Univerzální krém do cukroví jen ze 3 surovin: Hodí se na linecké i do košíčků a vydrží dlouho čerstvý
24. 11. 2025 Vaření
Upečeme vynikající linecké na slepování, nebo třeba košíčky. A teď jen tu pověstnou korunku. Víte, jak udělat univerzální krém do cukroví? Poradíme, jak ho ochutit a správně skladovat, aby cukroví bylo ve výsledku naprosto božské.
Základní krém do cukroví
Když na Vánoce slepujeme linecké, plníme košíčky nebo chystáme jemné krémové cukroví, často saháme po krému, který je lehký, hladký a krásně se roztírá. Právě základní krém bez mouky patří mezi klasiku.
Oproti krémům nastavovaným pudinkem nebo moukou má tenhle vaječno-máslový základ plnější chuť a neředí máslo dalšími škrobovými přísadami.
- Z čeho se dělá máslový krém bez mouky
Na základní poměr potřebujeme jen tři ingredience: vajíčko, máslo a moučkový cukr. Vejce s cukrem šleháme nad párou až do zhoustnutí (přesný popis je níže) a po vychladnutí vyšleháme s máslem. Tak připravíme univerzální krém, který lze libovolně dochutit, ale už v základní verzi chutná skvostně. - Čím ho dochutit
Můžeme přidat rum, mleté vlašské ořechy, kakao, čokoládu, mandlové aroma, vanilku či kávu. Základní krém taky skvěle dochutí trocha mletého koření (skořice či perníkové koření). Díky drobným změnám tak získáme řadu chuťových variant a tím i zcela nové druhy cukroví.
Mohlo by vás zajímat
Proč se krém připravuje na vodní lázni
Je vhodné, když krémy s vajíčky projdou tepelnou úpravou. Při ní je ale potřeba dávat pozor, aby se v páře neuvařily. Míchaná vajíčka rozhodně nechceme.
Důležité je, aby se miska, ve které jsou vajíčka a cukr, nedotýkala hladiny vody. Zahřívání musí být postupné a stále sledujeme hustotu – směs by měla být hladká a mírně krémová. Hustnutí může trvat 20–30 minut, podle výkonu sporáku i množství směsi. Když směs zhoustne příliš rychle, může to znamenat příliš vysokou teplotu. V tom případě misku krátce zvedneme a mícháme mimo páru, dokud se hmota neustálí.
Mohlo by vás zajímat
Proč do krému přidáváme máslo až po vychlazení
Máslo dodá hotovému krému hladkost, jemnost a stabilitu. Aby se dobře spojilo s vaječným základem, je nutné, aby obě složky měly podobnou teplotu – ideálně pokojovou. Kdybychom přidali máslo do ještě teplé směsi, začalo by se roztékat a krém by byl řídký.
Postupné zašlehávání másla je důležité pro výslednou strukturu. Když jej přidáváme pomalu, krém zůstane hladký a pevný. Pokud by se někdy srazil, obvykle pomůže krátké prohřátí nad vlažnou vodní lázní a znovu vyšlehání. Ať už přidáváme jen základní ingredience, nebo dochucovací složky (třeba kávu), stejná teplota potravin platí pro všechny.
Jak krém správně použít a skladovat
Pokud chceme máslový krém použít později, skladujeme ho v lednici a před využitím ho necháme krátce povolit, aby šel roztírat. Na cukroví nanášíme krém vždy ještě lehce studený, protože při vyšší teplotě změkne a hůře drží tvar.
Před podáváním je vhodné slepené kousky cukroví nechat rozležet alespoň jeden den – chutě se spojí a cukroví bude vláčnější. Naplněné kusy vydrží v bezvadném stavu zhruba týden.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit univerzální krém do cukroví
Na jednu dávku krému potřebujete: 4 vejce, 400 g moučkového cukru a 400 g změklého másla.
Jak na to?
- Vejce rozklepněte do žáruvzdorné (nejlépe nerezové) misky a přidejte cukr. Připravte si kastrůlek s vodou a přiveďte ji k varu. Vodu nechte lehce probublávat, aby se nad ní vytvářela pára a nad tuto lázeň dejte misku s vajíčky a cukrem. Miska se nesmí dotýkat vody.
- Vejce s cukrem míchejte nad párou do zhoustnutí, trvá to až půl hodiny.
- Vaječný krém nechte vychladnout při pokojové teplotě, a pak do něj postupně vešlehejte změklé máslo. Takto máte připravený základní univerzální krém, který si dochutíte dle libosti.
Náš tip: Připravte si máslový krém bez mouky na vánoční cukroví podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více