Dechberoucí vánoční štóla: Upečte ji hned a na Štědrý den bude vláčná a voňavá. Při správném skladování vydrží týdny
21. 11. 2025 Vaření
Pocukrovaná vánoční štóla nádherně ozdobí sváteční stůl a zpříjemní odpolední kávu nebo snídani lahodnou chutí voňavého těsta s kandovaným ovocem. Upéct můžete kynutou nebo tvarohovou, po rozležení budou vláčné obě. Každá však potřebuje jiný čas a přípravu. Víme, jak dlouho vydrží vánoční štóla v obou variantách a jak ji skladovat, abyste si na ní mohli pochutnat během svátků.
Vánoční štóla
Dlouhé ploché pečivo je s Vánoci spjato už od 15. století. Pochází z Německa, pravděpodobně z Drážďan, kde se prodávalo (a dodnes prodává) na tamních adventních trzích. Kynuté pečivo s marcipánem, mandlemi a kandovaným ovocem totiž potřebuje rozležet, aby se chutě správně prolnuly a na štědrovečerním stole bylo vláčné a měkké.
Vánoční štólu proto pečeme už během adventu. Máme dvě možnosti: přichystat klasickou kynutou nebo tvarohovou. Je dobré vědět, jak dlouho jednotlivé typy vydrží, aby se na slavnostní stůl dostaly v době, kdy chutnají nejlépe. Složení těsta se totiž výrazně liší a spolu s ním i to, jak dlouho pečivo potřebuje rozležet a také kdy podléhá zkáze.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vydrží kynutá vánoční štóla?
Původně se pekla štóla pouze kynutá. Těsto z hladké mouky nakypřil omládek a díky dostatku másla a kandovaného ovoce a obalení vrstvou másla a cukru vydrželo mnoho týdnů a postupně změklo.
Kynutá štóla potřebuje odležení, aby byla vynikající. Pečeme ji podobně jako první druhy cukroví, zhruba tři týdny předem. Po odležení vydrží asi dva týdny. Potřebuje však vhodné podmínky pro skladování.
- Jak skladovat kynutou štólu
Aby byla štóla měkká a nezačala se kazit, je třeba ji po potření máslem a důkladném obalení v moučkovém cukru nechat vychladnout.
Pak ji zabalíme do pečicího papíru nebo do alobalu a dáme do chladné místnosti. V takovém prostředí krásně změkne, chutě se propojí a štóla vydrží měkká a vláčná dlouhou dobu.
Jak dlouho vydrží tvarohová štóla?
Tvarohová štóla funguje trochu jinak. Často ji volíme, když nestíháme a také třeba, když jsme úplní amatéři v oblasti pečení. Není složitá a chystáme ji na poslední chvíli. Je hned vláčná a při dobrém skladování vydrží dva až tři týdny.
- Jak skladovat tvarohovou štólu?
Skladujeme ji stejně jako tu kynutou. Tedy obalenou v másle a moučkovém cukru, zcela vychladlou, zabalenou do pečicího papíru nebo alobalu a uloženou v chladu. Ani pro jednu variantu však není vhodná lednice.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit kynutou vánoční štólu
Na dvě štóly potřebujete: Na omládek: 100 ml vlažné vody, 1 lžičku Sladěnky, 130 g hladké mouky a 25 g čerstvého droždí. Na těsto: 70 ml vody, 2 lžíce rumu, 70 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 5 g soli, 80 g změklého másla, 340 g hladké mouky, 80 g rozinek, 50 g kandovaného ovoce, 100 g kandované citronové kůry a 50 g drobně krájených mandlí (nebo plátků). Na dokončení: zhruba 150 g rozehřátého másla na potření a moučkový cukr na posypání.
Jak na to?
- Připravte omládek. V míse dobře rozmíchejte vlažnou vodu se Sladěnkou, hladkou moukou a rozdrobeným droždím. Zakryjte utěrkou a nechte 45 minut vzejít.
- Přidejte vodu, rum, krupicový i vanilkový cukr, sůl, změklé máslo a mouku a vypracujte hladké těsto. Na závěr vmíchejte rozinky, kandované ovoce, kandovanou citronovou kůru a mandle.
- Těsto nechte v teple vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 45–60 minut.
- Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na dva díly (budou 2 štóly).
- Každý díl rozválejte na nevelký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější než ten druhý).
- Slabší okraj přehněte přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkněte hřbetem ruky, aby se štóla nerozvinovala. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte na plechu nakynout.
- Než štóly vykynou, rozehřejte troubu na 200 °C.
- Vykynuté štóly potřete máslem a pečte ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 25 minut.
- Ještě horké štóly znovu potřete máslem a bohatě posypte moučkovým cukrem. Nechte zchladnout.
- Vychladlé štóly zabalte do pečicího papíru nebo alobalu a uložte do chladné místnosti.
Náš tip: Na poslední chvíli si můžete připravit i tvarohovou štólu. Třeba právě podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více