Není tuk jako tuk. Co kam?
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ tara23, před 18 minutami
„Přání a gratulace“ Anna Kocikova, před 57 minutami
„Dotaz k článku z Magazínu“ Merylas, 28. 3. 2024 11:50
Poslední příspěvky
„Jana Pá: Výborne Janka, to je tá najlepšia správa a radosť …“ Julia Oskerova, před 9 minutami
„Jana Pá: Jani no vidíš, syn slib splnil a už bude jen dobře“ tara23, před 34 minutami
„Krásný svátek, dnes je Velký pátek a já ve velkém vařila .…“ tara23, před 39 minutami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 4 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 16 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho namáčet luštěniny? Nejvíce času potřebují fazole a cizrna, bez namáčení se obejdou červená čočka a loupaný hrách
Vyrobili jsme doma žužu jako z pouti: S jahodovou příchutí vyšlo jen na 20 Kč, chutná skvěle a je bez chemie
Retro okénko: Ledové kaštany dříve stávaly 4 Kčs a byly větší. Co ještě se za 50 let existence slavné cukrovinky změnilo?
7. 3. 2011 22:15
Máslo je máslo
Máslo je velmi dobře stravitelné a výborně chutná. Nejlepší je ho používat k omaštění již hotových jídel. Nehodí se totiž na smažení, protože je v něm hodně vody a mléčných bílkovin, připaluje se a vznikají tak zdraví škodlivé látky. Na pečení, do máslových krémů nebo rozpuštěné a obohacené bylinkami jako přeliv na zeleninu a brambory je téměř nenahraditelné. Výborně se hodí k pečení ryb jako je pstruh, štika, losos nebo kapr.
Olej? Záleží na druhu
Obecně obsahují oleje málo cholesterolu a jsou tudíž zdravé. Ovšem není olej jako olej. Většina z nich se sice hodí na smažení, ale například slunečnicový je méně odolný vůči vysokým teplotám a olivový by se na smažení neměl používat vůbec. Ten je mnohem lepší ve studené kuchyni na saláty a také na potírání pečených ryb a masa.
Tuk na smažení
Ke smažení a fritování při vysokých teplotách je skvělý některý z tuků na smažení. K pečení nebo omaštění ho však nepoužíváme – nemá dostatečně jemnou chuť.
Tuk na pečení se vyplatí
Tuk na pečení je už podle názvu určen především do moučníku. Ať už do těsta nebo na krémy, v obou případech nahrazujeme máslo. Má oproti němu jednu výhodu – je většinou lacinější variantou a navíc neobsahuje tolik tuku. Hlavním záporem, zejména u náplní, je jeho chuť, která je ve srovnání s máslem ihned rozpoznatelná. U těst s tím problémy nejsou.
Sádlo – nezdravé, ale výborné
O škodlivosti sádla na naše zdraví už bylo popsáno mnoho stran. Obsahuje sice skutečně dost cholesterolu a také je velmi kalorické – ale ta chuť. Pokud ho nebudeme jíst denně na krajíci chleba, určitě si ho můžeme dopřát. Výborné je na smažení, protože neobsahuje vodu. Můžeme ho také míchat 1:1 s olejem. Například rybám tak při smažení odejmeme jejich rybí pachuť a řízečky budou šťavnatější. Skvělého efektu dosáhneme i při pečení masa nebo moučníků.
Margarín pro dietáře
Margarín obsahuje hodně vody, proto se nehodí se pro vaření a dušení ani pečení. Je však dietní a vhodný nejen pro redukci váhy, ale také při šetřících žlučníkových, jaterních a dalších dietách. Rozpuštěný margarín můžeme použít na pomaštění brambor nebo zeleniny. Nejvíce ho však využijeme pro mazání na pečivo nebo při přípravě různých pomazánek.