Cukrář Josef Maršálek prozradil fígl, jak na to, aby vánočka zůstala déle vláčná. Trik je v surovině, kterou by nikdo nečekal
3. 12. 2025 Rozhovory a reportáže
S cukrářem Josefem Maršálkem jsme se potkali v půlce listopadu. Prozradil nám, proč porušil doma jedno letité nepsané vánoční pravidlo, jak vzpomíná na svátky prožité v dětství i jaký má fígl na to, aby vánočka zůstala krásně vláčná ještě několik dní po upečení.
Vánoce na dědině
Ač procestoval celý svět, nejslavnější český cukrář a porotce soutěžního pořadu Peče celá země, původně pochází z malé moravské vesničky Kyžlířov nedaleko Potštátu v Olomouckém kraji. Tam vyrůstal a tam také prožíval jako dítě Vánoce. Nám se svěřil, že na toto období má nejkrásnější vzpomínky.
„Milující rodiče, babičky, vůně, mráz, hodně sněhu, vůně čokolády, máslo a všude se peklo nějaké cukroví...“ Takové byly Vánoce v rodině Maršálků, když byl Josef ještě malý.
„Jedna z mých nejranějších vzpomínek je, když jsme se šli s babičkou Josefkou projít po vesnici. Došli jsme do půlky, všude závěje, sněžilo, tma byla, na zastávce svítil nazdobený vánoční stromeček. My jsme se promrzlí vrátili domů a ona šla do komory, kterou má obrovskou, vytáhla starou smaltovanou mísu, máslo z lednice, cukr, oříšky a vejce. Udělali jsme těsta a pekli jsme cukroví. Myslím, že tahle vzpomínka definovala to, kdo budu,“ svěřil se pro čtenáře webu Toprecepty.cz Josef Maršálek.
Mnoho z těch receptů dělá Josef dodnes, například biskupský chlebíček babičky Boženky, pařížské rohlíčky babičky Josefky nebo vánočku, zkombinovanou z receptů obou babiček. „Jenomže u nás se vánočka dělala jednou za rok, na ty Vánoce, takže se počítalo na osobu jeden až dva plátky, než bylo po ní,“ svěřil se Josef s tím, že tohle změnil.
„Zavedl jsem pravidlo, že vánočka bude pořád, bude dostupná a není potřeba se na ni celý rok těšit. Protože člověk by se taky nemusel dočkat,“ říká cukrář a dodává, že když člověk chce vánočku v dubnu nebo v srpnu, tak nechť ji tedy má.
Recept na Josefovu vynikající vánočku jsme publikovali už dříve, tentokrát se s námi slavný cukrář podělil o svůj tajný tip.
Mohlo by vás zajímat
Vláčná Josefova vánočka
„Už se mi párkrát stalo, že ode mě někdo ochutnal vánočku a strašně si ji chválil, jak je skvělá, vláčná, máslová... A přitom já ani neřekl, že je v ní máslo a taky nebylo,“ smál se cukrář s tím, že někdy místo másla dává olej, a to v přesném množství, v jakém je u daného receptu uvedeno máslo.
„Právě díky oleji zůstane těsto krásně vláčné i několik dní,“ prozrazuje svůj fígl. A my pro připomenutí přidáváme recept na námi už několikrát vyzkoušenou a prověřenou výtečnou vánočku podle Josefa.
Budete potřebovat: Na těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 150 g másla, 100 g zlatých rozinek, 30 g žloutků, 20 g čerstvého droždí, 5 g soli, 2 g muškátového oříšku, 1 g mletého anýzu, kůru z 1 citronu. Na ořechovou polevu: 60 g mletých ořechů, 60 g cukru moučky, 100 g bílků, 1 g mleté skořice. Na dokončení: 1 vejce, 40 g celých blanšírovaných mandlí.
- V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr a nechte přikryté utěrkou 1 hodinu kynout. Poté přidejte zbylé ingredience kromě másla a rozinek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přidejte máslo a pokračujte v hnětení. Teprve když těsto přestane lepit, přidejte rozinky a jen lehce zamíchejte. K zjištění, zda máte těsto správně vypracované, poslouží velmi dobře tzv. test okenní tabule. Těsto oběma rukama opatrně roztahujte do velmi tenké blanky, přes kterou je možné vidět. Nemělo by se trhat.
- Hotové těsto nechte v pokojové teplotě odpočívat asi 1 hodinu. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky tak, jak jste zvyklí. Klasika je vánočka z devíti pramenů, kterou snadno upletete podle videa v tomto odkazu.
- Upletené vánočky nechte nakynout, potřete je rozšlehaným vajíčkem a pastou, kterou jste připravili smícháním bílků, skořice, moučkového cukru a najemno mletých ořechů. K tomu výborně poslouží silikonová mašlovačka. Ještě před pečením celou vánočku posypejte nahrubo nasekanými mandlemi.
- Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, zavřete dvířka a teplotu stáhněte na 160 °C. Pečte asi 30 minut, před vytažením ověřte pomocí špejle, zda je vánočka propečená. Nechte ji zcela vychladnout a potom lehce pocukrujte.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více