Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oživte Vánoce vůní mandlí z marcipánu. Vyrobíte jej snadno doma a ještě ušetříte
Zdroj: Pixabay, neelam279

Potahují se jím dorty, dělají se z něj figurky, používá se jako náplň do čokoládových bonbonů, dodává chuť vánoční štole i jiným moučníkům a dají se z něj vykrajovat různé tvary. Kupovaný marcipán je poměrně drahý, příprava domácího určitě vyjde levněji. A navíc je i mnohem lepší.

Cukroví s mandlovou příchutí

Marcipán sám o sobě sice není samostatné vánoční cukroví, ale vlastně „jen“ cukrářská hmota, k vánočním svátkům se ale hodí přímo dokonale. Dá se používat k dozdobení mnoha druhů cukroví, můžete z něj vymodelovat veselé vánoční figurky a hlavně se dá báječně využít k doplnění mís s cukrovím, kdyby vás na poslední chvíli přepadla panika, že toho máte nějak málo. Můžete z něj udělat kuličky, které pak obalíte v kakau či v kokosu, marcipán se hodí také jako náplň do sušených datlí či meruněk nebo z něj můžete jen tvořítky vykrojit různé tvary, které pak ozdobíte oříšky nebo čokoládou. I když je marcipán poměrně luxusní surovinou, jeho výroba je opravdu jednoduchá. A hlavně nemusíte shánět žádné exotické ingredience.

Marcipán se skládá hlavně ze dvou základních surovin – mandlí a cukru. Poměr není přesně stanoven, ale u kupovaného marcipánu platí pravidlo – čím víc mandlí, tím lepší marcipán. Pokud byste si jej chtěli udělat doma, připravte si 170 g velmi najemno umletých vyloupaných mandlí nebo mandlové mouky, 180 g moučkového cukru a 1 vaječný bílek (lze nahradit tekutými pasterizovanými bílky, kukuřičným sirupem nebo jiným lepkavým tekutým sladidlem). Mandlovou mouku a moučkový cukr dejte  do kuchyňského robotu a mixujte, dokud se nespojí a nerozbijí se případné hrudky. Přidejte vaječný bílek a zpracovávejte, až vznikne husté těsto. Pokud je hmota stále příliš mokrá a lepivá, přidejte více moučkového cukru a mletých mandlí. Mějte ale na paměti, že po uložení do chladničky bude těsto pevnější. Vyklopte marcipán na pracovní plochu a několikrát ho prohněťte. Vytvarujte z něj špalíček, zabalte ho do fólie a uložte do chladničky. V lednici vydrží nejméně měsíc, v mrazáku až 6 měsíců. Před použitím jej nechte při pokojové teplotě změknout. Vylepšit ho můžete navíc přidáním mandlového extraktu či citronové šťávy, vůni mu dodá růžová voda nebo semínka z vanilkového lusku.

Z Číny až do Německa

Výrobou marcipánu je proslavené hlavně severoněmecké město Lübeck. Právě odsud pochází nejslavnější marcipán světa Niederegger Marzipan, který se zde, podle stránek Niederegger.de, vyrábí již od roku 1806, a to z těch nejlepších mandlí ze Středomoří. Původně ovšem marcipán pochází z Orientu, zřejmě z Číny. Již v roce 850 byl doložen v Persii, jak se píše na webu Daringgourmet.com. Křižáci jej pal dovezli do Evropy, ale zpočátku si na něm pochutnávali jen králové nebo šlechtici. Běžnější surovinou se stal až tehdy, když se začal vyrábět cukr z cukrové řepy místo cukrové třtiny. Jako sladidlo se ovšem do marcipánu používal i med.

Z marshmallow nebo sušeného mléka?

Marcipán byl vždy i kvůli velkému množství obsažených mandlí považován za luxusní a drahou surovinu, kterou si málokdo mohl dovolit. Často se proto na výrobu figurek a na zdobení dortů používaly různé náhražky, do nichž se třeba přidávala jen mandlová esence, aby trochu víc připomínala marcipán. Oblíbený je třeba falešný marcipán ze sušeného mléka, na modelování různých tvarů je vhodný také marcipán z bonbonů marshmallow. V současnosti se marcipán při potahování dortů stále častěji a záměrně nahrazuje fondánem neboli profesionálními cukrářskými protahovacími hmotami. Výhodou této cukrové hmoty je, že je oproti marcipánu čistě bílá, což se hodí hlavně v případě svatebních dortů. Je také snadnější ji obarvit (některé potravinářské barvy totiž mohou negativně ovlivnit konzistenci marcipánové hmoty) a vůbec se s ní lépe pracuje, vhodnější je i na modelování a dobře zasychá a tvrdne. Dělá se také s marcipánovou příchutí, ale třeba i s čokoládovou, jahodovou, citronovou nebo vanilkovou.

Marcipán z pouti

Dnes si každý pod pojmem marcipán představí právě hmotu z mandlí a cukru, ve staročeské kuchyni se jako marcipán označovalo běžné cukroví z mandlí a pšeničné mouky. Zbožňovaly ho hlavně děti a kupovaly si ho stejně jako perníčky na trzích a poutích. Oblíbená hlavně byla marcipánová srdíčka, rybičky, husaři, panenky nebo koníci. Stejně jako perníčky se pak toto mandlové cukroví malovalo různými barevnými polevami. Pokud chcete, můžete si je připravit podle receptu z kuchařky Lidové Vánoce v Polabí. Potřebujete: 60 g másla, 2 vejce, 200 g cukru, citronovou kůru, 40 g strouhaných neloupaných mandlí, 2 hřebíčky, mletou skořici, špetku soli a 500 g mouky (půl na půl hladkou a polohrubou). Máslo utřete s vejci, cukrem a citronovou kůrou a vymíchejte do husté hmoty. Přidejte mandle, koření a mouku. Vypracované těsto nechte v chladu odpočinout a pak je vyválejte na tenkou placku. Z ní pak vykrajujte různé tvary. Upečte je v mírně vyhřáté troubě a ozdobte.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více