Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka podle receptu Josefa Maršálka: Dokonalé nakynutí zajistí snadný "okenní test", chuť vylepší poleva s oříšky a skořicí
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka / koláž Toprecepty.cz

Vánočka je tradičním vánočním moučníkem již pěknou řádku let. Recepty na vánočky předávají maminky svým dcerám a v mnoha rodinách jsou téměř posvátné. Pokud jste ovšem žádný ověřený nepodědili, můžete zkusit tu, kterou každé Vánoce peče slavný cukrář Josef Maršálek. Získali jsme pro vás recept.

Tradiční vánoční moučník

Co by to bylo za Vánoce bez vánočky? To říká i známý cukrář Josef Maršálek. Sladké pečivo z kynutého těsta na štědrovečerní stůl obřadně dávali již naši dávní předkové, a to dokonce už ve 14. století. V tak dávné minulosti sice vypadala trochu jinak, říkalo se jí calta, nepletla se, ale jistá spojitost s tou současnou tam byla. Později si nazývala také štědrovnice a spojovala se s ní spousta zvyků. Hospodyně třeba při zadělávání těsta nesměla mluvit, dávala si velký pozor, aby ji nespálila, neboť to věštilo smůlu, a první ji musel nakrojit hospodář. Kdysi se také do vánočky zapékala mince, která pro jejího nálezce nepředstavovala vylomený zub, ale štěstí do budoucna, a navíc se jedla s medem, což zajistilo zdraví na další rok.

Vánočka musí být vláčná a se spoustou rozinek

Vánočka je poslední sladkostí, která se na Vánoce připravuje, těsto na ni se zadělává až těsně před svátky. Dřív se podávala až večer, dnes ji má většina rodin na Štědrý den již k snídani. V rodině Josefa Maršálka se dokonce vánočka peče průběžně během celého roku. „Každá má návštěva na Moravě znamená, že dvě vánočky přivezu a dám babičkám. Je to rituál, kterého se nechci vzdát,“ říká slavný cukrář. „Babičky vždy ocení vláčnost. Když ještě žil děda Oldřich, kladně hodnotil obrovské množství rozinek. To v jeho očích znamenalo hojnost a také to, že se mám dobře, když jich tam můžu dát tolik. Tento recept je pro mě natolik posvátný, že k němu nechci udělovat žádné životní rady, tipy a ani triky. Jsou věci, se kterými se nemusí experimentovat a myslím si, že vánočka je právě jednou z nich. Takto připravená chutnala mým kamarádům a kolegům po celém světě. Od Indie až po Anglii.“

Recept na ořechovou vánočku Josefa Maršálka

A jak tedy tu vyhlášenou vánočku podle jednoho z našich nejznámějších cukrářů Josefa Maršálka, navíc „vytuněnou“ o křupavou ořechovou vrstvu, připravíte?

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g mléka, 100 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 150 g másla, 100 g zlatých rozinek, 30 g žloutků, 20 g droždí, 5 g soli, 2 g muškátového oříšku, 1 g mletého anýzu, kůru z jednoho citronu. Na ořechovou polevu si připravte: 60 g mletých ořechů, 60 g cukru moučky, 100 g bílků, 1 g mleté skořice. Na dohotovení: 1 vejce, 40 g celých blanšírovaných mandlí. 

Postup: V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr a nechte přikryté utěrkou 1 hodinu kynout. Poté přidejte zbylé ingredience kromě másla a rozinek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přidejte máslo a pokračujeme v hnětení. Teprve když těsto přestane lepit, přidejte rozinky a jen lehce zamíchejte. K zjištění, zda máte těsto správně vypracované poslouží velmi dobře tzv. test okenní tabule.

Těsto oběma rukama opatrně roztahujte do velmi tenké blanky, přes kterou je možné vidět. Nemělo by se trhat. Hotové těsto nechte v pokojové teplotě odpočívat asi hodinu. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky tak, jak jste zvyklí. Níže třeba najdete video, jak uplést vánočku ze šesti pramenů:

Upletené vánočky nechte nakynout, potřete je rozšlehaným vajíčkem a pastou, kterou jste připravili smícháním bílků, skořice, moučkového cukru a najemno mletých ořechů. K tomu výborně poslouží silikonová mašlovačka. Ještě před pečením celou vánočku posypejte nahrubo nasekanými mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, zavřete dvířka a teplotu stáhněte na 160 °C. Pečte asi 30 minut, před vytažením ověřte pomocí špejle, zda je vánočka propečená. Nechte ji zcela vychladnout a potom lehce pocukrujte.

Náš tip: Recept je z knížky Josefa Maršálka Moje sváteční pečení. Další fantastické recepty na kynuté pečivo najdete v nejnovější Josefově kuchařce, výpravné knížce s názvem Kynuté, která je plná receptů, návodů, tipů a překrásných doprovodných fotografií. Za nás doporučujeme vyzkoušet třeba nádhernou vánoční hvězdu či kakaový chlebíček jako moderní verzi štoly. 

Zdroj informací:
www.marsalkovo.cz 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více