Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štóla k Vánocům patří, pokud se ji obáváte péct, máme pro vás skvělou vychytávku. Bábovka à la štóla je stejně vynikající, jen má jiný tvar. Ale až ji strávníci ochutnají, budou si chtít okamžitě přidat!

Vánoční štóla

Nejen vánočka, ale i štóla dnes už patří k Vánocům. Kynuté či tvarohové těsto plné rozinek, kandovaného ovoce, koření a často i marcipánu máme spojené se svátečním stolem i vůní, která se line kuchyní několik dní. Tu kynutou musíme nechat obvykle pořádně odležet. Tvarohovou chystáme na poslední chvíli.

Klasická štóla ale není úplně jednoduchá na tvarování. Těsto je těžší a při pečení se může rozjíždět, praskat nebo ztratit tvar. Právě proto jsme zkusili trochu jinou, praktičtější variantu.

[articlesBox:]

Bábovka à la štóla

Vyzkoušeli jsme bábovku à la štola. Byla vynikající, chutnala jako pravá marcipánová a je naprosto jednoduchá na přípravu. Oproti klasické štóle ji jen vkládáme do bábovkové formy. A to je výhoda, protože štóla má občas tendenci se rozjíždět. Takhle ale báječně drží pohromadě.

Když si můžeme usnadnit přípravu a vznikne vynikající jídlo, je to vždy skvělá volba. Na rozdíl od klasické štóly ji nechystáme několik týdnů dopředu, stačí dva až tři dny. Pak je luxusní. Pokud hledáte sváteční pečivo, kterým překvapíte, tahle varianta je sázka na jistotu. A jak si takovou bábovku připravit? 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na bábovku a la štóla

Na těsto budete potřebovat: 450 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 120 g másla, 80 g cukru krupice, 20 g čerstvého droždí 2 žloutky, 5 g sušené citronové kůry, 5 g sušené pomerančové kůry, 1 lžíci rumu 1 lžičku skořice a 1/2 lžičky muškátového oříšku. Náplň: 150 g rozinek, 80 g rumu (na macerování), 100 g kandované citronové kůry, 100 g kandované pomerančové kůry, 80 g mandlových plátků a 250 g marcipánu. Dokončení: 120 g másla a moučkový cukr na posypání.
Jak na to? 

  1. Rozinky zalijte rumem a nechte je minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc, macerovat.
  2. Do mísy nalijte část vlažného mléka, přisypte trochu cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.
  3. Přilijte zbytek mléka, cukru, žloutky, rozpuštěné máslo a lehce promíchejte. 
  4. Přisypte mouku, koření a vypracujte hladké těsto. 
  5. Nakonec do něj zapracujte mandlové plátky, rozinky v rumu a kandované ovoce.
  6. Přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. 
  7. Mezitím bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo kousky mandlí.
  8. Těsto vyklopte, lehce propracujte a rozválejte na obdélník silný asi 2–3 cm. Doprostřed položte váleček marcipánu
  9. Těsto srolujte a opatrně přeneste do bábovkové formy, spojem směrem nahoru. V teple nechte dokynout, zhruba 40 minut, jen aby se těsto lehce nadzvedlo.
  10. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C 30 minut. Poté přikryjte alobalem, aby povrch příliš netmavl a dopečte ještě cca 10—15 minut.
  11. Upečenou bábovku nechte lehce zchladnout, opatrně vyklopte a bohatě potřete rozpuštěným máslem. Ihned zasypejte silnou vrstvou moučkového cukru. Nechte úplně vychladnout a přikryjte. Nejlépe chutná pěkně odleželá, 2–3 dny po upečení.

Témata

Recepty k tomuto článku