Retro okénko: Obložené chlebíčky jako za socíku. Stočit ozdobně vějířek šunky zvládnete snadno podle jasného návodu
18. 11. 2025 Vaření
Chlebíčky patří k nejlepším českým vynálezům – alespoň co se jídla týče. Již léta nás provázejí při oslavách konce roku, nechybí na večírcích ani narozeninách a v dobách socialismu byly dokonce nejoblíbenějším rychlým občerstvením, hlavně ty šunkové, které zbožňujeme stále. Víte, jak je nejlépe nazdobit jako dříve?
Chlebíčky od Paukerta
Historie klasického českého chlebíčku v podobě plátku veky s pomazánkou, salátem a dalšími pochutinami sahá, jak jsme psali v našem starším článku, až do období druhého desetiletí 20. století, kdy tuto populární delikatesu vymyslel pražský lahůdkář Jan Paukert.
Jeho velkolahůdkářství na Národní třídě poblíž Národního divadla patřilo k vyhlášeným podnikům a na jeho vynález sem chodila spousta významných osobností, které věhlas chlebíčků šířily dál. V průběhu let se tak staly tradiční specialitou lahůdkářství, cukráren, mléčných barů i různých bufetů. Postupem času se různě proměňovaly a získávaly nové podoby i oblohy.
Mohlo by vás zajímat
Více než sto verzí chlebíčků podle ČSN
Obložené chlebíčky si ovšem nejvíc spojujeme s předrevolučním obdobím, kdy se bez nich neobešla žádná oslava ani večírek. Představovaly klasické pohoštění či oblíbenou rychlou svačinku a k dostání byly téměř všude. Chlebíčky tehdy existovaly v různých verzích, podle bývalých československých norem pro studenou kuchyni (ČSN) se prý tehdy dělávalo téměř sto variant obložených chlebíčků.
Klasikou byly chlebíčky s vlašským salátem zdobené ruským vejcem a šunkou, dále třeba s francouzským či vajíčkovým salátem nebo humrové. K oblíbeným druhům patřily i chlebíčky švédské s olejovkami či s uherským salámem, na chlebíčky se dávaly také různé pomazánky, jako třeba liptovská.
Jak se zdobí chlebíčky
Chlebíčky se následně zdobily vajíčky, ale i kyselými okurkami, paprikami, sardinkami, sardelovými očky nebo kaviárem, ale nejčastěji hlavně různými salámy nebo šunkou. Ta se obvykle na chlebíček skládala do ozdobného vějířku.
Pokud byste si tedy chtěli trochu zavzpomínat na časy minulé a udělat si tradiční české chlebíčky jako z lahůdkářství, můžete si připravit třeba ty nejklasičtější s bramborovým salátem podle našeho receptu.
Jak je ale správně ozdobit, aby vypadaly lákavě, a jak na ně poskládat šunku, aby se na nich hezky vyjímala? Je to snadné a s pomocí našeho videonávodu to zvládne každý.
- Plátek šunky uchopte z jedné strany palcem ze spodu a z druhé strany od vrchu.
- Jedním pohybem plátek přetočte a zastrčte spodní část pod horní polovinu.
- Šunku pak položte na chlebíček s bramborovým nebo jiným salátem, případně jen potřený máslem či pomazánkou.
Náš tip: S pomocí videonávodu poskládáte nejen šunku, ale i suchý salám, debrecínku, slaninu nebo tvrdý plátkový sýr.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více