Štědrý den Jiřího Mádla: Těším se na vánočku, kakao a červený čaj, říká herec, který stráví svátky v Budějovicích
23. 12. 2025 Rozhovory a reportáže
Herec a režisér Jiří Mádl má Vánoce spojené s domovem, rodinou a jižními Čechami. Letos se navíc po malé pauze na Štědrý den znovu vrací do Českých Budějovic. Pro Toprecepty.cz jsme se museli zeptat, jak budou Vánoce u „Mádlovic“ probíhat.
Z Prahy zpátky do Budějovic
S hercem a režisérem Jiřím Mádlem jsme se potkali při příležitosti představení vánočního programu České televize. Diváci se mohou těšit na premiérovou štědrovečerní pohádku Záhada strašidelného zámku, v níž Mádl ztvárňuje zlostného ministra. A zatímco na obrazovce bude rozdávat přísné pohledy, v soukromí si přeje hlavně klid, rodinu a vůni Vánoc tak, jak na to byl zvyklý odmalička.
„Loni jsme byli poprvé v Praze s přítelkyní a se synem, ale letos zase budeme v Českých Budějovicích,“ svěřil se nám herec, který se do rodných jižních Čech rád vrací. Právě tam se podle něj nejvíc drží rodinné tradice, od cesty pro betlémské světlo až po štědrovečerní menu.
A i když se Mádl nepovažuje za „policajta tradic“, na rozdíl od svého bratra, přesto přiznává, že Vánoce jsou u nich doma hluboce zakořeněné. „Kdyby někdo miloval Vánoce tak jako my, tak za to může naše mamka. A doufám, že můj syn je bude mít rád stejně,“ dodává s úsměvem.
Mohlo by vás zajímat
Kuba, kapr a vánočka
Štědrovečerní menu zůstává v rodině u Mádlů příjemně klasické a místy i ryze jihočeské. Půst u nich doma nikdy nedrželi, zato si potrpí na poctivé chutě. „Dopoledne máme červený čaj, na oběd klasického kubu a večer rybí polévku a kapra,“ vypočítává herec, který si dopřává na Štědrý den už od rána.
Na dotaz, jaký to je ten červený čaj, se jen směje. „Nevím, prostě máme červený čaj,“ říká Jiří Mádl a doplňuje další rodinné tradice.
„Máme specifickou vánočku, hodně máslovou. Většina vánoček mi přijde suchá, ale tahle se úplně táhne,“ chválí rodinný recept. K tomu podle Mádla vždy patří ovoce a kakao. Právě vánočka s kakaem má pro Jiřího Mádla zvláštní kouzlo. „Je to pro mě pohádkové jídlo, protože jsem u toho vždycky koukal na pohádky,“ vzpomíná ten, který nejen že pohádky sleduje, ale sám v nich skvěle hraje.
Jiří Mádl patří k nejvýraznějším osobnostem své generace. Diváci si ho pamatují z filmů jako Snowboarďáci nebo Rafťáci, v posledních letech ale stále častěji stojí i za kamerou. Jako režisér na sebe upozornil mimo jiné citlivým snímkem Na střeše. Doslova bouři vyvolalo i jeho dobové drama z období normalizace, film Vlny. Snímek získal na Českých lvech cenu za nejlepší film a dalších pět ocenění, ovace sklízí i v zahraničí.
Přesto Mádl zůstává nohama pevně na zemi a o Vánocích nejraději doma v „Budějkách“. S kakaem, vánočkou a svými nejbližšími.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více