Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jana Paulová se o sebe stará po celý život důsledně a svědomitě.
Zdroj: Profimedia

Jana Paulová patří mezi populární české herečky, které se celý život mohou chlubit perfektní postavou. Podle vlastních slov našla vlastní recept, který funguje. V rozhovoru pro Toprecepty.cz hvězda Kameňáku prozradila, jaká jídla připravuje pro svou rodinu, proč doma nevaří podle Prostřeno! i jakou „nezdravost“ si ráda sama dopřeje.

Omáčky mají smůlu

Oblíbenou herečku jsme potkali na výstavě Body Worlds, která je zaměřena na tajemství lidského těla. O to své se Jana Paulová stará na jedničku. „Jsem na něj hodná. Od té chvíle, kdy jsem si uvědomila, že mi má vydržet, pokud pánbůh dá, co nejdéle, tak se o něj fakt starám,” popsala herečka pro Toprecepty.cz. „Docela zdravě jím, celý život se hýbu, takže myslím, že je docela spokojené,“ dodává s úsměvem. 

Pokud si má Paulová doma uvařit, nejde o nic složitého. „Jím docela jednoduše. Mám ráda zeleninu, nějakou bílkovinu k tomu, a pak nějaké ovoce. To je vlastně celý můj jídelníček,“ říká herečka. Na naše klasiky si nepotrpí. Nemám ráda omáčky a tradiční česká jídla. Svíčkovou si dám tak jednou za dva roky. To radši kachnu, ale jen se zelím; knedlíky k tomu nejím,“ vysvětluje.

Vaření pro rodinu

Když se sejde celá rodina, tedy Jana s manželem, hudebníkem, skladatelem a pedagogem Milanem Svobodou a dvěma dcerami, nic velkého se vymýšlet nemusí. „Všichni mají moje jídlo rádi, takže to chtějí taky tak. A můj muž vzhledem k tomu, že chodí přednášet do školy, kde mají skvělou kuchyni, tak si čtyřikrát týdně užije, co má rád,“ vysvětluje Paulová s tím, že se smířila s faktem, že se jedná i o méně zdravá jídla. Já ho nebudu vraždit jídlem, tak mu ty nezdravosti nebudu dělat,“ směje se. 

Hřešit se může

Ani Jana Paulová ovšem není ve svém přístupu ke zdravé stravě radikální. Ráda si dá i nějakou „prasárničku“, která není úplně fit. „Když se k tomu dostanu, klidně si dám na čerstvý chleba a škvarkovou pomazánku. Ale někde to musím „potkat“, že bych si ji sama dělala, to vůbec,“ říká herečka pro Toprecepty.cz s tím, že rozhodně to není každý den.

Paulová dodržuje vyvážený přístup ke stravování – jí vše, ale s mírou. Dříve byla vegetariánkou, postupem času se však kvůli častým cestám a potřebě vyššího příjmu bílkovin vrátila k masu, jen v omezené podobě. V období účasti ve StarDance v loňském roce se více hýbala a zmenšila porce, díky čemuž zhubla přibližně osm kilogramů

Jídla v Prostřeno! nenadchla

Poslední měsíce se Paulová věnuje namlouvání komentářů k pořadu Prostřeno!, kde dočasně zaskakuje za svou hereckou kolegyni Janu Bouškovou. Inspiraci ovšem podle svých slov od soutěžících zatím nepochytila. „Přijde mi, že vaří pořád to samé. Vždycky je něco v módě něco, třeba moučník a všichni dělají cheesecake a tiramisu, jako kdyby nebyly jiný dobroty,“ říká herečka, známá třeba ze seriálů Ordinace v růžové zahradě 2 a Jedna rodina. „Přiznám, že zatím mě tam žádný recept úplně nenadchl, dodává.

Recepty k tomuto článku