Pět jednoduchých buchet do 50 Kč: Perník, banánový chlebíček nebo limonádovou na plech si zamilujete. Hotové jsou raz dva
18. 11. 2025 Vaření
Když vás začne honit mlsná, neznamená to nutně, že se musíte pouštět do složitého pečení. Některé moučníky zvládnete připravit raz dva a ani vás to nemusí moc stát. Tyto jednoduché koláče na plech jsou toho důkazem. Tak kterému z nich dáte přednost?
Rychlé, snadné a levné moučníky
Jednoduché koláče z těsta, které jen vylijete na plech nebo do obyčejné obdélníkové formy a dáte upéct, patří k těm nejoblíbenějším. Můžete je připravit v mnoha variantách – s ovocem, s kefírem, ochucené kakaem nebo třeba perníkovým kořením, zkrátka tím, co máte zrovna doma.
A navíc je upečete poměrně levně. I z pár cenově dostupných surovin totiž dokážete vykouzlit moučník, který provoní byt a poslouží jako rychlé pohoštění ke kávičce, třeba i pro nečekanou návštěvu. Těchto pět buchet na plech vás nebude stát víc než 50 Kč, rozhodně si na nich ale pochutnáte.
Mohlo by vás zajímat
Nadýchaný perník
Už se nemůžete dočkat Vánoc a hlavně pečení perníčků? Tak si užijte vůni perníkového koření už nyní díky snadnému perníku na plech. Tento perník z litého těsta se řadí k nejpopulárnějším moučníkům vůbec. Můžete jej vylepšit přidáním jablek, hrušek, cukety, ořechů nebo povidel, a nakonec mu dodat slavnostnější podobu pomocí čokoládové či rumové polevy.
Náš tip: Vynikající nadýchaný perník můžete upéct podle našeho receptu.
Cena: vejce (16 Kč), mouka (4 Kč), mléko (9 Kč), cukr (4 Kč), olej (4 Kč), prášek do perníku (8 Kč), kakao (4 Kč). Celkem bez polevy: 49 Kč
Buchta bez vajec s ovocem
Koláče s ovocem nepatří jen k létu. Posezení u kávy či čaje vám mohou zpestřit i v chladných zimních dnech. Místo čerstvého ovoce stačí použít to kompotované nebo zásoby, které máte v mrazáku z léta. Na tomto koláči navíc ušetříte, neboť se do něj nedávají vajíčka. Přesto je díky ovoci krásně vláčný a šťavnatý, a navíc si při odměřování ingrediencí vystačíte pouze s hrníčky.
Náš tip: Když vám doma dojdou vajíčka, řešením je tato snadná buchta s ovocem.
Cena: mouka (5 Kč), cukr (3 Kč), mléko (6 Kč), olej (4 Kč), vanilkový cukr (7 Kč), prášek do pečiva (2 Kč). Celkem bez ovoce: 27 Kč
Banánový chlebíček
Když vám doma zhnědnou a změknou banány, které už nikdo nechce, je nejlepší možností, jak s nimi naložit, banánový chlebíček. Slavný americký moučník je dnes hitem moderních kaváren a bister. Při jeho přípravě se obejdete i bez cukru, neboť je sladký díky banánům, které mu navíc dodávají příjemnou vláčnost. Chuti ještě více prospějí ořechy, rozinky nebo nasekaná čokoláda, které vmícháte do těsta.
Náš tip: Banánový chlebíček snadno zvládnete upéct podle tohoto receptu. Levněji vyjde, když máslo vyměníte za olej.
Cena: mouka (2 Kč), jedlá soda (1 Kč), prášek do pečiva (4 Kč), cukr (2 Kč), vejce (16 Kč), banány (20 Kč), olej (5 Kč). Celkem: 50 Kč
Limonádová buchta
Tento moučník má tak trochu retro nádech. Oblíbený byl před lety, kdy letěly žluté a červené limonády, a zbožňovaly jej hlavně děti. Limonádová buchta je velmi snadná a není na ni potřeba moc surovin. Chuť (malinovou či citrusovou) jí dodá limonáda, která buchtu hezky zbarví do nažloutlé či růžové barvy. Bublinky z limonády navíc moučníky nakypří, takže je pak nadýchanější.
Náš tip: Retro limonádovou buchtu upečete třeba podle tohoto receptu.
Cena: mouka (2 Kč), cukr (2 Kč), vejce (16 Kč), prášek do pečiva (4 Kč), vanilkový cukr (7 Kč), limonáda (14 Kč). Celkem: 45 Kč
Mrkvový koláč
Máte rádi mrkvový dort? Tak co si připravit jeho jednodušší verzi v podobě snadného koláče na plech? Mrkev je k dostání za dobrou cenu v obchodech po celý rok – do koláče navíc nepotřebujete nutně tu mladou, jarní. Mrkev ovšem koláči propůjčí hezkou svěží barvu a vláčnost. Pro křupavost můžete navíc přidat do těsta ořechy a kdyby vám moučník přišel málo sladký, potřete jej nakonec citronovou cukrovou polevou.
Náš tip: Svěží mrkvovou buchtu připravíte třeba podle našeho receptu.
Cena: mouka (6 Kč), mrkev (7 Kč), vejce (24 Kč), cukr (6 Kč), olej (4 Kč), jedlá soda (3 Kč). Celkem bez polevy: 50 Kč
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více