uvědomoval i Pohlreich, když se pustil do přebudování restaurace se špatnou cenovou politikou a majiteli, kteří za 15 let provozu podle Šéfových slov zestárli společně se svým podnikem.
Než se slavný šéfkuchař, společně s osazenstvem restaurace, pustili do změny jídelníčku, muselo se pořádně uklidit. Nejen v restauraci, kde minimálně židle pamatovaly lepší časy, ale také v okolí budovy. Když Zdeněk přijel s kontejnerem, bylo jasné, že všechno harampádí, které se nasbíralo za dlouhá léta, bude muset pryč. Když navíc Pohlreich přivedl i četu malířů, mohl projít proměnou i vnitřek restaurace.
Pomoc od konkurence
Na rady, jak změnit přístup k vaření, vzal Pohlreich majitele i kuchaře z Letovského statku do vyhlášeného zájezdního hostince U Jiskrů. Tady přímo majitel legendárního podniku ukázal, že nejdůležitější je poctivý přístup k práci, dodržování osvědčených postupů, ale také vaření z kvalitních surovin, které je však třeba dobře nacenit při sestavování kalkulací pokrmů na jídelním lístku.
S důležitými informacemi a vylepšeným interiérem restaurace měli Ludvík a Jana dobře nakročeno k tomu, aby uspěli. Podle Zdeňka Pohlreicha ona zmiňovaná odbočka z dálnice rozhodně stojí za to, protože v podniku, kde Šéf prozatím ukončil své putování po českých restauracích, se vaří moc dobře.
Potvrdit to můžeme i my!
Jak vypadala naše návštěva v Letovském statku i to, jak probíhalo natáčení, zjistíte v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
	
			 
		
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Přečtěte si Zobrazit více
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
 
	 
					 
 
 
 
 
 
 
 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
	 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
