Jak na dokonalý smažák podle Paťa z Hell's Kitchen: S domácí tatarkou a hranolky chutná božsky!
15. 11. 2025 Vaření
Zvenku křupavý, uvnitř krásně se roztékající sýr, k tomu hranolky a domácí tatarka. Také se vám sbíhají sliny? Připravte si ten nejlepší smažák podle receptu Patrika, známého jako Paťo z kulinární soutěže Hell’s Kitchen Česko.
Paťo v kuchyni i před kamerami
Pokud sledujete soutěž Hell’s Kitchen Česko pod vedením Jana Punčocháře, víte, že mezi nejsympatičtější účastníky patří amatérský kuchař Patrik Kolár z Trenčianské Turné. Ten v soutěži hodně usiloval o to, mít vlastní bagetu v Bageterii Boulevard.
Napínavé klání sice nakonec vyhrál jiný účastník, Paťův kamarád Jakub, ale Bageterie Boulevard i tak zařadila Patrikovu palačinku do své podzimní nabídky dezertů. Talentovaný food bloger ale nezahálí a kromě toho, že na společné road show právě s výše zmíněným Jakubem peče palačinky podle svého receptu, také krmí svůj instagramový profil zajímavými recepty.
Nedávno například představil recept na klasiku všech klasik – smažený sýr s domácími hranolky a domácí tatarkou. „Tohle je podle mě neoficiální české národní jídlo, nebo ne? Existuje vůbec někdo, kdo nemá rád smažák? Já jsem ještě nikoho takového nepotkal, a to se celkem nebojím chodit po ulicích,“ uvedl na svém profilu a nabídl recept na již zmíněnou delikatesu.
Smažák podle Paťa
Chcete-li si smažený sýr připravit doma přesně tak, jak ho dělá Patrik, vyhrňte si rukávy a pusťte se do toho! Budete potřebovat: Na hranolky: 1 kg brambor, sůl, vodu a olej na smažení. Na smažený sýr: 200 g sýru typu Ementál/Gouda, dále mouku, vejce, mléko, strouhanku a olej. Na domácí tatarku: 2 vejce, 1 lžičku hořčice, šťávu z 1/2 citronu, sůl, 200–300 ml oleje, 1/2 cibule, 3 nakládané okurky a petrželovou nať.
Jak na to?
- Na hranolky oloupejte brambory, nakrájejte je a vařte v osolené vodě, dokud nejsou poloměkké, nesmí být zcela měkké. Slijte je, nechte okapat a pak je několik minut smažte v horkém oleji, až začnou lehce zlátnout. Vyjměte je, nechte vychladnout a pak je znovu smažte, dokud nejsou zlatohnědé. Díky dvojímu smažení budou krásně křupavé.
- Na tatarskou omáčku nejprve připravte majonézu smícháním vajíčka nebo vaječného žloutku, citronové šťávy, hořčice a soli. Postupně přidávejte studený olej (viz video výše). Nakrájejte nakládané okurky, cibuli a petržel najemno a přidejte do majonézy.
- Sýr dvakrát obalte klasicky v mouce, vajíčku rozmíchaném s trochou mléka a ve strouhance. Poté smažte v horkém oleji dozlatova.
- Smažený sýr podávejte s domácími hranolky a tatarkou.
Náš tip: Chcete-li si připravit trochu jiný smažák, mrkněte na naše video.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více