Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

S cukrářem Josefem Maršálkem jsme se potkali v půlce listopadu. Prozradil nám, proč porušil doma jedno letité nepsané vánoční pravidlo, jak vzpomíná na svátky prožité v dětství i jaký má fígl na to, aby vánočka zůstala krásně vláčná ještě několik dní po upečení.

Vánoce na dědině 

Ač procestoval celý svět, nejslavnější český cukrář a porotce soutěžního pořadu Peče celá země, původně pochází z malé moravské vesničky Kyžlířov nedaleko Potštátu v Olomouckém kraji. Tam vyrůstal a tam také prožíval jako dítě Vánoce. Nám se svěřil, že na toto období má nejkrásnější vzpomínky.

„Milující rodiče, babičky, vůně, mráz, hodně sněhu, vůně čokolády, máslo a všude se peklo nějaké cukroví...“ Takové byly Vánoce v rodině Maršálků, když byl Josef ještě malý. 

„Jedna z mých nejranějších vzpomínek je, když jsme se šli s babičkou Josefkou projít po vesnici. Došli jsme do půlky, všude závěje, sněžilo, tma byla, na zastávce svítil nazdobený vánoční stromeček. My jsme se promrzlí vrátili domů a ona šla do komory, kterou má obrovskou, vytáhla starou smaltovanou mísu, máslo z lednice, cukr, oříšky a vejce. Udělali jsme těsta a pekli jsme cukroví. Myslím, že tahle vzpomínka definovala to, kdo budu,“ svěřil se pro čtenáře webu Toprecepty.cz Josef Maršálek.

Mnoho z těch receptů dělá Josef dodnes, například biskupský chlebíček babičky Boženky, pařížské rohlíčky babičky Josefky nebo vánočku, zkombinovanou z receptů obou babiček. „Jenomže u nás se vánočka dělala jednou za rok, na ty Vánoce, takže se počítalo na osobu jeden až dva plátky, než bylo po ní,“ svěřil se Josef s tím, že tohle změnil. 

„Zavedl jsem pravidlo, že vánočka bude pořád, bude dostupná a není potřeba se na ni celý rok těšit. Protože člověk by se taky nemusel dočkat,“ říká cukrář a dodává, že když člověk chce vánočku v dubnu nebo v srpnu, tak nechť ji tedy má. 

Recept na Josefovu vynikající vánočku jsme publikovali už dříve, tentokrát se s námi slavný cukrář podělil o svůj tajný tip. 

Vláčná Josefova vánočka 

„Už se mi párkrát stalo, že ode mě někdo ochutnal vánočku a strašně si ji chválil, jak je skvělá, vláčná, máslová... A přitom já ani neřekl, že je v ní máslo a taky nebylo,“ smál se cukrář s tím, že někdy místo másla dává olej, a to v přesném množství, v jakém je u daného receptu uvedeno máslo. 

„Právě díky oleji zůstane těsto krásně vláčné i několik dní,“  prozrazuje svůj fígl. A my pro připomenutí přidáváme recept na námi už několikrát vyzkoušenou a prověřenou výtečnou vánočku podle Josefa. 

Budete potřebovat: Na těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 150 g másla, 100 g zlatých rozinek, 30 g žloutků, 20 g čerstvého droždí, 5 g soli, 2 g muškátového oříšku, 1 g mletého anýzu, kůru z 1 citronu. Na ořechovou polevu: 60 g mletých ořechů, 60 g cukru moučky, 100 g bílků, 1 g mleté skořice. Na dokončení: 1 vejce, 40 g celých blanšírovaných mandlí. 

  1. V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr a nechte přikryté utěrkou 1 hodinu kynout. Poté přidejte zbylé ingredience kromě másla a rozinek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přidejte máslo a pokračujte v hnětení. Teprve když těsto přestane lepit, přidejte rozinky a jen lehce zamíchejte. K zjištění, zda máte těsto správně vypracované, poslouží velmi dobře tzv. test okenní tabule. Těsto oběma rukama opatrně roztahujte do velmi tenké blanky, přes kterou je možné vidět. Nemělo by se trhat.
  2. Hotové těsto nechte v pokojové teplotě odpočívat asi 1 hodinu. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky tak, jak jste zvyklí. Klasika je vánočka z devíti pramenů, kterou snadno upletete podle videa v tomto odkazu.
  3. Upletené vánočky nechte nakynout, potřete je rozšlehaným vajíčkem a pastou, kterou jste připravili smícháním bílků, skořice, moučkového cukru a najemno mletých ořechů. K tomu výborně poslouží silikonová mašlovačka. Ještě před pečením celou vánočku posypejte nahrubo nasekanými mandlemi.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, zavřete dvířka a teplotu stáhněte na 160 °C. Pečte asi 30 minut, před vytažením ověřte pomocí špejle, zda je vánočka propečená. Nechte ji zcela vychladnout a potom lehce pocukrujte.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli