Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí houskové knedlíky nejsou složité, když víte, jak na ně.
Zdroj: Toprecepty

Svatomartinské posvícení tu bude co nevidět a s ním i hostina v podobě pečené husy nebo kachny se zelím. A jakou jinou přílohu si k ní dopřát než poctivý domácí knedlík, nejlépe kynutý houskový? Pokud se do jeho přípravy pouštíte poprvé, s naším receptem jej určitě zvládnete na jedničku.

Houskový knedlík – nejlepší česká příloha

Houskový knedlík je jednou z tradičních příloh české kuchyně a jedním z jejích základních stavebních kamenů. Hodí se ke všem omáčkám, od rajské po koprovku, výborně doplňuje svíčkovou i guláš a vepřo-knedlo-zelo by bez něj ani nemohlo existovat.

A stejně tak dobře chutná s pečenou svatomartinskou husou, případně s kachnou, která se tradičně na svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu, připravuje. Ta se podává i s lokšemi nebo s knedlíky bramborovými, ovšem houskový knedlík se k ní rovněž báječně hodí, neboť do sebe dokáže nasáknout šťávu z masa a dobře se snoubí s chutí zelí.

Nadýchané kynuté knedlíky

Pro houskový knedlík je typická jeho nadýchanost. Připravuje se z kynutého těsta s droždím, do něhož se navíc přidávají housky nakrájené na kostičky, což jej odlišuje od obyčejného kynutého knedlíku. Existují sice i jednodušší recepty na knedlíky s kypřicím práškem, nejlepší jsou ovšem ty kynuté s droždím, které nejsou hutné, ale naopak krásně nadýchané.

Navzdory tomu, že houskové knedlíky obsahují jen velmi málo ingrediencí (vlastně jen housky, mouku, droždí, mléko a vejce), při jejich přípravě se může ledacos pokazit – třeba to, že z těsta nepůjde vytvarovat hezká šiška nebo se knedlík ve vodě rozvaří a pak rozpadne. To je jeden z důvodů, proč některé hospodyňky sází na jistotu a knedlíky kupují raději v obchodě.

Aby se houskové knedlíky povedly

Pokud jste se přípravě houskových knedlíků dosud vyhýbali, ale stále je berete jako výzvu, je načase ji přijmout a pustit se do nich – těm domácím se ty kupované nemohou vyrovnat. Navíc podle našeho receptu a rad je určitě zvládnou i začátečníci.

  • Při přípravě houskových knedlíků záleží už na tom, jakou mouku do nich použijete. Krásně lehké a jemně pórovité budou knedlíky z hrubé mouky, použít lze i mouku polohrubou, případně je nakombinovat. Mouku je dobré předem prosít, aby se provzdušnila. Těsto pak bude ještě nadýchanější. 
  • Jak již název houskové napovídá, v těchto knedlících nesmí chybět housky nebo rohlíky nakrájené na kostičky. Neměly by být úplně tvrdé, ale ani čerstvé. Ideální je pečivo dva dny staré, které je akorát tak proschlé a tvrdé. Pokud byste použili čerstvé pečivo, úplně by se rozmáčelo a knedlíky by nedržely pohromadě. Použijte kvalitní pečivo a nakrájejte ho na pokud možno stejně velké kostičky o hraně asi 1 cm. Pečivo můžete předem opéct. 
  • Na kynuté těsto samozřejmě potřebujete droždí, nejlépe čerstvé. Jedna kostka (42 g) stačí na 1 kg mouky. Z droždí si můžete klasicky připravit kvásek, ale v případě knedlíků to ani není nutné. Můžete udělat těsto tzv. na záraz, tedy přidat droždí rovnou k mouce se všemi dalšími surovinami. 
  • Jako tekutinu je nejlepší zvolit mléko – knedlíky s ním budou mít lepší chuť. Mléko by mělo být vlažné (ideální je teplota kolem 40 °C). Pokud byste použili studené, zpomalilo by to kynutí těsta, naopak příliš horké mléko by zabilo kvasinky.
  • Aby těsto drželo pohromadě, je třeba použít vajíčka – na 500 g mouky se dává 1 vejce. Vajíčka také zajistí knedlíkům hezkou barvu.
  • Těsto je třeba důkladně propracovat ručně nebo v robotu, aby bylo hladké, hebké a pružné a nelepilo se na stěny mísy. Jen tak budou knedlíky krásně nadýchané a nerozpadnou se.
  • Těsto musí rovněž dobře nakynout (cca 1 hodinu), následně je třeba nechat kynout i již vytvarované knedlíky (stačí pak už jen asi 10–15 minut). Kynutí musí probíhat v teple při teplotě 25–30 °C, těsto a pak i knedlíky zakryjte během kynutí utěrkou a dávejte pozor, aby knedlíky nepřekynuly – i to by pokazilo jejich nadýchanost. Pokud doma nemáte dostatečně teplo, můžete dát knedlíky kynout do lehce předehřáté trouby.
  • Z vykynutého těsta je hlavně nutné vytvarovat pěkné šišky, které se po vhození do vroucí vody nerozpadnou a nerozvaří. Knedlíky vařte v dostatečném množství osolené vody. Do vody je vkládejte opatrně, vařte je cca 20 minut při mírném varu. V polovině vaření knedlík obraťte.
  • Uvařené knedlíky nezapomeňte propíchnout vidličkou nebo špejlí, aby z nich vyšla pára. Pokud byste to neudělali, knedlík by se srazil. 

Recept na domácí houskové knedlíky

Na 4 porce budete potřebovat: 1 kg polohrubé (nebo hrubé) mouky, 30 g čerstvého droždí, 2 rohlíky staré 2 dny, 2 vejce, 500 ml mléka, hladkou mouku na posypání a 1 lžičku soli. 

  1. Mouku prosejte do mísy a přisypte k ní sůl. Na mouku rozdrobte kvasnice tak, aby nebyly v kontaktu se solí. Ve vlažném mléku prošlehejte vidličkou vejce, přilijte do mísy s moukou a vytvořte těsto, do kterého nakonec zapracujte rohlíky nakrájené na 1cm kostičky. 
  2. Povrch těsta zasypejte hladkou moukou, aby neoschlo, a nechte vykynout. Potom těsto rozdělte na čtyři nebo šest kousků podle toho, jak velké knedlíky chcete mít. Vytvarujte z nich šišky a nechte ještě 15 minut kynout.
  3. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, vložte do ní knedlíky a vařte je 20 minut. Pokud je těsto dobře vykynuté, knedlíky neklesnou na dno, ale krásně plavou.
  4. Uvařené knedlíky vyndejte na vál, propíchejte je, otočte, znova propíchejte a poté nakrájejte nejlépe nití na plátky.

Náš tip: Při tvarování knedlíků můžete postupovat podle našeho videoreceptu. 


 

 

Recepty k tomuto článku