Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dnes uvařit?

jarda Kadic: k papiňáku jsme se teď po delší době vrátili také, ale přesto masa i omáčky, polévky z PH miluju. Ono je asi dobré použít každý z téch hrnců na něco jiného.
Cibulku mám koupenou i smaženou sušenou, kdybych chtěla jídlo navonět bez špinění pánve. V noci vaříme výjimečně, spíš něco, co se opravdu nemusí vůbec hlídat, míchat, ochutnávat. A přes den klidně i tu omáčku - odskočit ze zahrady, zamíchat a zas se vrátit ven, zvládne přeci levou zadní i manžel.;-)

Nadja: :-O jááá že napsala slovo manža? Ale fuj:-Dstydím se až do morku kostí...tehdy to nebylo používané tak moc jako teď, kdy si ho vybavím ve spojení -manža si čvachtal- bléé.
Každopádně - tohle zahušťování mám opravdu vyzkoušeno a opravdu nám omáčky moc chutnají.:yes: Doporučila bych ho asi jen těm, kdo už mají ve vaření nějaký odhad. Ono to v PH zhoustně až po delší době, tak ať si to třeba začínající kuchařka nepřehustí.

jarda Kadic: Zahušťovat v PH snad jde - někdo o tom tady psal.
Někde na Dámě jsem četla, že lze péct i chleba - opsala jsem si:

Chleba v PH od janaj
370 ml vody (případně dodat podle druhu použité mouky)
400 g hladké mouky
cca 150 g grahamové mouky (nebo jiné než hladké)
sůl, kmín
případně koření, olivy, salám, cibulku... dle chuti
1 sáček sušeného droždí
1 lžička cukru
umíchat a nechat kynout na program Těsto v domácí pekárně.
Do pomaláčku (velký Kenwood) jsem dala pečící papír. Na HIGH pekla asi 2,5 hod. normálně, pak jsem pod pokličku dala utěrku, aby tahala vlhkost, pokličkou přikryla a pekla ještě necelé 2 hodiny.
Dávat pozor - každý hrnec peče jinak a záleží i na mouce, která se tam dá. Opatrně na kůrku aby nebyla moc tvrdá, to si každý musí ohlídat.

:-O Už jsem našla o tom zahušťování:
od cathleen na fóru DOMÁCÍ PEKÁRNA z 10.12.2008 06:00:32
Do PH dám - zjednodušeně řečeno - najednou všecko,co do omáčky patří, včetně mouky na zahuštění. Promíchám metličkou, dám vařit, za 1,5-2h znovu promíchám metličkou a dochutím, přikryju poklicí a dovařím. Nemusím hlídat a můžu dělat jakoukoliv jinou práci nebo jít třeba na zahradu. Snad díky tomu,že se mouka "vaří" ty 4-5h (ono to moc nevaří, spíš "táhne"), si manža pochvaluje, že takhle dobré omáčky nebývaly.

Tak, uvařeno.A jde se obědvat.Tak tedy máme vepřové na žampionech,knedlik.Většinu žampionů jsem před vařením,kvůli mamče rozstrouhal.

Nadja: Nadi,když už ho mám,tak v něm občas, zrovna dnes přes noc vařím.A,uprimně - to,co udělám v něm, udělám, když budu hlídat dobu vaření (nevařit zbytečně dlouho ) v papiňá ku taky,a za krátkou dobu.Když to totiž v papiňáku někdo přežene,tak se mu maso rozsype na tvrdá vlákna.Já už to mám vychytané.
Nehledě na to,že co budu vařit si většinou vymyslim na poslední chvíli...........;-) V pomaláči se nedá osmažit cibule, stejně tak zahustit,to všechno v papiňáku jde.Prostě, papiňák se mi zdá lepší;-) Ale nelituji,koupil jsem ho v “akci“, takže jsem se finančně nezruinoval:-)):-)):-)):-))

Hezký sluníčkový den, u nás dnes bramborová polévka a palačinky s jahodovou marmeládou:-p, večer ugrilujeme masíčko

jarda Kadic: jak jsi s pomaláčkem spokojený - kdyby ses měl znovu rozhodovat o jeho nákupu, koupil bys, nebo bys zůstal věrný papiňáku? ;-)

MarcelaPa: Já už je dělal mockrát,ale na sladko mě nikdy nenapadlo;-) dnes ještě máme řízky a filé,na zítra mám naplánované vepřové na žampiónonech,dám to do pomaláče,at mi na něj nesedá prach:-D

jarda Kadic: udělala jsem je sladké, ale dělají se většinou slané, to ty určitě znáš, s tím medem byly moc dobré.

MarcelaPa: Aha, takže na sladko :-O:-O:yes::yes::yes:

jarda Kadic: právě jsem je dosmažila, jsou výborné, udělala jsem je s medem.:-p

jarda Kadic: u nás bezinky ještě nekvetou, ale kosmatic se určitě dočkáme. Zatím jsem měla alespoň svítek, bez květu.:-p
http://www.toprecepty.cz/recept/10588-svitek-a-kos...

MarcelaPa: Do prkýnka,na bezinkové řízky jsem úplně zapomněl,:-O:-O budu se muset vypravit na meze mezi lány řepky...;-)

Dobrý den;-) Dnes byly “kuzízky“ a mamka si objednala ještě filé....tak ho dostala.K tomu “nové“ brambory (moc se mi, když jsem je viděl, nezdály.) Jsou dovezeny z Portugalska a -světě,div se - jsou docela chutné.Samo,že na naše nemají!Mamča ještě měla okurkový salát,já ho nemusim,tož jsem to spláchl jedním Budvarem........:-)):-)):-D ještě dám kafčo a namelu si do zásoby strouhanku..;-)

Dobré odpoledne,:-) k obědu jsme měli kapra, na odpoledne usmažím kosmatice a budu dělat jahodový džem s vanilkou.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ hazel, před 5 hodinami

„EL.BALIČKA CIGARET“ felicityfleming78, před 13 hodinami

„Mleté maso “ MachyHonza, 5. 6. 2024 11:34

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více