Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Omáčky 0 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Chalupářská koprová omáčka:
hrst sušených hub
máslo a mouka na jíšku
kelímek smetany (12% nebo 30%)
čerstvý sekaný kopr (menší hrst)
sůl a ocet podle chuti
Jablečná omáčka s hořčicí - teplá:
2 jablka + lžíce postrouhané cibule
citr. šťáva (nebo ocet)
2 lžíce hořčice
2 lžíce mléka
cukr a sůl podle chuti
Jalovcová omáčka:
50 g másla
2 menší cibule
10 zrnek jalovce
30 g mouky
0,5 l masového vývaru
šťáva z půlky citronu
cukr podle chuti
pepř, sůl, petrželová nať
Játrová omáčka:
30 g slaniny
100 g jater (telecí, hovězí, vepřová)
cibule + 80 g kořenové zeleniny
40 g sádla + 50 g hladké mouky
1 dl smetany
petrželka
sůl, majoránka, pepř
Kari omáčka s rýží:
olej
cibule
1 zeleninová paprika a rajčata
šlehačka
hladká mouka
kari koření
Na rýži: rýže, olej, hřebíček, voda
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Chalupářská koprová omáčka:
    Sušené houby dáme přes noc máčet do vody. Ráno je mírně ovaříme, uděláme máslovou jíšku, kterou zalijeme vodou z hub i s těmi houbami, provaříme, přidáme smetanu, sekaný kopr a omáčku podle chuti okyselíme.

  2. Jablečná omáčka s hořčicí - teplá:
    Oloupaná jablka postrouháme, přidáme cibuli (tu ihned přidat do jablek, na vzduchu hořkne), sůl, hořčici a cukr, dobře provaříme a pak vše protlačíme přes sítko a přidáme mléko a citrónovou šťávou. Takto připravenou omáčku podáváme teplou především na vařená masa.

  3. Jalovcová omáčka
    Na rozpuštěné máslo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a roztlučený nebo rozdrcený jalovec. Za stálého míchání opékáme na velice mírném ohni asi 5 minut, pak zaprášíme moukou a zasmahneme ji. Podlijeme vývarem a provaříme. Během toho posolíme, popepříme, ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Úplně nakonec přidáme lžíci nadrobno nasekané petrželové natě a lžíci nasekané pažitky a už nevaříme. Podáváme k vařenému hovězímu a k divočině, jako příloha se hodí knedlík. Omáčka je dobrá i bez masa.

  4. Játrová omáčka:
    Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme játra - odblaněná a na tenké plátky pokrájená nebo ještě lépe umletá na masovém mlýnku a za stálého podlévání vodou je dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku, rozvaříme ji vodou a přidáme k měkkým játrům. Šťávu procedíme, játra a zeleninu umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku.

  5. Kari omáčka s rýží
    Do zapékací misky dáme čtvrtlitrový hrnek propláchnuté rýže, zalijeme vodou, osolíme, přidáme 2 lžíce oleje a 1 hřebíček. Dusíme 30 minut v troubě při 180° C, dokud se voda nevyvaří. Mezitím na jedné lžíci oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme jednu větší na proužky nakrájenou zeleninovou papriku, po chvíli asi 4 pokrájená rajčata a dodusíme doměkka. Zalijeme šlehačkou (1/2 hrnku), ve které jsme rozkvedlali 1 lžíci hladké mouky a 1 ne moc plnou lžíci koření kari a krátce povaříme. Omáčku podáváme s dušenou rýží, můžeme ji i do omáčky vmíchat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo