Tři druhy cukroví z jednoho těsta: Toto ořechové je dokonalé. Stačí dodržet jediné pravidlo a máte napečeno za večer
3. 12. 2025 Vaření
Hledáte jedno těsto, ze kterého připravíte hned několik druhů vánočního cukroví? Právě jste ho našli! Dokonalé ořechové se skvěle hodí na išelské dortíčky, pracny i vykrajované kousky. Poradíme, jak dosáhnout té správné konzistence, abyste si pochutnali.
Dokonalé ořechové těsto na tři druhy cukroví
Advent je spojený se spoustou práce. Můžeme si ji však chytře ulehčit. Například upéct více druhů cukroví z jednoho těsta. Stačí ho jednou zadělat a pak buď postupně upéct, nebo zkoordinovat jednotlivé druhy tak, že troubu kontinuálně plníme, čímž šetříme i energii, i náš čas.
Ořechové těsto je jedním z nejvděčnějších vánočních základů, ale patří také k těm, které umí překvapit. Je přirozeně měkčí, méně pružné a při práci se rychleji zahřívá, což znamená, že s ním musíme zacházet opatrně. Když se budeme držet pár pravidel, povede se nám vynikající ořechové cukroví.
Z výborného těsta můžeme připravit vynikající išelské cukroví a další vykrajované kousky, ale také třeba pracny.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při práci s ořechovým těstem
Práce s ořechovým těstem může být pořádným oříškem. Když ale víme, čeho se vyvarovat a čemu naopak věnovat pozornost, bude cukroví skvělé a z talíře zmizí rychlostí blesku.
- Nezbytností jsou kvalitní jemně namleté ořechy. Příliš hrubé ořechy těsto drobí, jemné zvyšují soudržnost, ale také savost.
- Pokud pracujeme se studeným máslem a rychle, nemusíme dávat těsto odležet a hned se můžeme pustit do jeho vyvalování, nebo dávání do formiček.
- Po vychladnutí těsto krásně zpevní.
Tím kouzelným trikem jsou tedy ořechy namleté najemno a studené suroviny, které se lépe spojí a udrží těsto chladné. S ním se pak lépe pracuje a nepotřebuje odležet.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit dokonalé ořechové těsto
Na jednu dávku potřebujete: 140 g másla, 50 g moučkového cukru, 60 g mletých vlašských ořechů a 150 g hladké mouky.
Jak na to?
- Všechny suroviny dejte do mísy a spojte je do těsta.
- Vál posypte moukou a těsto hned vyválejte na plát.
- Vykrajujte různé tvary a dávejte je na plech.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Plné plechy dávejte do předehřáté trouby a pečte asi 8 minut.
- Upečené cukroví dokončete podle libosti. Jen je pocukrujte, nebo je naplňte krémem či marmeládou, můžete je i polít čokoládou a navrch ozdobit půlkami ořechů či mandlí.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu vynikající išelské cukroví.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více